Europa verkeert in impasse en durft debat niet aan

Trouw laat vier deskundigen praten over Europa. Hoe kunnen andere partijen dan de eurosceptische PVV en SP hun pro-Europese visie verkopen? Het gebrek aan eensgezindheid verraadt dat de juiste aanpak lastig te vinden is. Reclameman Frank Pels vergelijkt Europa met een wasmiddel dat met emotie verkocht moet worden. Dit bevestigt het idee dat het product ‘Europa‘ niet wervend genoeg is om het op eigen benen te redden.

Veelzeggend is het verschil tussen hoogleraar Europese studies in Tilburg Paul Scheffer en Frits Bloemberg van het Debatbureau: Anders dan Scheffer, vindt hij het juist onverstandig als politici eerlijk de nadelen benoemen van het Europese project. “Het gevaar is dat ze in kritiek blijven hangen, en dan verliezen ze hun eigen verhaal. Als kiezers elke keer te horen krijgen wat er mis is, zien ze de voordelen niet meer.”

Naast Scheffer pleit ook de van oorsprong Deense hoogleraar Politieke communicatie Claes de Vreese voor een inhoudelijk debat. Volgens De Vreese is het debat over Europa in Nederland zestig jaar gemeden en zelfs nooit van de grond gekomen. De wetenschappers Scheffer en De Vreese pleiten voor een open betoog dat eerlijk de voor- en tegenargumenten benoemt. Pels en Bloemberg willen dat open betoog toedekken met emotie. In een traditie van zestig jaar reclame voor Europa dat niet verder komt dan politieke marketing.

Europa zit in een dilemma. Het heeft zonder politieke eenheid ambitieus de euro geïntroduceerd. Voor Europese instellingen kunnen alleen zwakke leiders als José Manuel Barroso benoemd worden. Europa heeft te veel hooi op de vork genomen en is groter dan het kan bolwerken. Niet meer in staat orde op zaken te stellen.

Foto: Vlaggen landen EU

4 gedachten over “Europa verkeert in impasse en durft debat niet aan

 1. Wordt, is al, een levensgroot probleem met onoverziebare consequenties, zoals het Verdrag van Versailles.

  Inmiddels vordert de bouw van twee nieuwe torens van Babel, onderling verbonden, 85, respectievelijk 65 verdiepingen hoog, waar Poolse arbeiders tien tot 13 euro per uur netto verdienen, 12 uur per dag werken, maar maximaal acht uur per dag betaald krijgen en met vijf tot zes mensen in container hotelkamers slapen. Alles achter prikkeldraad en met strenge veiligheidscontroles. Fotograferen verboden. Indien je te dicht in de buurt komt, intimiderend veiligheidspersoneel op je huid.
  De nieuwe wolkenkrabbers van de ECB…….. Oorspronkelijke planning een half miljard. Raming nu 250 miljoen extra.
  http://tinyurl.com/7wppw7e

  Hier een filmpje dat een indruk geeft:

  Like

 2. De tijd staat gewoon stil. J.L.Heldring beëindigde een column in NRC in 2000 onder de titel “Economisme: gevaar voor Europa” met een opmerking van de Amerikaanse politieke filosoof Larry Siedentop uit diens boek “Democracy in Europe:”

  “In hun uitlatingen zijn de elites in Europa ten slachtoffer gevallen aan de tirannie van de economische taal ten koste van politieke waarden, zoals spreiding van macht en democratische verantwoording. Meer en meer zijn wij in aanbidding verzonken voor het altaar van de economische groei in plaats van voor dat van het burgerrecht.”

  http://retro.nrc.nl/W2/Columns/Heldring/000808.html

  Like

 3. @King Billy
  Hoe kun je mensen overtuigen om offers te brengen als de aanstichters van de crisis het meest buitenschot blijven? De EU is niet bij machte om die aanstichters krachtig aan te pakken. Dus plamuurt het wat cosmetica op de oppervlakte, vertraagt de teruggang, maar weet niet dieper te gaan.

  Zo’n megalomaan gebouw van de ECB is symbolisch voor de economische macht van het geld dat aan politieke controle ontsnapt. Paradox is dat de ECB de afgelopen jaren door steunmaatregelen de euro heeft gered, maar ook de problemen heeft verdiept. Straks met nog meer glans.

  @Arjan
  Prachtig citaat. Door de verknoping van banken, financiele instellingen en nationale economieen lijkt het economische monster niet meer te temmen. Op zijn minst zou je op politici hopen die het primaat weer bij de politiek leggen. Maar wie zijn dat in hemelsnaam? Eigenlijk valt het monster alleen nog van binnenuit te temmen.

  Like

 4. Teken aan de wand. In Duitsland duiken de de eerste vergelijkingen op met het Verdrag van Versailles en de gevolgen daarvan.
  Zonder geld staan politici machteloos aan de zijlijnen. Echter, uiteindelijk interesseert het de financiele markten niet wat politici uitvoeren met gefourneerd geld, zolang de eersten daarover maar de controle houden.
  Ter illustratie: De nieuwbouw voor de ECB, uiteindelijk 750 miljoen geraamd, komt neer op ruwweg €1,50 per EU capita en alleen al in verhouding tot de omzet van de operating company, de ‘Staat der Nederlanden’ een peuleschil. ROI’s geen probleem.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.