ESM kan in huidige vorm niet aangenomen worden vanwege ontbrekende controle

Het permanente Europese noodfonds ESM dat voor de actuele crisis met Nederlands geld wordt opgetuigd tot (voorlopig) 700 miljard euro kent steeds meer tegenstanders. Nederland moet 40 miljard euro betalen. Eind februari sprak de Algemene Rekenkamer zich er al tegen uit in een brief aan de Tweede Kamer vanwege de gebrekkige publieke externe controle. Bij monde van fractievoorzitter Arie Slob uit de ChristenUnie gelijksoortige kritiek. Evenals de SGP. PVV, SP, de Partij voor de Dieren en Lijst Brinkman zijn ook tegen.

De doelstelling van het ESM is ‘het verlenen van financiële ondersteuning aan leden (de eurolanden) die onder zware financiële druk dreigen te komen of die al in een financiële probleemsituatie verkeren en dat deze hulp noodzakelijk is om de financiële stabiliteit van het gehele eurogebied te beschermen’. Vandaag en morgen debatteert de Tweede kamer erover. Een meerderheid van VVD, CDA, D66, GroenLinks en PvdA wil voor 1 juli een besluit nemen. Landen hoeven het verdrag formeel echter pas uiterlijk 1 maart 2013 te ratificeren.

Geert Wilders ageert consequent tegen steun aan Brussel, zoals hij het noemt. Vanwege de steun aan het ESM begint-ie een kort geding tegen de staat met de opzet een besluit over de verkiezingen heen te tillen. Een tamelijk unieke actie. Juist nu gezaghebbende economen zoals de Duitse Hans-Werner Sinn speculeren over een failissement van Griekenland en de herinvoering van de drachme. Nadert het omslagpunt om afscheid te nemen van de euro? Maar Wilders’ kritiek is anders dan die van de ChristenUnie en SGP en overigens ook dan de flinterdunne steun van de PvdA die tegen het uit handen geven van toezicht en budgetrecht zijn.

Haast van voorstanders is ongelukkig. Mede omdat er tot 1 maart 2013 tijd is voor meer duidelijkheid over de voorwaarden van het ESM. Ontbrekende steun van Nederland stort geen eurozone in crisis. Binnenlandse politieke overwegingen rechtvaardigen geen haast ten koste van zorgvuldigheid. Niets rechtvaardigt de ondermijning van de rol van het parlement. Daarom hoeven minister De Jager en de voorstanders zich niet te overhaasten. Ze overschatten hun eigen rol. Zoals King Billy in een reactie Gregor Gysi van ‘die Linke’ citeert: ‘Es ist ein Vorrecht von Politikern, stolz auf Dinge zu sein, wo das Ergebnis aus eigene Leistung bei Null liegt.’

Foto: E. Spreeckmeester, Whatever the weather, we only reach welfare together. Finalist Marshall Plan Affiche wedstrijd, 1950

Advertentie

8 gedachten over “ESM kan in huidige vorm niet aangenomen worden vanwege ontbrekende controle

 1. In de geschiedenis van de parlementaire democratie is een dieptepunt bereikt omdat Wilders naar de rechter stapt, -om welke redenen dan ook- vanwege het ontbreken van een onafhankelijk Constitutioneel Hof dat zowel besluiten vvan de Regering én het Parlement toetst aan de wet.
  Zoals in Duitsland, waar het Bundesverfassungsgericht oordeelde dat voor dit omstreden onderwerp een hoofdelijke stemming in het Parlement met een tweederde meerderheid is vereist.

  Typisch voorbeeld van een ‘politiek Quickie’, illustratief voor de onvolwassen naiviteit van Nederlandse politici. Wat meer bedachtzaamheid is inderdaad op z’n plaats, omdat het contract -meer is het niet- ondeugdelijk is.
  In het bedrijfsleven is ontslag op staande voet gebruikelijk, indien iemand zijn bedrijf ophangt aan een dergelijk contract.
  Nederland degradeert hiermee tot een werkmaatschappij van de EU, de ECB en straks het ESM zonder deugdelijk vastgelegde spelregels.
  Een grof schandaal. Een embryo dat alle genen in zich heeft om tot een volwassen Parlementaire Enquete te leiden.

  Like

 2. @King Billy
  Inderdaad is de move van Wilders merkwaardig omdat-ie het primaat van het parlement loslaat. Maar het is naar mijn idee blunderen in commissie, hij schiet niet de enige bok. De voorstanders doen dat ook.

  In Nederland blokkeert naar verluidt de VVD het grondwetswijzingsvoorstel in tweede lezing voor rechterlijke toetsing aan de grondwet van Femke Halsema. Dat hangt al enkele jaren. Ofwel, een voorbeeld ervan dat het parlement als geheel zichzelf tekort doet. En zo heeft met een omweg Wilders toch een beetje gelijk. Alleen op een ander dossier met andere argumenten. Politici die zichzelf overschatten blijft de rode lijn.

  Like

 3. Ik vraag me ook af hoe de landen die gesteund worden zoals Ierland, Portugal en Griekenland hun bijdrage gaan voldoen. Ook Italië en Spanje schijnen weinig geld over te hebben.

