BREIN verrast dat politici zich lieten beïnvloeden over ACTA

UPDATE 2 augustus: Digitale burgerrechtenbeweging ‘Bits of Freedom’ roept minister Maxime Verhagen in een brief op om het CETA-verdrag af te wijzen. Dit is in lijn met de kritiek van Michael Geist (zie hieronder). 

Politici lijken echter nog niet geheel gewend aan de omvang van de tegenstand die via het internet in stelling gebracht kan worden en laten zich daardoor beïnvloeden.’ Dat stelt Tim Kuik, de directeur van de auteursrechtenorganisatie BREIN als verklaring voor het afschieten van het ACTA-verdrag in een interview voor Emerce. Tweakers kopt: ‘Brein: politici lieten zich beïnvloeden door internetprotesten ACTA‘.

Wie het boekje ‘Je hebt het niet van mij, maar…‘ van ‘Nieuwspoortrapporteur’ Joris Luyendijk over het Binnenhof kent begrijpt wat hier speelt. Lobbyisten van BREIN lieten zich verrassen. Ze hadden voorstellen ‘ingestoken’, maar door nieuwe ontwikkelingen waren die achterhaald zonder dat ze het bij konden sturen.

Wat Tim Kuik zegt is niet zozeer onthullend voor hemzelf of ACTA, maar voor de werking van de politiek. Zijn woorden suggereren dat ambtenaren, Kamerleden of bewindslieden zich door lobbyisten laten sturen. Los van het publieke belang, of burgers of belangengroepen die geen lobbykantoor kunnen betalen. Hij doorbreekt indirect de ‘Nieuwspoortcode’. Als dat ‘inpakken’ van politici en ambtenaren in een incidenteel geval niet werkt, dan wijkt dat af van de bestaande orde. In ieder geval voldoende voor Kuik om het op te merken.

Wat Kuik niet zegt is dat het ACTA-verdrag tot veel bijkomende schade had geleid. Een bezwaar dat BREIN klein probeerde te maken, maar politici had beschadigd. In hun claim dat ze de burger begrijpen. Kamerleden konden de tsunami van kritiek die van vele kanten kwam niet meer negeren. Want Kuik heeft ongelijk dat de kritiek alleen van het internet kwam. BREIN en de auteursrechtenlobby gaan gewoon verder in het behartigen van hun belangen. Het Canadese-Europese CETA moet ACTA vervangen, zoals Michael Geist ontdekte. Het valt te verwachten dat Tim Kuik en zijn lobbykantoor zich nu op CETA richten om de politiek te beïnvloeden.

Foto: I’m Watching You

Advertentie

6 gedachten over “BREIN verrast dat politici zich lieten beïnvloeden over ACTA

 1. Het staat als een paal boven water dat desinformatie in het algemeen een perverse zaak is. Er zijn altijd bepaalde dingen die je gedeeltelijk kunt doen en gedeeltelijk kunt laten, daartussen bevindt zich het schemergebied van de desinformatie. Men kan een sigaret gedeeltelijk roken of een weg gedeeltelijk afleggen of zijn schulden gedeeltelijk aflossen totdat er een moment komt van desinformatie. Pas met de komst van dokter Meinsma werd ons de desinformatie van het roken duidelijk en restte ons nog maar éen ding: niet meer roken en de wereld aanvaarden in zijn geheel zoals de goden de offers van hun gelovigen slechts in hun geheel kunnen aanvaarden en de desinformatie voor lief nemen. Het aanbod van de desinformatie zit in de wereld zelf en zo lang wij vrijwillig leven zullen wij de gepresenteerde wereld aanvaarden. Het is maar een kleine stap van desinformatie naar miscommunicatie maar het door jou gekozen voorbeeld van pp waarbij internet er een van is, is een mooi voorbeeld waar het kleine verschil ligt te weten in het digitale aspect van een ethiek waarin geen codex zichtbaar is maar waarvan een ieder weet dat ze wel degelijk aanwezig is. Hoe triviaal mijn opmerking ook moge schijnen (en ze is dat inderdaad, want het gaat hier tenslotte ook om de alledaagse dingen), toch verdient zij aandacht, al was het maar omdat ze ons helpt inzien dat onze relatie tot de gegeven wereld er primair eentje is van een verantwoordelijkheid die wij vrijwillig op ons hebben genomen.

  Like

 2. Het is niet te geloven dat BREIN als auteursrechtelijke organisatie van Internet de werking van internet niet eens goed kent. Als lobbyorganisatie, dat wat BREIN ook is, kunnen ze niet eens overweg met internet waar ze zelf een hoeder voor zouden kunnen zijn.

  Denken zij dat zij de ultieme adviseurs zijn voor de politiek: hoogmoed waanzin.

  Like

 3. Ik zie niet in dat als ik ergens op reageer, er meteen een stellingname wordt verwacht.
  Voor de duidelijkheid heb ik het berichtje alleen in een wat breder perspectief geplaatst.

  Like

 4. Pingback: CISPA: wet cyberveiligheid die privacy inperkt voorlopig geblokkeerd « George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.