SGP moet vrouwen op kandidatenlijsten toelaten, maar gebeurt dat ook?

De SGP moet vrouwen toelaten op de kandidatenlijsten. Aldus het Europese Hof van de Rechten van de Mens dat een klacht van de SGP niet in behandeling neemt. De SGP had in 2010 een klacht ingediend na een arrest van de Hoge Raad. De partij meende dat het de vrijheid had om vrouwen niet op de kieslijst toe te laten.

Het EHRM ondersteunt dit idee niet. Nu is de Staat aan zet, dus de regering. Mogelijk schuift de regering het arrest van de Hoge Raad voor zich uit totdat er na de verkiezingen een nieuwe duidelijkheid ontstaat over de positie van de SGP. In de gedoogconstructie met de PVV was de SGP de tweede gedoogpartner die het verschil maakte in de Eerste Kamer. Idealiter zou een arrest van de Hoge Raad los moeten staan van de politieke realiteit, maar met smalle marges leggen partijen tegenwoordig makkelijk aanbevelingen naast zich neer.

De SGP zegt de uitspraak te betreuren. Het ziet het als ‘ingrijpend’  met ‘verstrekkende gevolgen’ die verder gaan dan de SGP alleen. De partij stelt dat het ‘gelijkheidsbeginsel nu zó absoluut wordt gemaakt, dat andere klassieke politieke en religieuze vrijheden erdoor worden weggedrukt’. Het is onduidelijk wat de SGP bedoelt. Het kan niet voor anderen bepalen wie wel of niet uitverkoren is. Dat principe wordt per individu bepaald.

De SGP is een partij met meerdere gezichten. Het opteert in het beginselprogramma voor de theocratie met het advies om dat woord niet te gebruiken. Het is niet zoals het CDA of de ChristenUnie voor confessioneel pluralisme voor alle stromingen. De SGP is vanouds theocratisch en reserveert de godsdienstvrijheid exclusief voor de eigen zuil. Daarom kunnen bezwaren van de SGP hypocriet ogen omdat ze focussen op de eigen rechten. Maar daarnaast bestaat er binnen de SGP een stroming die opteert voor nationale en religieuze eenheid, de Van Rulerianen. Dat maakt dat de SGP zich ‘in de tussentijd’ zo gouvernementeel kan opstellen.

Foto: DEN HAAG – Een onderonsje tussen Riet Grabbijn van Putten en Ciska Dresselhuys, hoofdredacteur van feministisch maandblad Opzij, tijdens een debat in Den Haag over het boek ”De vrouwen van de SGP”, 2007. Credits: Frank van Rossum

6 gedachten over “SGP moet vrouwen op kandidatenlijsten toelaten, maar gebeurt dat ook?

 1. Wat leven we toch in een achterlijk land. De SGP mag wat mij betreft om die reden worden uitgesloten van de verkiezingen in september. Jammer dat Europa ons dat kennelijk (nog) niet kan opleggen.

  Like

 2. @Blewbird
  Europa handelt in deze kwestie liberaler dan het kabinet Rutte tot nu toe. Het EHRM kan zich niet vinden in de praatjes van de SGP over gelijkheid en vrijheid. Zodat er nu voor de mannenbroeders geen beroep meer mogelijk is op het arrest van de Hoge Raad. Maar gaat Rutte, of een nieuwe regering, dat daadwerkelijk uitvoeren? Of zet de Nederlandse politiek weer een nieuwe ronde vertragingstactieken in?

  Interessant Blewbird wat je zegt over de komende verkiezingen. Kan de SGP nu al uitgesloten worden gesteld dat het bij haar weigering blijft om vrouwen op de lijst te zetten? Hoe oneigenlijk ik de argumenten vind toch vraagt de zorgvuldigheid denk ik dat de SGP tijd krijgt om een draai te maken.

  @Rikus
  Een groot te dragen kruis vraagt om passende kleding.

  Like

 3. Maar wat houdt de heugelijke uitslag nu precies in? Het EHRM heeft de klacht van de SGP niet-ontvankelijk verklaard, waardoor de uitspraak van de Hoge Raad bindend wordt. Maar daar stond niet zo gek veel in, alleen dat het Vrouwenverdrag een directe werking heeft en dat de regering ‘iets’ aan het wringen van die schoen moet doen. Op zijn beurt zei Donner, als hoeder van zijn broeder, dat hij de uitspraak van het EHRM gaarne tegemoet zou zien. Maar die biedt zo te zien weinig handvatten, behalve dat de vrijheid van vereniging niet zwaarder kan wegen. Er zal een soort wetgeving moeten komen die dat recht aan banden legt, want de SGP heeft best een aardige ‘trapdoor’ bedacht (de gewraakte bepaling bevindt zich nl. in het huishoudelijk reglement wat bij de statuten hoort en ieder lid tekent dat hij (m/v) die opvatting onderschrijft).

  Niettemin een heuglijk bericht. Een lokaal CDA-raadslid toverde een brede grijns op mijn gezicht (en dat mag wel in de krant, so to speak) door vandaag te twitteren: Gelijkheidsterreur en gewetensdwang zegevieren vandaag #EHRM

  Like

 4. @Joke
  Wat het praktisch betekent is mij vooralsnog onduidelijk. Maar de consequentie zie ik voor me. Het Clara Wichmann Proefprocessenfonds dat betrokken was bij het aanspannen van deze zaak ‘verwacht op korte termijn effectieve maatregelen om een einde te maken aan de discriminatie.’ Er lijkt door de uitspraak van de EHRM die het volle gewicht legt bij het arrest van de Hoge Raad een einde gekomen aan het feit dat SGP-vrouwen de partij niet kunnen vertegenwoordigen in het openbaar bestuur.
  http://www.clara-wichmann.nl/actueel.php?item_id=75&list_type=type&type_content=recent

  Like

 5. Dat vrouwen het recht wordt ontzegd op een volwaardige manier deel te nemen aan de samenleving, bewijst nog eens dat religie de meest gevaarlijke mentale stof ter wereld is.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.