Bewustwording seksisme in Brussel door documentaire

UPDATE 2 augustus: De media zijn eindelijk wakker en hun schroom voorbij. Ze noemen Marokkaanse en Antilliaanse jongens als degenen die vrouwen op straat naroepen. Niet alleen in Brussel, maar ook in Nederland. Volgens nrcnext-redacteur Sheila Kamerman ligt dat aan de opvoeding van deze allochtone jongeren. Waar blijft de politiek met een deltaplan van voorlichting en heropvoeding voor deze jongeren zonder respect voor meisjes en vrouwen? En dus zonder zelfrespect. Huiver van de getuigenissen op nrcnext

Vrouwen worden lastiggevallen in de straten van Brussel. Sofie Peeters toont het in de documentaire ‘Femme de la rue’. Volgens Peeters een complex probleem: ‘Het is moeilijk om een conclusie te koppelen aan mijn eindwerk’, zegt de documentairemaakster. ‘Maar mijn persoonlijke conclusie is dat seksuele intimidatie het gevolg is van een mix van factoren. Er is ten eerste een sociaal-economische factor. Het gaat vaak om mannen uit lagere sociale klassen, die vrouwen haast uit verveling lastigvallen. In Brussel gaat het ook vaak om allochtone mannen. Er zal wel een soort van cultuurclash meespelen, maar ik wil zeker niet de focus leggen op de allochtone gemeenschap, want het is maar een kleine groep die zich zo gedraagt. Het is heel nefast voor de hele allochtone gemeenschap’, zegt Sofie Peeters.

Wat bedoelt Peeters? Waarom spreekt ze zo omfloerst? Wijst ze nou wel of niet naar moslimmannen? In islamitische landen als Egypte is het lastigvallen van vrouwen een erkend probleem. En als een kleine groep allochtone- of moslimmannen vrouwen lastigvalt, dan kan dat beter gezegd worden om het probleem op te lossen. Waarom maakt Peeters anders haar documentaire? Vanzelfsprekend valt de hele moslimgemeenschap daar niet op aan te spreken. De koudwatervrees van Peeters om man en paard te noemen geeft aan dat de emancipatie van de allochtonen in België nog in de kinderschoenen staat. Het debat moet nog beginnen.

Vandaag heeft naar aanleiding van de première van de documentaire ‘Femme de la rue’ de Brusselse wethouder van Toerisme Philippe Close (PS) maatregelen aangekondigd tegen mannen die vrouwen beledigen, uitschelden of lastigvallen op straat, aldus brusselnieuws.be. De film stelt het machogedrag van heel wat mannen in enkele Brusselse wijken aan de kaak. Seksisme is ontoelaatbaar en het is onbegrijpelijk waarom er een documentaire voor nodig is om de vrouwen hun rechten te geven in de openbare ruimte. Bizar.

4 gedachten over “Bewustwording seksisme in Brussel door documentaire

 1. Ja hoor… daar gaan we weer. Het zijn maar enkelingen….droom maar lekker verder.Het is een kult-clash en het wordt tijd dat we onze vrijheid terug pakken.Maar ik vrees dat er heel wat zal moeten gebeuren en dat zal niet zonder slag of stoot gaan.Het is het probleem van ‘de islam’..bah weg ermee.

  Like

 2. @pjotr
  Zonder slag of stoot? Klinkt spannend. Hopelijk helpt de documentaire van Sofie Peeters eraan mee om de vrouwenrechten te waarborgen. Welke religie of cultuur dat ook in de weg staat: aanpakken.

  Like

 3. Zie een islamitische malloot van Shariah4Belgium die reageert. Hij ontkent dat vrouwen op straat lastig worden gevallen door allochtone moslims. In zijn wereldbeeld bestaat geen plek voor zelfstandige vrouwen. Een raadsel hoe iemand zoveel dommigheid en verkniptheid in zich kan verenigen. Wat schieten vrouwen op met deze ontkenning en het ontlopen van verantwoordelijkheid door deze malloten? Lachen als de gevolgen voor vrouwen niet zo triest waren.

  Like

 4. Paar details voor Abu Haniefa:

  Zij moet niet in moslimbuurten lopen ? Om te beginnen liep de vrouw in de reportage niet specifiek in moslimbuurten. Ten 2de: Buurten van de moslims waar je niet moet komen ? Meneer Haniefa permiteert zich veel !

  “Zij was halfnaakt !”
  Sinds wanneer is een lange jeansbroek halfnaakt ?

  Deze regels gelden niet voor moslims ? Heeft meneer Haniefa de wet aangepast, in het nadeel van de moslims ?

  De vrouwen zoeken erachter ?
  Jaja, als de westerse vrouw lastiggevallen wordt, zoekt ze het zelf, maar als de islamitische vrouw lastiggevallen wordt is het een zwaar misdrijf. Men moet zelfs niet het onderscheid maken: Moslima’s worden eveneens seksueel lastiggevallen door die mannen.

  De meeste kuffar zijn pedofielen, homo, necrofielen, enz… ?
  Dus als ik het goed begrijp (maar dat is best moeilijk) ga je met dergelijk taalgebruik even een lesje in respect geven ?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.