GroenLinks heeft al een jaar geen agenda

Wie googelt op ‘assange groen links’ komt berichten van december 2010 tegen als Tofik Dibi en Arjan El Fassed in de kamer vragen stellen en aandringen op een eerlijke procesgang voor Julian Assange. Op de site van GroenLinks dateert het laatste bericht over WikiLeaks van april 2011 als Mariko Peters zich kritisch uitlaat over de strafvervolging van Rop Gonggrijp. Daarna worden er geen berichten over dit onderwerp genoemd. Peters verlaat de fractie, haar WOB-voorstel voor een transparante overheid is haar politieke testament.

Vandaag publiceert De Volkskrant een interview met scheidend kamerlid van GroenLinks Ineke van Gent onder de titel: ‘Van Gent: GroenLinks heeft al een jaar geen leiding.’  Da’s de mening van Van Gent: ‘Jolande (Sap, red.) is fractievoorzitter, ik vice-voorzitter en Tofik Dibi secretaris. Maar dat bestuur functioneerde sinds de zomer van 2011 niet meer‘. Jolande Sap probeert in een tweet de kritiek klein te maken: ‘Wat een storm in een glas water hoe de #VK vandaag opent. Iets met komkommers?’ In de peilingen doet GroenLinks het ronduit slecht. De lijsstrekkersverkiezing tussen Sap en Dibi bracht de partij veel negatieve publiciteit door de aanpak.

Heeft Jolande Sap gelijk dat het interview met Ineke van Gent nergens over gaat? Vraag is hoe de ambitie van GroenLinks ingeschat moet worden. Je zou de agenda verwachten van het Australische Groene parlementslid Scott Ludlam en diverse nationale Groene partijen: WikiLeaks, privacy, burgerrechten, transparantie, radioactiviteit en cyberspace. Voor het grootste deel de agenda van de Piratenpartij. Sap heeft zich in een groots gebaar verbonden met D66, ChristenUnie, VVD en CDA aan het Kunduz-akkoord. Dat kan na de verkiezingen van 12 september verzilverd worden. Aan de basis zijn echter de kernpunten veronachtzaamd. Daarmee is de noodzaak afgenomen om op een partij te stemmen die de eigen agenda niet langer volgt.

Foto: Fractiebestuur van GroenLinks: Tofik Dib, Jolande Sap (midden) en Ineke van Gent, 2012. Credits ANP

4 gedachten over “GroenLinks heeft al een jaar geen agenda

 1. Goede analyse. Ik ga niet proberen daar een speld tussen te wringen. ik mis onder de agendapunten wel de groenfactor. Maar dat is zo vanzelfsprekend dat ik me kan voorstellen dat het niet expliciet in het rijtje is opgenomen.

  Het is jammer dat een partij die voortkomt uit stromingen die vroeger allemaal zo uitgesproken waren uiteindelijk verworden is tot een club die meent het land te moeten redden door middel van politieke nivellering. Maar ja, links is al een tijdje op drift onder druk van het populisme.

  Ik snap dat wel, de wereld verandert en dan kun je als politieke stroming niet in een een hoekje blijven zitten. En al helemaal niet als je ziet dat jouw partij in een nieuwe kabinetsformatie wel eens nodig kan zijn.

  Maar juist dan lijkt het mij zaak voor je eigen waarden te gaan staan. Ik denk dat je dan meer mensen aan je bindt dan GroenLinks nu doet. Het partijbestuur zal daar anders over denken. En als dat al niet functioneert is er helemaal geen zelfreinigend vermogen meer.

  Het komt mij voor dat in die algehele verwarring de verkeerde keuzes worden gemaakt.

  Like

 2. @Jan
  Ok, natuur en milieu voegen we toe, gelijk heb je. Interessant wat je zegt over de nivellering over de bloedgroepen. Ja, zo is het, lijkt me. De tragiek van links in Nederland is dat het klem zit. Tussen rivaliteit en interne verdeeldheid, een structurele meerderheid van rechts en zelfoverschatting en een slechte tactiek van zichzelf. Of GroenLinks nou leidt aan zelfoverschatting of -onderschatting komt op hetzelfde neer. Het dagelijks huiswerk wordt verwaarloosd.

  Like

 3. Sap heeft natuurlijk gelijk dat het interview met Van Gent nergens over ging. Waar het over zou moeten gaan, het functioneren van het bestuur, dat was er niet. En in die zin ging het inderdaad nergens over.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.