TrapWire is de nieuwe Big Brother; hoe wenselijk is dat?

WikiLeaks doorbreekt de geheimzinnigheid die het Amerikaanse establishment nastreeft om burgers onder de duim te houden. Maar op bewustwording zitten bedrijfsleven en overheid niet te wachten. Daarom wordt WikiLeaks tegengewerkt. Door zowel een financiële blokkade, de heksenjacht op Julian Assange en aanvallen op de site. Gevestigde media willen die strijd niet begrijpen zodat onthullingen via internet gedaan worden.

Nu is er TrapWire van voorheen Abraxas. Storify.com legt het wat en wie uit, en hoe het functioneert op de grens tussen bedrijfsleven en overheidRussia Today zegt: ‘Former senior intelligence officials have created a detailed surveillance system more accurate than modern facial recognition technology — and have installed it across the US under the radar of most Americans, according to emails hacked by Anonymous.’ Een systeem van toezicht dat nauwkeuriger is dan gezichtsherkenning en ongemerkt onder de neus van de Amerikanen is geïnstalleerd. Ontwikkeld om terrorisme tegen te gaan, maar ook bruikbaar voor de controle van burgers.

Justin Ferguson onthulde het gebruik van TrapWire, maar door de recente DDos-aanvallen op WikiLeaks door Anti Leaks kreeg dat niet de gewenste aandacht. Achter Anti Leaks wordt een grote organisatie, zoals een overheid vermoed. Het besef hoe belangrijk TrapWire is weten we dankzij de GIF-Files van het bedrijf Stratfor die Anonymous eind 2011 hackte en aan WikiLeaks doorspeelde. Hier is een mirror die de blokkade omzeilt.

Macht en tegenmacht komen steeds meer lijnrecht tegenover elkaar te staan. Niet alleen op internet, maar ook op straat. Alleen niet in de gevestigde media en de politiek. De samenwerking tussen bedrijfsleven en overheid is niet nieuw, maar neemt in de VS steeds grotere vorm aan. Nog eens versterkt door de technische mogelijkheden van toezicht op burgers in hun leefomgeving. De controle op de macht komt steeds meer op afstand te staan. De uitdaging voor burgers, activisten en kritische politieke partijen is om dat tegen te gaan.

Foto: Toezicht. Credits AFP Photo/ Valery Hache

12 gedachten over “TrapWire is de nieuwe Big Brother; hoe wenselijk is dat?

 1. Wat is het belang van TrapWire voor Nederland? Is het in Nederland in werking? Of zijn er plannen daartoe? Waarom stellen politieke partijen daarover geen kamervragen aan minister Opstelten en staatssecretaris Teeven van het ministerie van Veiligheid en Justitie?

  The Stratfor emails on TrapWire detail the extent to which the software system is being utilized around the world, describing deals with clients representing domestic agencies, foreign governments and multinational corporations. An email from Don Kuykendall, the chairman of Stratfor, in May 2009 describes how TrapWire’s clients “include Scotland Yard, #10 Downing, the White House, and many [multinational corporations].” The email goes on to say how Stratfor is working to help introduce TrapWire to people at “Wal Mart, Dell and other Fred cronies.” Another email from Fred Burton to Kuykendall in July 2011 describes how the Nigerian government is interested in opening a fusion center and may want to deploy TrapWire in the Nigerian Presidential Palace.
  https://publicintelligence.net/unravelling-trapwire/

  Like

 2. Pingback: Waarom missen Nederlandse media het belangrijke nieuws? « George Knight

 3. Pingback: Anonymous over TrapWire « George Knight

 4. Pingback: Barack Obama of Mitt Romney? Het laat me volledig koud « George Knight

 5. Pingback: We Live In Public: Josh Harris en (on)zichtbaarheid « George Knight

 6. Pingback: Pleidooi voor een Nederlandse surveillance commissaris « George Knight

 7. Pingback: Is president Obama een tweede kans waard? « George Knight

 8. Pingback: Controlestaat onder surveillance door affaire-Petraeus « George Knight

 9. Pingback: Schaake pleit voor digitale vrijheid in EU. Realistisch? « George Knight

 10. Pingback: Tussen ontevredenheid, walging en hopeloosheid over Obama « George Knight

 11. Pingback: Pleidooi voor bewustwording en actie: tegen de controlestaat | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.