Hoe een Quiz aanzet tot nadenken over wat vanzelfsprekend is

Hier is weer zo’n Amerikaanse quiz op internet die in 10, 20 of 60 vragen antwoord geeft op de vraag waar iemand staat. Eerder was er de kleinste politieke quiz of de News IQ quiz. Deze keer stuitte ik op de Political Spectrum Quiz. Wat heb ik eraan om te weten dat ik een ‘left social libertarian‘ ben? In Nederland is het begrip libertariër nauwelijks bekend. In de VS staat het trouwens onder druk sinds Rand Paul, de zoon van Ron Paul de kandidatuur van Mitt Romney steunt. Kortom, de tegenstellingen in de matrix bepalen de uitkomst.

Met name een vraag vond ik typerend in dubbelzinnigheid: 40. Gay equality is a sign of progress. Ik kwam er niet uit en heb het maar neutraal beantwoord. Als iemand gelijke rechten voor homosexuelen immers een teken van vooruitgang vindt, dan is dat een mening die uitgaat van een positie waarin die rechten niet vanzelfsprekend worden gevonden. Maar dat vind ik wel. Dus me uitspreken voor vooruitgang houdt in dat ik me uitspraak tegen vooruitgang. Tegen dit soort cultuurverschillen botst iedereen op bij het beantwoorden.

Foto: Schermafbeelding van m’n score in de Political Spectrum Quiz

Advertentie

6 gedachten over “Hoe een Quiz aanzet tot nadenken over wat vanzelfsprekend is

 1. In dezelfde quiz kaan naar boven gehaald worden hoe deelnemers per land scoren. Europa moet in de ogen van de Yanks één grote linkse, vrije bende zijn als je de verschillende resultaten naast elkaar legt.

  Like

 2. @King Billy
  Ja, interessant. Nederland scoort gemiddeld gematigd links en libertarisch. Europa is Sodom en Gomorra, en de Amerikanen begrijpen er niks van. En wij begrijpen niks van hun wereldbeeld. En nog minder van hun quizzen.

  Like

 3. @GK: ha weer een ‘ libellen –achtige’ test waarvoor ik altijd val : -).

  We hebben het er geloof ik wel vaker over gehad George, hoe deze testen merkwaardig genoeg vrij dicht bij het eigen gevoel komen terwijl de tekortkomingen op het gebied van eenduidige definities van begrippen pijnlijk evident zijn. Iets wat een dergelijke test in mijn ogen minder dan zinloos maakt.

  Je geeft zelf al een pijnpunt’ aan voor vraag 40. Maar dat is nog maar het begin. Wat is bijvoorbeeld ‘equality’ en ‘ progress’ in de ogen van de testconstructeurs? Nu ben ik het niet helemaal eens met je redenering omdat ik geloof dat ik begrijp wat de testconstructeurs bedoelen en jij er teveel achter zoekt (mijn antwoord was dus mee eens en dat ik het belangrijk vind). Mogelijk heb ik echter ongelijk. Maar eigenlijk kan er bij elke vraag een eindeloze discussie op touw worden gezet die mogelijk wel degelijk invloed op de uitkomst zou uitoefenen.

  Hoe dan ook, mijn etiket is: left, moderate libertarian.
  Als een ‘ sweeping statement’ klopt dit voor mijn gevoel wel.

  Mijn score was left: 5,23 en libertarian 1,12.
  Het eerste past wel min of meer goed bij mijn gevoel, maar het tweede deel is volgens mij veel te streng. Ik zou mezelf een hogere score, ergens rond de 3 of zo hebben gegeven.

  Like

 4. @Jack
  Ok, de quiz is net als fietsen. Of scoren voor het doel. Als je er teveel over nadenkt gaat het mis. Ik ben onder de indruk van je libertarische score. Dat wordt een geweer achter de voordeur in de strijd voor de vrijheid.

  Like

 5. @GK: = Ik ben onder de indruk van je libertarische score. Dat wordt een geweer achter de voordeur in de strijd voor de vrijheid.=

  Vind ik wel leuk en ik voel me gevleid, maar ik snap het niet : -((())). Bij mij komt het een beetje wishy-washy , of grijze muiserig over en dat ben ik absoluut niet als het gaat om humanitaire vrijheden.

  Like

 6. @Jack
  Nou, ik bedoelde ermee dat libertariers in hun vrijheidsstreven de overheid en de samenleving opzij kunnen zetten. Zoals je dat in de VS ziet bij Ron Paul en sommige van zijn supporters. Maar ik kan men niet voorstellen dat je in dat beeld zou passen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.