Aantal goden en de atheïst

Atheïsten zitten er niet op te wachten om door gelovigen in de positie van niet-gelovige te worden geplaatst. Terwijl een atheïst niet in goden gelooft. Meer is het niet. Veel gelovigen kunnen de wereld niet anders dan in relatie tot hun God of goden zien. Ongevraagd plaatsen gelovigen de andersdenkenden in hun wereld.

Ideaal is dat ieder het juiste aantal goden kiest. Dat verschilt per individu. Dat kunnen er nul, een of meer zijn. Voor sommigen is zelfs dat niet zeker. Het kunnen goden met een jurk, baard, moederinstinct of zonder vast profiel zijn. Elke keuze is verdedigbaar. Geen enkele inschatting gaat boven een andere. Da’s mensenwerk. Een ander de eigen wil opleggen is ongewenst omdat het voorbijgaat aan de zelfbeschikking van het individu.

2 gedachten over “Aantal goden en de atheïst

 1. @GK: aardige link, hoewel ik denk dat niet veel atheïsten – of religieuze mensen – in west Europa zich hierin herkennen. Typisch Amerikaans filmpje volgens mij. Wat dat betreft ligt de VS dichter bij de 3e wereldlanden dan west Europa. In de meeste ontwikkelingslanden, Arabische landen of opkomende wereldeconomieën zoals in Azië en Zuid Amerika en daarnaast ook Afrika is het niet hebben van een Godsgeloof een niet te begrijpen levenshouding. Iets wat je ook in de ‘Bible belt’ van de VS kan overkomen. Ik neem aan dat daar je filmpje op slaat. Denk jij dat er iemand in Nederland dit filmpje ooit serieus zou nemen?

  Like

 2. @Jack
  Ja, typisch Amerikaans. Naast een streng christelijk heartland kent de VS natuurlijk ook veel vrijzinnigen aan de kusten. Niet voor niks praat men over de tweedeling van de VS. Die verdeling valt volgens op allerlei manieren te maken.

  Ik vind het filmpje niet zoveel afwijken van wat er in een Europees vrijzinnig milieu gemaakt zou kunnen worden. Met een lange aanloop beschrijft het, en vervolgens maakt het een punt. Die manier van betogen is zeker typisch Angelsaksisch, maar de thematiek niet.

  Ik kwam tot dit filmpje door ‘reformatorische’ filmpjes op YouTube die uitgaan van God en het geloof in God. Er zijn er tientallen van waar de huisvlijt vanaf straalt. Waar ik verschrikkelijk om moet lachen. Ik constateer werelden van verschil. Zo kwam ik tot de tekst bij het filmpje. Ik denk dat de Nederlandse gelovigen doorgaans minder verkrampt en militaristisch reageren dan hun Amerikaanse zusters en broeders. Godzijdank.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.