  ESM-lid Aantal aandelen Inschrijving op het kapitaal (EUR)
  Koninkrijk België 243 397 24.339.700.000
  Bondsrepubliek Duitsland 1 900 248 190 024 800 000
  Republiek Estland 13 020 1 302 000 000
  Ierland 111 454 11 145 400 000
  Helleense Republiek 197 169 19 716 900 000
  Koninkrijk Spanje 833 259 83 325 900 000
  Franse Republiek 1 427 013 142 701 300 000
  Italiaanse Republiek 1 253 959 125 395 900 000
  Republiek Cyprus 13 734 1 373 400 000
  Groothertogdom Luxemburg 17 528 1 752 800 000
  Malta 5 117 511 700 000
  Koninkrijk der Nederlanden 400 190 40 019 000 000
  Republiek Oostenrijk 194 838 19 483 800 000
  Portugese Republiek 175 644 17 564 400 000
  Republiek Slovenië 29 932 2 993 200 000
  Slowaakse Republiek 57 680 5 768 000 000
  Republiek Finland 125 818 12 581 800 000
  Totaal 7 000 000 700 000 000 000
  ________________________

  Like

 4. Ik heb een groot gedeelte van het debat gezien. Het is allemaal een vaag iets met veel onduidelijkheden.
  Er moeten eerst duidelijke afspraken worden gemaakt voordat de ondertekening plaats vindt.
  Straks zitten we me iets waar we op vastlopen.
  We weten dat er nergens zoveel vuiligheid is als in de financiële wereld.

  Like

 5. Arend Lammertink van de Piratenpartij had de volgende bezwaren gemaild aan alle fractiewoordvoerders: http://www.courtfool.info/nl_ESM_in_strijd_met_Grondwet.htm. Het mocht helaas niet baten.

  Op P&P wordt ook gewezen op het grondwettelijke karakter, maar zij staan juist te trappelen om het ESM onderdeel van de verkiezingen te maken en de nieuwe begrotingsdiscipline dan in 2e lezing gelijk wettig te kunnen maken: http://www.publiekrechtenpolitiek.nl/begrotingsregels-in-de-grondwet/. Ik ben meer voor een referendum, zoals ook de Ieren zich een dezer dagen uit mogen spreken over het begrotingspact.

  Like

 6. @Blutch
  Waarschijnlijk kunnen de probleemlanden hun bijdrage uit de leningen betalen.

  @rikus
  Bruno Braakhuis van GroenLinks vond ik typerend. Hij sprak ferm zijn kritiek uit op het verdrag, onder andere op het ontbreken van externe controle, maar op herhaalde vragen van de SP bleek zijn partij toch voorstander. Voer voor een cursus logica.

  @Joke
  Nee, waarom zou de politiek luisteren naar de Piraten. Want kandidaat-partijen hebben geen status. Het gaat ook niet om de zaak, maar om de politiek. Maar gelijk heeft Lammertink wel. Probleem is dat a-democratische maatregelen nodig zijn, maar de zittende macht daarover niet eerlijk is. Zodat het toneelstukje in de kamer steeds absurdere trekjes aanneemt. Mijn observatie hierboven was dat niets dat rechtvaardigt. Ook niet een dreigende meltdown van de euro.

  Dat idee van P&P is wel wat technisch, vind je niet? In ieder geval is deze tussenoplossing minder slecht en stukken principiëler dan wat zich nu in het kamerdebat aftekent. Dus het overhevelen van verantwoordelijkheden zonder dat dit grondwettelijk geregeld is. Je kunt er een staatsgreep van de zittende partijen in zien.

  Een referendum is een zuiverder meetinstrument dan verkiezingen. Want bij dat laatste speelt zoveel meer. De ervaring leert dat de Nederlandse politiek bang is voor de stem van de kiezer. Te weinig geloof in de eigen zaak en de eigen overtuigingskracht heeft. Ons werd tegen alle beloften in op valse gronden een tweede Euroreferendum onthouden. Ik kan me niet voorstellen dat Den Haag genoeg zelfvertrouwen heeft voor een referendum.

  De burger moet zwijgen. En wordt van de weeromstuit steeds radicaler in dat zwijgen. De politiek legt het verband tussen het een en ander niet. Kijkt gegeneerd over zichzelf weg voor het democratisch tekort. Wat de burger weer extra irriteert.

  Like

 7. Wat mij bovenal verbijsterde was de totale stilte bij de MSM. Op Twitter en internet gaat het al weken over de ESM en de media zag niks, hoorde niks, zei/schreef niks en deed alsof hun neus bloedde. Wat een demasqué. Afschaffen van spaargeld op plastiek flessen is controversieel verklaard maar de ESM, waar bij een peiling van Standpunt.nl 78% van de burgers van mening was + de PVV, SGP, CU, PvdD (met de uitstekend opererende mevrouw Ouwehands) en SP dat het besluit over de verkiezingen getild moest worden werd als niet-controversieel gebrandmerkt. Schaamteloos en pervers. De democratie is dood en begraven. Het wordt tijd dat de VVD, CDA en bovenal de D’66 hun D uit hun logo gaan verwijderen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.