Meldpunt Geloof en Werk ingesteld door CNV Jongeren

Nederland kent een door CNV Jongeren ingesteld Meldpunt Geloof en Werk. Volgens Spits brengt het knelpunten in kaart die optreden door de vastenmaand voor moslims, de ramadan. De CNV Jongeren concluderen uit een steekproef onder 100 werkende moslims dat bijna tachtig procent van de 300.000 werkende moslims in Nederland tijdens ramadan ‘concentratieverlies ervaart‘. Bovendien is 42 procent vermoeider dan anders. Ongeveer 65 procent heeft hierover geen afspraken gemaakt met de werkgever, maar 82 procent zou dit graag willen.

De PVV’ers Ino van den Besselaar, Joram van Klaveren en Geert Wilders hebben kamervragen gesteld naar aanleiding van het bericht aan de ministers van Sociale Zaken en Immigratie. De PVV wil weten wat de kosten zijn voor de economie ‘door het jaarlijkse ritueel dat aanhangers van de islam vrijwillig kiezen voor honger, vermoeidheid en concentratieverlies in het kader van de Ramadan‘. De partij vraagt zich af of de mohammedanen die ‘ramadan-proof’ willen werken dit niet beter in een islamitisch land kunnen doen.

Uit de homepage van het Meldpunt Geloof en Werk blijkt niet dat het uitsluitend voor moslims bedoeld is. Zo worden voorbeelden genoemd als het verplicht werken op zondag of het niet mogen dragen van een kruisje. De CNV Jongeren ‘vinden dat in een tolerante samenleving er ruimte moet zijn voor verschillen. Ook op het werk.’ Uiteindelijk willen de CNV Jongeren in de collectieve arbeidsovereenkomsten (CAO’s) de combinatie geloof en werk aan de orde stellen.

Het Meldpunt Geloof en Werk doet weinig kwaad, maar zet gelovigen apart van andere werknemers. Een stap terug in de tijd richting verzuiling. Een steekproef van 100 op een populatie van 300.000 werkende moslims is methodologisch niet representatief. Het Meldpunt geeft de PVV munitie om de ‘islamitische ideologie’ te bekritiseren, maar kan op zich geen beletsel zijn voor het instellen van een Meldpunt. Het is de taak van een vakbond om voor werknemers op te komen. Vraag is of de CNV Jongeren dat in hun zelfprofilering op de juiste manier doen. Religie komt zo te staan voor het belang van werknemers die ook gelovig zijn.

Foto: Werk als religie

3 gedachten over “Meldpunt Geloof en Werk ingesteld door CNV Jongeren

 1. Het lijkt me best mogelijk om heel praktische oplossingen te vinden, zoals men dat in de praktijk van het bedrijfsleven gewend is, voor dit soort problemen. Daarover onderhandelen zou best eens tot compromissen kunnen leiden. Tenminste als men bij voorbaat er niet van uitgaat, dat men geloof maar onzin vindt. Ja, dan ben je met al je godsdienstvrijheid uitgepraat, omdat anderen vergeten dat zij o

  Like

 2. Als helemaal niets met opgelegd geloof te maken (willen) hebbende mens heb ik niets met vasten als zodanig. Niet (of anders) gelovigen moeten dan ook geen last hebben van deze rituelen. Maar toen ik een zwangere collega had die onpasselijk werd van de geur van mijn pindakaas nam ik vrijwillig wat afstand. Niet uit angst voor mijn pensioen later, maar uit medeleven. Ik ken heel veel moslims en de meeste kijken naar de Ramadan zoals wij tegenwoordig naar Kerst: Je kijkt er naar uit en als het zover is wil dat het zo snel mogelijk over is. Mijn schoonmoeder vast Katholiek. Zo zal het ook gaan met de Moslims. Minderen met mate. Tenzij de PVV de overhand krijgt want dan nemen de extremen toe. Vrees ik.

  Like

 3. @Joost
  Maar wie zegt dat er een probleem is? Ik kan me goed voorstellen dat moslims die de ramadan willen volgen spuugzat worden om door christenen en andersdenkenden telkens weer in de hoek gezet te worden. Ze willen gewoon vasten. Zonder uitleg of verantwoording. Daarom zie ik het meldpunt Geloof en Werk als een achteruitgang in zowel de emancipatie van de moslims als het geloof in het algemeen.

  In de pluriformiteit moet een bepaalde religie haar rechtmatige plek kunnen vinden naast alle andere religies en levensovertuigingen. Vraag is of een apart Meldpunt Geloof en Werk die pluriformiteit wel of niet bevordert. Ik denk van niet. Extra bescherming voor religie is in Nederland al een realiteit. Voor een gelijk speelveld van religies en levensovertuigingen lijken mij andere Meldpunten zinvoller.

  @Timmerark
  Je bericht bleef hangen in de spambox. Ik kan niet altijd inschatten wanneer en waarom dat gebeurt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.