Ecuador doet Zweden aanbod onderzoek Assange in Londen

Zweden heeft betere schakers dan Ecuador, 15 tegenover 1 grootmeester. Vandaag lanceerde Ecuador het Julian Assange gambiet. Het is de vraag of Zweden er een gepast antwoord op heeft. Wat is er aan de hand?

Assange wordt verdacht van een sexueel misdrijf in Zweden, zonder dat het tot een aanklacht door de Zweedse aanklager heeft geleid. Door  tegenstrijdigheden en de onlogische gang van zaken zien supporters een uitwijzing naar Zweden als smoes om Assange in de VS te krijgen. Zie de Four Corners-rapportage voor de bijzonderheden. Het Amerikaanse establishment kan Assange’s bloed wel drinken. Door onthullingen van WikiLeaks is het belachelijk gemaakt. In tegenstelling tot de gevestigde journalistiek laat Assange zich niet inkapselen. Daarom zet het alle middelen in om Assange financieel, publicitair en politiek uit te schakelen.

Assange heeft aangeboden zich in het Verenigd Koninkrijk te laten ondervragen door Zweedse onderzoekers. Zijn New Yorkse juridische adviseur Michael Ratner verklaarde dat Assange naar Zweden gaat als de VS bevestigt niet om zijn uitlevering te vragen. Maar de VS zwijgt. Een geheime Grand Jury in Virginia heeft in december 2010 al een aanklacht wegens spionage geformuleerd. Door de vlucht van Assange naar de Ecuadoriaanse ambassade in Londen is een patstelling ontstaan. Hoe tegenstrijdig dat ook klinkt, het komt president Obama niet slecht uit. Hij heeft progressieve stemmen nodig voor zijn herverkiezing in november.

De Ecuadoriaanse regering zoekt contact met de Zweedse regering om te vragen of een aanklager alsnog naar Londen kan komen om een verklaring van Assange op te tekenen over het vermeende sexuele misdrijf. Aldus een AFP-bericht over de minister van Buitenlandse Zaken van Ecuador Ricardo Patino. ‘This is the request we have made in an effort to protect Mr. Assange’s life at all costs‘, aldus Patino op een persconferentie waar ook Assange’s moeder Christine aanwezig was. Ecuador tilt het eerdere aanbod van Assange naar diplomatiek niveau. Een meesterzet die zowel Ecuador, de VS als het Verenigd Koninkrijk goed uitkomt. Zweden is nu aan zet. Het kan moeilijk ingaan op een aanbod dat het eerder weigerde, maar kan evenmin het aanbod afwijzen.

Naschrift: Volgens WikiLeaks Twitter heeft Zweden het aanbod van Ecuador zonder uitleg verworpen: ‘Sweden rejected Assange & Ecuador request to interview him in UK – without any meaningful explanation despite requests for 2 years’. Ecuador houdt eraan vast een ‘eerlijke bemiddelaar‘ te willen zijn, aldus RT.

Foto: Manipulated, credits unknown

5 gedachten over “Ecuador doet Zweden aanbod onderzoek Assange in Londen

 1. @GK: je bent een fijnproever George : -)))
  Diplomatie hoort bij fijnproevers, maar wraak hoort bij rancuneuze mensen en misdadigers.

  Dit doet me een beetje denken aan Olivier B Bommel met zijn: “ bedenk een list” .

  Als het de gang van zaken de grote schaakspelers niet bevalt sodemieteren ze gewoon het schaakbord ondersteboven en zeggen ze “ je speelt vals. Laten we opnieuw beginnen”. Wie moet winnen staat bij een wraakoefening tussen ongelijke partijen namelijk al vast en verlies wordt nooit geaccepteerd omdat dit gezichtsverlies betekent en het mogelijke einde van de (over)macht.

  Like

 2. @Jack
  Hahaha. Zijn het niet de ‘grote’ schaakspelers vol domme kracht die bij een slechte stand het bord ondersteboven sodemieteren? Grootsheid gaat immers samen met de schijn ophouden.

  Was het maar zo dat diplomaten geen wraak kennen. Hun middelen zijn alleen anders. Dat loopt van een zure sherry, via een veroverde vrouw tot dodelijke vergelding vanwege een belediging ooit.

  Like

 3. @GK: Ha! dan zijn die diplomaten natuurlijk gewoon rancuneuze misdadigers. Dat past trouwens naadloos bij mijn mens en wereldbeeld van de diplomatie!

  Like

 4. Neemt Zweden zichzelf wel serieus met de beschuldiging van Assange van sexueel misbruik? Het lijkt er niet op. Want Zweden neemt het onderzoek niet serieus. Het land ligt uitgeteld in de hoek en doet zichzelf publicitair schade. In het verlengde daarvan roept dat bij mij de vraag op hoe de ‘gewone’ Zweedse burgers dat kunnen pikken. En hun regering niet bestoken met kritiek. Waarom zijn de Zweden zo akelig stil? Welk mechanisme werkt hier?

  Like

 5. Analyse door Rixstep van de onregelmatigheden en onlogische ontwikkelingen bij de aanklacht van Assange en de Zweeds-Amerikaanse samenwerking op regeringsniveau. En de vraag die ik me hierboven ook stelde over het bizarre -en beschamende- zwijgen van Zweedse burgers, media, aanklagers en regering:
  The government of Ecuador made a formal appeal to Sweden to interrogate Julian Assange at the Ecuadorian embassy in the UK. The appeal was turned down. This made news across the world – except in Sweden where there was a total media blackout.
  http://rixstep.com/2/20120806,00.shtml

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.