Politieke partijen stemmen in met ongericht afluisteren van het internet

Minister Hans Hillen van Defensie erkende gisteren in de Tweede Kamer in een overleg over de uitbreiding van internettapbevoegdheden voor veiligheidsdiensten dat de Militaire Inlichten- en Veiligheidsdienst (MIVD) soms de wet overtreedt door illegale internettaps. Zijn antwoord is niet om de privacy van burgers voortaan beter te waarborgen, maar de intentie om de wet te verruimen. De Digitale Burgerrechtenbeweging Bits of Freedom is teleurgesteld in de Nederlandse politieke partijen. Slechts GroenLinks en de PvdA stelden zich kritisch op.

In die nieuwe wet zou de overheid naast draadloze communicatie voortaan ook alle communicatie via internetkabels moeten kunnen aftappen. Dit voornemen wordt voorbereid in een wetsvoorstel. Dit kan betekenen dat veiligheidsdiensten ‘alle verkeer via internetknooppunten of transatlantische internetkabels kunnen onderscheppen: van verdachte én onverdachte internetters‘, aldus Bits of Freedom.

Dit voorstel zet de privacy van burgers verder onder druk. Met een sleepnet kunnen veiligheidsdiensten dan ongericht het internet doorploegen. De woorden van minister Hillen kunnen opgevat worden als een vlucht vooruit voor kritiek op de bestaande situatie. Cynisch gezegd wisselt Hillen oude gebreken in voor nieuwe.

Arjan Al Fassad (GroenLinks) maakt zich zorgen over de nonchalance waarmee veiligheidsdiensten nu al telefoon en internet aftappen. De overheid houdt zich niet altijd aan de plicht de burgers hiervan achteraf te informeren. Al Fassad wil kunnen toetsen of een tap terecht was. Maar hoe zijn voorstel om daartoe een College van Toezicht op te richten nog valt te rijmen als de veiligheidsdiensten nog meer bevoegdheden krijgen en voortaan ongericht het internetverkeer kunnen onderscheppen is de vraag. Waarom politieke partijen weigeren op te komen voor internetvrijheid en de rechten van de burgers is een terugkerend raadsel.

Foto: Siegfried Woldhek, Hillen at Work. Credits: Siegfried Woldhek 2011

Advertentie

6 gedachten over “Politieke partijen stemmen in met ongericht afluisteren van het internet

 1. =Waarom politieke partijen weigeren op te komen voor internetvrijheid en de rechten van de burgers is een terugkerend raadsel.=
  Omdat er een andere kant van de medaille is.
  Een vrij internet kan een bedreiging vormen voor de existentie van politici en hun gevarieerde politieke partijen, ongeacht ideologisch, religieus of persoonlijk gedreven motieven. Met controle over internet vinden de traditionele politieke partijen elkaar. Buitenstaanders vormen een bedreiging. Wilders en de Piraten bijvoorbeeld.

  Like

 2. Pingback: Privacy is handelswaar en staat onder druk in de bewakingsstaat « George Knight

 3. ‘Tessa’ lietbij mij een idem commentaar achter, wat hier blijkbaar -eveneens- ‘unapproved’ is. Reden om ‘Baanstede’ in Purmerend in te lichten omdat daar de bron ligt.

  Like

 4. @King Billy
  Omdat de tekst van Tessa niets met het onderwerp te maken had heb ik het verwijderd. Jammer dat ‘Tessa’ een en ander niet in haar eigen woorden verwoordt als het onderwerp aan de orde is.

  Like

 5. Niet voor de eerste keer probeerde ‘Tessa’ exakt dezelfde tekst op mijn blog te plaatsen. Ook op andere blogs verscheen deze tekst.
  Mijn Statcounter verwees naar een IP. Nr van http://www.baanstede.nl/
  „ BaanStede is het arbeidsontwikkelings- en re-integratiebedrijf van negen samenwerkende Noord-Hollandse gemeenten in de regio Zaanstreek-Waterland. Wij begeleiden mensen die extra ondersteuning nodig hebben om aan de slag te gaan bij een werkgever. We trainen, scholen, begeleiden en helpen deze mensen aan een reguliere werkplek.“
  Voor mij voldoende aanleiding Baanstede in te lichten.

  Like

 6. Pingback: Identiteitsbewijzen worden in Nederland niet serieus bekeken « George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.