Zet Tweede Kamer streep door het JSF-project?

UPDATE: GroenLinks kamerlid Arjan El Fassed overweegt een motie van wantrouwen tegen minister Hillen. Volgens El Fassed schoffeert Hillen een kamermeerderheid die wil stoppen met de JSF. Hillen wil doorgaan ondanks een parlementaire meerderheid tegen het JSF-project. SP’er Jasper van Dijk ziet daar een belediging van de democratie in. Vraag is wat minister Hillen behelst om een kamermeerderheid naast zich neer te leggen. De opstelling van premier Mark Rutte roept vragen op als-ie Hillen niet snel tot de orde roept. 

De opstelling van CDA-minister Hans Hillen van Defensie over de JSF is een extra reden om niet op het CDA te stemmen. Voor nu.nl stapelt-ie leugen op leugen over de noodzaak van aanschaf en compensatie. Wat-ie zegt is onaantoonbaar en bangmakerij, kortom een afleiding voor een debat over de JSF. De Nederlandse defensie-industrie NIFARP denkt een winst van 10 miljard euro te maken op de JSF als Nederland er 14,6 miljard euro instopt. Maar Hillen geeft toe dat deze compensatie niet gegarandeerd is en dat het uiteindelijk niet daarom, maar om het toestel gaat. Tegelijk snoeit Nederland 37 miljoen euro op ruimtevaart en brengt zo het positie van Nederland in het Noordwijkse ESA in gevaar. Een industrie die veel grotere uitdagingen en kansen kent.

In de Tweede Kamer tekent zich een meerderheid af tegen de aanschaf van de JSF. Op 5 juli is er een debat over de opvolger van de F-16. Bij de tegenstanders SP, Partij voor de Dieren, GroenLinks en PVV voegt zich ook de PvdA. Naar verluidt dient deze partij een motie in. Deze meerderheid kondigde zich al in maart aan.

Lobbyist NIFARP noemt het besluit dramatisch. Beoogde compensatie voor de Nederlandse defensie-industrie blinkt uit in vergezichten en verwachtingen. Maar als die defensie-industrie een tegenslag moest incasseren en bij moest dokken dan ging het piepen. Zoals PvdA-kamerlid Angelien Eijsink terecht opmerkt zijn er ‘géén onomkeerbare verplichtingen aangegaan voor de aanschaf van de JSF.’ Dus het staat de Tweede Kamer vrij om uit het project te stappen. Zonder besluit en met aanschaf van twee testtoestellen werd Nederland de laatste jaren het project ingetrokken. Op deze salamitactiek had de Algemene Rekenkamer al in 2011 kritiek.

Het is een verstandig besluit om te stoppen met een onbeheersbaar en slecht geleid project dat ook in de VS kritiek krijgt. De bestuurlijke onzorgvuldigheid om zonder besluit een project in te rommelen is ons land onwaardig. De argumenten van minister Hillen en de NIFARP kunnen omgedraaid worden. Tijdens de crisis kan Europa zorgen dat er geen miljarden naar de VS verdwijnen. Defensie moet niet verwaarloosd worden, maar de JSF is geen noodzaak. Nooit is aangetoond waarom Nederland het toestel moet aanschaffen. De overheid is geen verlengstuk of omwisselproject van het bedrijfsleven, maar een apparaat voor de burgers.

Foto: Majoor Mike Rountree, (midden) toont studenten een US Marine F-35B Joint Strike Fighter Jet tijdens een roll-out ceremonie op Eglin Air Force Base in Florida, 24 februari 2012.

5 gedachten over “Zet Tweede Kamer streep door het JSF-project?

 1. Re JSF.
  Politici hebben een kort geheugen: Identieke patronen, destijds scheepsbouw
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Parlementaire_enqu%C3%AAte_naar_de_RSV-werf
  De firma List & Bedrog: MMWOPS – Making Money While Other People Sleep.
  2.3 miljard down the drain.
  http://www.seniorplaza.nl/Beroemdheden11.htm
  Uitkomst: Instellen van een begrotingscommissie om de overheid te behoeden voor toekomstige blunders.

  Toevallig, handelsdelegaties BZ, EZ, MvD, staatsbezoek: Turkije, Australie, Noorwegen, Denemarken, Israel? Of een krampachtige pogingen om het JSF project te redden?

  Bij Saab-Viggen, of het Eurofighter consortium kunnen ook tegenorders afgedwongen worden.

  Like

 2. Inmiddels sleept dit dossier al 20 jaar. Elk jaar liepen de kosten hoger op, en kon het minder.
  Hadden we nooit aan moeten beginnen.
  Nu weer de drogredeneringen over werkgelegenheid.
  CPB deed al eens een contraexpertise onderzoek daar naar:
  http://www.cpb.nl/publicaties/JSF
  Conclusie: levert nauwelijks banen op.

  Was Saab een Amerikaanse onderneming geweest dan was daar al lang de keuze op gevallen. Liggen op de plank overigens.

  Like

 3. @King Billy
  Prikkelende analogie met RSV. Hillen als een hedendaagse Joseph Molkenboer. Alleen minder subtiel.

  @Aad
  De overwaardering voor de nieuwste techniek zie je bij vele projecten van de overheid. Die mislukken omdat verantwoordelijke ministers in de kloof tussen schijn en werkelijkheid vallen. En nooit meer bovenkomen. Directeuren van uitvoerende (semi)-overheidsdiensten willen altijd de nieuwste speeltjes. Of die nu werken of niet. Dat gebeurt bij Defensie, Politie, de Spoorwegen en vele ministeries met hun ICT-projecten. Want stel je voor dat de Nederlanders in het buitenland tegen hun Slowaakse, Belgische of Finse collega’s moeten toegeven dat ze hetzelfde materiaal hebben.

  Ja, de werkgelegenheid is om vele redenen onzinnig. Ook geen hoofdzaak voor een toestel dat moet vliegen en vechten. Het bedrijfsleven wil gemakzuchtig opereren op kosten van de overheid en de eigen risico’s afschuiven. Het lijken wel banken. Het vraagt om een besteding van miljarden, terwijl Defensie notabene fors moet inleveren.

  Voor een bezuiniging op de cultuurbegroting van 200 miljoen worden allerlei instellingen, mensen, gebouwen, verbanden en prestaties kapotgemaakt. Maar de defensie-industrie eist miljarden voor inkomsten die niet gegarandeerd zijn.

  Wellicht wacht minister Hillen op termijn een parlementair onderzoek. Samen met zijn partijgenoot Jack de Vries. Dit dossier kent al te lang te veel losse eindjes en tegenstrijdigheden. En te korte lijnen naar de defensie-industrie.

  Like

 4. Zodra de nieuwe regering een beetje stevig in het zadel zit, zal uiteindelijk de JSF er komen. PvdA in de regering of niet. Er wordt gezwicht voor de Angelsaksische politieke en NATO druk, gesteund door de Nederlandse JSF-lobby. Analoog aan de Starfighter en de F-16. Zelfs als wederom schandalen aan het licht komen…

  Like

 5. @King Billy
  Het zou zo maar kunnen. Machtspolitiek kent geen grenzen. De zaak is bijzaak. En het militair-industrieel complex (dixit Eisenhower) gaat over lijken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.