PvdA praat plichtmatig over privacy in programma

In het conceptverkiezingsprogramma draagt de PvdA in hoofdstuk 5 haar ‘keuzes voor een veilig Nederland’ aan. Het gaat om veilige buurten voor de man of vrouw in de straat en het aanpakken van daders. De ervaring van partijleider Diederik Samson als straatcoach klinkt erin door. Het vierde onderdeel ‘Digitale veiligheid en privacy’ hangt er verloren bij. Het had ook in hoofdstuk 11 ‘keuzes voor democratie en bestuur’ gepast dat begint met ‘Vrijheid betekent dat wij in ons privédomein ongestoord kunnen doen wat we willen en kunnen.’

De benadering van privacy en veiligheid als verlengde van sociaal-economische factoren past in de traditie van de sociaal-democratie. Maar oogt achterhaald. Zo wordt de PvdA ingehaald door het initiatief van Mariko Peters van GroenLinks over een transparante overheid. En door een toepassing van Vinca Kruk, Jonas Staal en Daniel van der Velden dat hierop aansluit om een online platform op het kruispunt van sociale media en WikiLeaks te vormen met Nulpunt: nieuw sociaal platform. De Piratenpartij gaat ook verder dan de PvdA met kernpunten over transparant bestuur, burgerrechten en bescherming van de digitale omgeving, maar moet eveneens oppassen niet ingehaald te worden door 0. Het kan het beter politiek adopteren in haar programma.

De PvdA wil niet alle wet- en regelgeving terugdraaien die de privacy van burgers inperkt, maar alleen de ‘vergaande’ inperking ervan. Da’s een verouderd standpunt. De PvdA zou beter met iets nieuws komen.

Foto: Schermafbeelding van onderdeel ‘Digitale veiligheid en privacy’ uit het conceptverkiezingsprogramma PvdA, juni 2012

Advertentie

4 gedachten over “PvdA praat plichtmatig over privacy in programma

 1. Door te weten wat overheid en bedrijven van je weten, krijg je je privacy niet terug. Het WOB 2.0 initiatief is om openheid te bevorderen, niet privacy.
  En morgen is dat forumdebat in Den Haag. Dat gaat vnl. over hoe je de boel dichttimmert tegen hackers, maar richt zich niet tegen de praktijken zelf. Kennelijk mag facebook e.d. alles van ons weten, zolang het maar niet op straat komt te liggen.

  Like

 2. @Joke
  Openbaarheid van bestuur is niet hetzelfde als privacy. Dat klopt. En privacy is niet hetzelfde als bescherming van de digitale omgeving. Maar de overeenkomst is dat in een sector de raakvlakken elkaar ontmoeten. Technisch, politiek, mentaal en organisatorisch komt vanuit de tegenbeweging de sector op gang en wint aan kracht. Of het doorzet is ongewis.

  Kritiek op Google, Facebook en andere Amerikaanse bedrijven is dat ze niet te vangen zijn op het beschermen van de levenssfeer omdat de gebruikers er zelf aan voorbij gaan. Maar dat andere bedrijven wel verplicht zijn om eraan te voldoen. Zodat dat concurrentievervalsend werkt. Juist daarom is het merkwaardig dat die Amerikaanse bedrijven dat soort Nationale Privacy Debatten sponsoren en sprekers afvaardigen.

  Like

 3. Over 5 jaar zijn we allemaal transparant en kunnen we geen stap meer ongezien zetten, Niemand kan meer iets verbergen. Misschien de radicale oplossing

  Like

 4. Pingback: PvdA komt met zevenpuntenplan voor privacybescherming | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.