Zwembad Mitland verboden terrein voor andere cultuur

Bewoners van de multiculturele wijk Kanaleneiland die hun woning moesten verlaten vanwege vrijkomende asbest als gevolg van werkzaamheden zetten in Hotel Mitland de boel op zijn kop. Aldus een bericht in het AD. Het zwembad is voorlopig voor ‘asbesttoeristen’ gesloten vanwege de overlast die ze bezorgden.

Bert Pijnaar verzucht: ‘We proberen de mensen die we hier te gast hebben zo goed mogelijk op te vangen. Wij doen net als de andere opvanghotels ons best om optimale gastvrijheid en service te bieden aan degenen die in deze afschuwelijke situatie zitten. Maar: ‘Dus wat krijg je dan: een zwembad vol met kinderen die er in poepen en plassen, baldadigheden zoals met krukjes gooien. Kijk, het is een kwestie van een andere cultuur‘.

Er komt nu toezicht bij het zwembad. Wat is eigenlijk die ‘andere cultuur‘ waarover Bert Pijnaar praat? Gaat het erom dat de bewoners van Kanaleneiland zich niet weten te gedragen in een 4-sterrenhotel? Weten ze niet wat toegestaan is in een hotelzwembad? Zijn ze opstandig omdat ze hun woning moesten verlaten, mede vanwege de slechte communicatie van de gemeente Utrecht en woningbouwvereniging Mitros?

Het klinkt onbegrijpelijk waarom het misging in het binnenzwembad van Hotel Mitland. Media noemen man noch paard en laten lezers met vragen achter. Mij beklemt de vraag of de terughoudendheid van de media om uit te leggen over welke ‘andere cultuur‘ het gaat, gevolg is van cultuurrelativisme, komkommertijd met onderbezetting of angst om in een verkeerde hoek geplaatst te worden. Of welke reden dan ook. Vreemd.

Foto: Binnenzwembad van Hotel Mitland, Utrecht

3 gedachten over “Zwembad Mitland verboden terrein voor andere cultuur

 1. Oud-burgemeester van Rotterdam Bram Peper veegt vandaag in de Telegraaf de vloer aan met burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht. In Radio 1 Sportzomer vertelde waarom hij Wolfsen als ongeschikt kwalificeert.
  http://nos.nl/audio/399081-bram-peper-zou-het-nooit-aan-locoburgemeester-overgelaten-hebben.html

  Burgemeester Aleid Wolfsen komt niet voor het eerst in de problemen. Waarom is-ie eigenlijk benoemd? Desgevraagd liet een lid van de vertrouwenscommissie me eind 2007 weten dat de benoemingsprocedure ongelukkig is verlopen.
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2011/08/20/weeffout-wolfsen/

  Like

 2. inderdaad, artikel kwam net online binnen vóór ik jouw blog las en het bevreemde mij ook.

  Ik weet zelf van in een vijf sterren hotel werken met evenzo 5 zwembaden dat het regelmatig voorkomt dat kinderen in hun broekjes en/of het zwembad poepen of plassen, of omdat ze klein zijn en geen zwemluier omhebben, of omdat de ouders er niet goed opletten,

  En dan gaat het bijna altijd om ‘witte’ kinderen in mijn geval, wiens ouders zich een 5 sterren hotel kunnen veroorloven. Dus rangen en standen, culturen of nationaliteiten, kleine en jonge kids hebben hoe dan ook aandacht nodig in een hotel, bij een zwembad. Ik kan me eigenlijk zelf niet voorstellen dat je hier als hotel geen rekening mee houdt. En wat ik me wel goed kan voorstellen is dat ‘asbesttoeristen’ niet zo relaxed in hun vel zitten dat ze de hele tijd aan het zwembad liggen met hun kinderen, dus ja, toezicht en een vriendelijke guest relations staflid die een en ander communiceert lijkt me erg op zijn plek. en jammer van dat tendentieuze, ietwat curieuze artikel. AD op zijn Telegraafs zullen we maar zeggen, al zal het daar nog wel wat aangedikter instaan, straks eens kijken.

  PS. Ik ben nooit asbest toerist geweest maar heb zelf ook wel vaker op vakantie in een hotel een wasje gehangen, Wat ondergoed of shirtje of badkleding die niet langer kon wachten door een sopje gehaald en te drogen gehangen. My room is my castle was mijn idee, A zijn daar binnen alle redelijkheid ook grenzen aan natuurlijk. Maar zeker in dit geval totaal begrijpelijk.

  Vriendelijke groet,
  Carolien Geurtsen

  Like

 3. @Carolien
  Je zegt het mooi. Het lijkt er sterk op dat Hotel Mitland overvallen werd door de ontwikkelingen. Nou heb ik een steeds mindere pet op van wat tegenwoordig in de Benelux doorgaat voor 4-sterrenhotels. Ik neig er steeds meer toe om hotels met meer, of minder sterren te kiezen. Want de dreinende muzak van de middleclass-hotels, de gestandaardiseerde kamers met iets wat doorgaat voor kunst aan de muur, de wereld van massale luxe die wordt opgeroepen en gesavoureerd moet worden, en het uitgebreide ontbijtbuffet van de middelmaat zijn eigenlijk niet te genieten. Ook daarom kan ik me enige weerspannigheid van de ‘andere cultuur‘ goed voorstellen. Het zou me trouwens persoonlijk een eer zijn om door de hotelmanager van dit 4-sterrenhoteel beschouwd te worden als een andere cultuur. Hoe stereotypisch blank en aangepast ik ook lijk. Maar eigenlijk ging het me in m’n stukje over de media die onduidelijkheid scheppen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.