Geruchten zeggen dat Shafiq president van Egypte wordt, maar Morsi wint

UPDATE 24 juni: De voorzitter van de verkiezingscommissie Sultan heeft in een uitgebreide toespraak waarin-ie inging op de fraude verklaard dat Mohamed Morsi met 51% van de stemmen gewonnen heeft. 

Er gaan geruchten dat Ahmed Shafiq morgenavond tot de nieuwe president van Egypte wordt uitgeroepen. Aldus AlAhram Online. Volgens een regeringsbron zou Shafiq tot winnaar verklaard worden met 50,7% van de stemmen. Naar verwachting zal die uitkomst sterk betwist worden door de Moslimbroederschap. Ook met straatprotesten. De kandidaat Mohamed Mursi van deze partij nam het in de tweede ronde van 16 en 17 juni op tegen voormalig luchtmaarschalk Ahmed Shafiq. Beide kandidaten eisten afgelopen week de overwinning op. Onderzoek naar fraude werd als reden gegeven voor het uitblijven van een definitieve uitslag.

Foto: Farouk Sultan (midden), hoofd van de verkiezingscommissie spreekt. Credits: Reuters

5 gedachten over “Geruchten zeggen dat Shafiq president van Egypte wordt, maar Morsi wint

 1. @GK: Het is bijna onmogelijk om erachter te komen wat zich allemaal in Egypte afspeelt. De Egyptische maatschappij is – zoals iedereen die Egypte bezoekt zelf kan vaststellen – tot op het bot verdeeld met bijna geen tussengrond tussen de partijen. Een groot deel is seculier of vrijzinnig islamitisch en als de dood voor de moslimbroeders. Zij laten zich absoluut niet in de luren leggen door geruststellende geluiden uit het religieuze kamp.

  De afstand tussen rijk en arm is ook groot en weer met weinig tussengrond. Egypte kent maar een kleine middenklasse die vaak ook nog eens Koptisch is. Dus wel religieus, maar doodsbenauwd voor winst van de MB’ers.

  Daarnaast geloofd geen Egyptenaar dat er niet gefraudeerd wordt of dat dit in ieder geval op grote schaal niet wordt geprobeerd. De beide kampen zien niet op tegen fraude, vooral omdat ze beiden bang zijn dat de macht van de ander de eigen macht zover zal inperken dat ze machteloos wordt. Een in mijn ogen realistische angst.

  Economisch ziet het er ook niet best uit voor de Egyptenaren.
  Als je er met een vliegtuig overheen vliegt is duidelijk te zien dat het hele land bijna één grote zandbak is, met alleen een dun strookje groen – van enkele tientallen tot enkele honderden meters breed – langs de oevers van de Nijl. Hoe dat land met zijn enorme bevolkingsgroei zichzelf moet blijven bedruipen is mij een raadsel. Toerisme, (de piramides en farao graven, duiken in de Rode zee) is voor dat land een goudmijn dat door gewapende wachten moet worden beschermd tegen ‘Islamitische zeloten’. Met weinig industrie en nog een grotendeels agrarische bevolking zal geen enkele partij het in mijn ogen economisch goed gaan doen. Wat dat voor de toekomst en de rust in Noord Afrika en het Midden Oosten gaat betekenen weet ik niet, maar voorspeld weinig goeds.

  over een paar uurtjes weten we het, en dan weten we nog niets!

  Like

 2. @Jack
  We weten het. Voorlopig. Opvallend is dat het aantal ongeldige stemmen van 843.252, ofwel 3,1% van de opkomst, ongeveer evenveel is als het verschil tussen beide kandidaten. Dat opent de weg voor claims.

  Like

 3. @GK: Zou kunnen. Mijn eerste gedachte impuls was echter dat de verkiezingen vermoedelijk wel eerlijk zijn verlopen. Of tenminste veel eerlijker dan ik had verwacht. Voorlopig zal de politieke onrust in Egypte wel aanhouden.

  Ik hoop dat de veiligheidssituatie in het MO’en – vooral in de Sinaï – niet verder zal verslechteren als een onderdeel van het politieke steekspel tussen de MB’ers en de militairen. In ieder geval vermoed ik dat de militaire stabiliteit in dat gebied van de wereld – waar het sinds Sadat erg rustig is geweest – een stevige knauw zal krijgen met alle gevaren van een verder oplopende spanning in het MO’en. Veel partijen in dat gebied zijn nu gebaat bij een verdere verslechtering van de al aan corrosie onderhevige zuid- poolkoude vrede tussen Israël en Egypte. Is de geest eenmaal uit de fles is hij er niet zo eenvoudig meer in te krijgen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.