Parlementaire meerderheid voor stoppen met JSF-project

GroenLinks wil een parlementaire enquête over de JSF. Het Amerikaanse toestel waarvan de afgelopen dagen in het nieuws kwam dat het opnieuw duurder is geworden. Nu komt het op 61,5 miljoen euro per toestel. Kamerlid Arjan El Fassed stelt tijdens het voortgangsdebat op 5 juli vragen over de oplopende kosten, vertragingen en de technische problemen in het JSF-programma. De partij rekent erop dat andere kritische partijen de roep om een enquête steunen. Eigenlijk wil GroenLinks het liefst uit het JSF-project stappen.

De SP bedient GroenLinks op haar wenken en stelt voor om op 5 juli uit het JSF-project te stappen. Angelien Eijsink van de PvdA steunt GroenLinks evenmin in een roep om een enquête omdat er geen besluit genomen is. Nederland heeft twee testtoestellen voor ongeveer 250 miljoen euro aangeschaft. Onder Balkenende IV stemde de PvdA in met het eerste toestel, en in 2011 kocht de regering-Rutte definitief het tweede toestel.

Voor Nederland is de goedkoopste strategie om het verlies te nemen en nu uit het JSF-programma te stappen. Ondanks de lobby van VVD en CDA. De PVV draaide als gedoogpartner door voor het tweede testtoestel te stemmen. Maar de PVV is nog steeds tegen aanschaf van de JSF. Uit het kamerdebat van afgelopen maart 2012 blijkt dat een meerderheid van PvdA, PVV, SP, GroenLinks en PvdD ervoor is om uit het JSF-programma te stappen. D66 is kritisch op het beste toestel voor de beste prijs. Duidelijk is dat dit niet langer de JSF is.

Foto: Minister van Defensie Hans Hillen met schaalmodel van JSF, 2011

11 gedachten over “Parlementaire meerderheid voor stoppen met JSF-project

  1. @Blewbird
    Te duur speelgoed in krappe tijden. En een uit de klauwen gelopen project dat ook de Amerikaanse marine tot afzeggingen deed besluiten.

    @PHM
    Geen idee. Eigenlijk maakt het niet uit. Want Nederland weet toch nooit een oorlog winnend af te sluiten.

    Like

  2. Indien deze heikele kwestiie wérkelijk in het volgend kabinet op de spits wordt gedreven, nagenoeg onontkoombaar, zijn wederom tussentijdse verkiezingen niet ondenkbaar. De belangen zijn groot. Te groot. Indien Nederland me 45-55- 65-75 toestellen afhaakt, komt de NATO strategie in het geding.

    Like

  3. Er zijn 66 Nl. bedrijven bij betrokken die een gezamenlijke winst van 10 miljard voor ogen hadden: http://nl.wikipedia.org/wiki/NIFARP. Kennelijk verwacht men niet meer dat die JSF ooit van de grond zal gaan komen. De vraag hoe zóveel verwachtingen gewekt konden worden is best wel een interessante – maar ik hoef het niet per sé te weten, en de betrokkenen leren er toch niks van.

    Like

  4. @George
    Dus dat pleit ervoor om nu met de JSF te stoppen. Ik denk dat het te veel eer voor Nederland is om het mislukken van het JSF-programma aan ons land op te hangen. Het programma kent vertragingen en kostenoverschrijdingen. Vele kandidaten dreigen af te haken.

    @Selma
    Laten we het hopen.

    @Joke
    De compensatie voor het bedrijfsleven kan nooit een steekhoudend argument zijn om een peperduur toestel aan te schaffen. Daarbij komt dat door de tegenslagen in het JSF-programma, de teruglopende wereldeconomie, de nog onvoldoende verkoop en het kruideniersdenken van dat bedrijfsleven om zelf te investeren er tot nu toe niets te compenseren valt.

    Like

  5. Nederland is in de val gefrommeld. Level2 partner, samen met Italie.
    http://de.wikipedia.org/wiki/Lockheed_Martin_F-35
    (duits) Met een overzicht van toezeggingen, bestellingen per (NATO)land en daarbuiten, maar partners waar nauw mee wordt samengewerkt.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Lockheed_Martin_F-35_Lightning_II
    (engels)
    Typeproblemen splitsen zich toe op de STOL-versie, niet structureel meer op de F35A versie.
    Problemen met het Amerikaans Congres zijn grotendeels opgelost. Panetta houdt vast aan de F35.
    Obama kan zich met de verkiezingen op komst, niet permitteren dat NATO partners in dit stadium afhaken. De politieke ‘druk‘ zal immens worden.

    Een Parlementair Onderzoek of een Parlementaire Enquete, voor zover geen verkiezingsretoriek, zal zich concentreren op de uit de hand gelopen kosten, en niet leiden tot definitieve opzegging van de aangegane verplichtingen.
    Hooguit tot de aanschaf van minder toestellen. Geen enkele NATO partner, m.u.v. Engeland en Turkije heeft zoveel toestellen besteld als Nederland. Zelfs Canada niet…
    Niettemin, megalomane gedachtespinsels overal waarom Nederland oorspronkelijk zo nodig 85 van die dingen heeft toegezegd. Waanzin.

    Like

  6. Gelezen, George, het punt is in principe de kostenoverschrijding, niet de keuze van het type. Dan kopen we er gewoon een paar minder. De Eurofighter komt evenmin van de grond zoals gepland. De Saab Viggen voldoet niet aan NATO standaardisatie eisen én aan overzee + STOL eisen voor de Amerikaanse en Engelse Marine.
    Dat ding komt er. Ben ik van overtuigd. Hoeveel blijft de vraag.

    Like

  7. Pingback: Zet Tweede Kamer streep door het JSF-project? « George Knight

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.