Sharia-raad bevordert ongelijkheid van moslimvrouwen en is ongewenst

Eind februari 2012 bezocht de Brits-Pakistaanse vertegenwoordiger van de Islamic Sharia Council Haitham Al-Haddad Nederland. Al-Haddad is een vrouwonvriendelijk moslimgeleerde die niet met ongesluierde vrouwen aan tafel wil zitten. Dat ondervond de Nederlands-Pakistaanse presentatrice Naeeda Aurangzeb van de talkshow De Halve Maan. Al-Haddads gebrek aan openheid past niet bij de Nederlandse pluriforme samenleving. Hij kreeg kritiek en werd als een malloot geportretteerd, maar zei van de Nederlanders te houden en terug te komen. Nu wordt duidelijk waarom, hij wil dat er ook in Nederland een sharia-raad komt.

Volgens Al-Haddad behandelt zijn raad in Londen meer dan 200 zaken per maand.  Andere religies kennen overigens hetzelfde soort bemiddeling dat religieuze eenheid beschermt. Het is geen rechtbank, heeft geen wettelijke bevoegdheid en kan geen sancties opleggen. Toch heeft het macht. Het krijgt kritiek van moslimvrouwen die zich gediscrimineerd voelen omdat het door conservatieve mannen geleid wordt die mannen bevoordelen. Moslimvrouwen die er gerechtigheid zoeken zitten klem als vrouw en als moslim.

Ook Britse mensenrechtenactivisten hebben kritiek op de sharia-raad. In gevallen van familierecht worden vrouwen onder druk gezet en benadeeld. Dat ondermijnt het gelijkheidsbeginsel. Door cultureel-religieuze gevoeligheden en een zwakke sociaal-economische positie kunnen ze zich niet onttrekken aan de raad. Al-Haddad claimt dat er per jaar zo’n 20 Nederlandse moslimvrouwen bij zijn sharia-raad aankloppen om een islamitisch huwelijk te laten ontbinden. Het is ongewenst om deze sharia-raad naar Nederland te importeren.

De rol van de Nederlandse overheid is om Nederlandse moslimvrouwen die onder dwang in een islamitisch huwelijk gevangen zitten te bevrijden. Ze voelen zich gedwongen om bij de sharia-raad aan te kloppen. Het instellen van een sharia-raad is voor het tegengaan van vrouwongelijkheid geen oplossing, maar juist een bevestiging ervan. Via bemiddeling of het strafrecht zou de overheid de moslimvrouwen moeten kunnen helpen in hun emancipatie. Zodat een sharia-raad vol conservatieve mannen vanzelf overbodig wordt.

Foto: Haitham Al-Haddad houdt van Holland

7 gedachten over “Sharia-raad bevordert ongelijkheid van moslimvrouwen en is ongewenst

 1. Eigen rechter gaan spelen, bovendien dit propageren in andermans/vrouws land, kan niet. Hier ligt een duidelijke taak voor de overheid, niemand zit te wachten op knokploegen als tegenreactie.

  Like

 2. @GK: ik vind het uiterst ongewenst om een Sharia-raad of één of andere onafhankelijke religieuze rechtsinstelling te hebben die niet duidelijk ondergeschikt is aan het Nederlands recht.
  Het is echter voor mij te kort door de bocht om gelijk in verweer te komen. Veel vrouwen hebben een uiterst serieus probleem – met hun echtscheiding en weer op het spoor krijgen van hun leven – dat wij als menselijke samenleving ook net zo serieus dienen te benaderen. Het is voor mijn gevoel namelijk ook volledig onacceptabel dat in Nederland wonende religieuze Islamitische vrouwen gevangen kunnen blijven in hun huwelijk omdat de man niet meewerkt aan een echtscheiding.

  Hier is dus voor mij duidelijk sprake van een moreel dilemma. Ik verwacht echter dat religieus Islamitische feministische vrouwen in Nederland met voorstellen zullen komen om dit uit een archaïsche periode stemmend probleem – dat niet past in een modern westers land – op te lossen. Voor mij en andere Nederlanders is het zaak om op de winkel te passen. Daarmee bedoel ik te zorgen dat er niet – zelfs niet een licht verkapte manier – een vorm van Shaira-rechtbank, raad, geschillencommissie – of hoe je dat dan ook zou willen noemen – tot stand komt.

