CDA verliest zichzelf in het verwijt dat VVD een PVV-light is

Het CDA gaat in de aanval. Tegen haar coalitiegenoot de VVD. Da’s schrikken. De nieuwbakken partijleider van de christen-democraten Sybrand van Haersma Buma verwijt premier Rutte van de VVD een soort PVV-light te maken. ‘De VVD als namaak-PVV is slecht voor onze werkgelegenheid, slecht voor onze gezinnen en slecht voor onze samenleving. Niet de angst voor de PVV moet de lijn bepalen.’ zegt Buma in het AD. Verder verwijt Buma dat Rutte twee gezichten trekt over Europa. Want ‘De kiezers willen een eerlijk verhaal‘.

Maar is Buma de aangewezen persoon om dit Rutte te verwijten? Juist aan het CDA kleeft het etiket dat het in christelijke dubbelzinnigheid per definitie twee gezichten trekt, nooit eerlijk is over haar bedoelingen, de afgelopen jaren het meest gebogen heeft voor de PVV en vanaf de zomer van 2010 anderhalf jaar lang verkrampt was van angst voor de PVV. Alle dubbele draaien van CDA-minister Liesbeth Spies vatten dit samen. Of het verstandig is van Buma om eigen zwakheden te projecteren op een concurrent is de gok. Als-ie er mee wegkomt wist-ie zijn eigen zwakte uit, maar als het terugslaat vestigt-ie er extra de aandacht op.

Moet de VVD schrikken van het verwijt PVV-light te zijn? Eerder lijkt het tegendeel waar. Het positioneert de rechts-liberalen precies waar ze uit willen komen, namelijk iets links van de PVV. De omschrijving kan daarom ook als een compliment opgevat worden dat bedacht had kunnen zijn door het campagneteam van de VVD. De campagne is nog lang. Om anderen pijn te doen lijkt het het CDA toch eerst zichzelf wat beter te moeten leren kennen. Daar ligt het probleem van de christen-democraten. Wat zijn ze zelf? CDA-light of CDA-classic?

Foto: Ik ben CDA hypocriet maar blijf proberen

5 gedachten over “CDA verliest zichzelf in het verwijt dat VVD een PVV-light is

 1. Bij het CDA wijkt uiteindelijk alles voor één ding: deelname aan de macht. Eventuele misstappen kunnen nadat dit veilig is gesteld, naderhand gecorrigeerd worden. Daarom ook radikaal door het midden waar regenten zich bij uitstek thuis voelen.

  Like

 2. Het CDA heeft afgedaan. Ook de christenen hebben steviger buikspieren gekregen. De onderbuik gevoelens werken niet meer

  Like

 3. @King Billy
  Maar hun greep naar de macht moet wel geloofwaardig zijn. Daar lijkt het nu in de verste verte niet op. Straks gaat het CDA de VVD nog verwijten dat het te christelijk is.

  @Rinus
  Hahaha …. prachtig.

  Like

 4. @GK: met de strekking van je verhaal eens. Ben ook benieuwd wie dergelijke draaikonterij niet in de gaten heeft. Eigenlijk verwacht ik dat ze met deze tactiek – het is geen strategie, want die is hetzelfde gebleven – nog verder weg zullen zakken.

  Like

 5. Het CDA denkt wellicht daadwerkelijk dat de route van de links Cordaid Predikante Ruth Peetoom en het EO icoon Jacobine Geel de enige jusite is. Ondanks de bedroevende peilingen. Mijn inschatting is dat het CDA na de komende verkiezingen gaat fuseren met de CU.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.