  Hoe het ook wordt ingericht, het moet aan iedereen duidelijk zijn – ook aan de betreffende mannen en vrouwen – dat het Nederlandse (echtscheidings)recht prevaleert. Ik ben ervan overtuigt dat er meerdere constructies zijn die het acceptabel maken voor religieus Islamitische vrouwen – en de religieuze Islamitische samenleving in Nederland – om uit hun gevangenschap los te breken.

  Het is voor mij kristalhelder dat je de Nederlandse wet moet aanpassen als je grote groepen andersdenkenden in je samenleving opneemt. Deze groepen nemen natuurlijk grote delen van hun cultuur mee en zorgen voor situaties die we in eerste instantie in Nederland niet eerder zijn tegengekomen en waarvoor dus geen wetgeving – tot nu toe – was gemaakt.

  Like

 3. @GK: overigens is dit probleem niet écht nieuw of uniek. Tot voor kort – en misschien zo nu en dan nog wel – leverde echtscheiding binnen katholieke kring ook grote problemen op.

  Like

 4. @King Billy
  Ja, de overheid zou actiever dan nu moeten optreden. Uiteraard met respectering van de godsdienstvrijheid.

  @Jack
  De Britse sharia-raad zegt van zichzelf dat het geen rechtbank is. Ik ben het met je eens dat het onacceptabel is dat vrouwen in hun religie opgesloten worden. Vaak door conservatieve mannen. Trouwens geen verschijnsel dat exclusief de islam betreft. In deze heeft de overheid een taak die het door de bijzondere Nederlandse klimaat van vrijheid-blijheid, slachtoffer-denken over ‘vreemdelingen’ en de macht van het christendom veel te lang niet serieus genomen heeft. Ik zie het als schandalig om vrouwen over te leveren aan conservatieve religies en het daarbij te laten.

  Het zou mooi zijn als de Nederlandse islam zelf het initiatief zou nemen om de moslimvrouwen die in islamitische huwelijken gevangen zitten te bevrijden. Een sharia-raad in Nederland waar Al-Haddad voor pleit zal een expansie van zijn denken zijn en bemand worden met degenen die deel uitmaken van dezelfde stroming. Dat moet niet ontstaan.

  Is een ‘moderne’ islamraad over familierecht wel levensvatbaar? Het zijn de conservatieve mannen die zich daar tegen zullen verzeten. Een monsterverbond van feministes, vrijzinnige (ex)-moslims en gematigde moslims zou een basis geven voor een raad voor moslims over familierecht met een menselijk gezicht. Maar nogmaals, als de vrouwen waar het om gaat er niet heen mogen van hun omgeving geeft zo’n raad weinig zin.

  In Nederland is iedereen die trouwt verplicht om voor de wet te trouwen. Trouwen voor een religie is niet verplicht en mag ieder individueel beslissen. Je hebt gelijk dat het ook een mentaliteit is van de vrouwen die in een verrot islamitisch huwelijk door een man gevangen worden gehouden om te breken. Als ze zeggen dat het niks waard is en ze voor de wet willen scheiden, dan houdt hun gevangenschap op. Dan verbreken ze eigenhandig de bezwering. Da’s een kwestie van individualisering en emancipatie. Kortom, er moet nog krachtiger dan nu via overheidsprogramma’s ingezet worden op de bewustwording van deze vrouwen.

  De Nederlandse politiek moet af van het eenzijdig interpreteren van de vrijheid van godsdienst. Het focust nu op de rechten van religieuze organisaties om zich te verenigen en in vrijheid die religie vorm te geven. Maar godsdienstvrijheid gaat ook over de vrijheid van het individu om een religie te kiezen en zonder sancties uit een religie te treden en niet door religieuze organisaties onder dwang gezet te worden binnen die religie. Hier wacht een rol voor vrijzinnige partijen.

  Like

 5. Inderdaad zijn alle mensen die getrouwd zijn in Nl. voor de wet getrouwd, en zal het bij scheiding ontbonden worden volgens onze wet. Daarnaast zijn gelovigen vaak ook nog voor de kerk getrouwd. Analoog aan wat Jack zegt over katholieken, zal er ook bij andere geloven behoefte zijn om het huwelijk ook in die zin te ontbinden (zodat het bv. mogelijk wordt ook in die zin te hertrouwen). Is het dan niet handiger om een alternatief te bieden voor dit soort Pakistaanse goeroes, waar men nu kennelijk bij aanklopt, dan om er niets mee te maken te willen hebben? We hebben ook nog steeds geen behoorlijke imam-opleiding. Daardoor hou je dus wel dit soort dingen.

  Like

 6. Pingback: Islamkritiek helpt de positie van moslimvrouwen: Brendel en Dibi « George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.