CISPA geeft het bedrijfsleven macht en wat doet de tegenmacht?

In het online nieuwsprogramma The Young Turks legt Cenk Uygur uit wat CISPA is. De Cyber Intelligence Sharing and Protection Act is een Amerikaans wetsvoorstel dat kritiek krijgt van de internetgemeenschap en de burgerrechtenbeweging. Het vergroot de staatsmacht, verkleint de burgerrechten en bevordert de samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven. Burgers worden juridisch buitenspel gezet. Cenk vergelijkt de samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven met het fascisme. CISPA is op te vatten als een voortzetting van SOPA en PIPA. Met het verschil dat de overheid nu bedrijven als Facebook en Google binnenboord heeft.

Advertentie

4 gedachten over “CISPA geeft het bedrijfsleven macht en wat doet de tegenmacht?

 1. De verstrengeling van overheid en bedrijfsleven, ook wel bekend onder de naam corporatisme, is inderdaad de kern van het fascisme. Ook Roosevelt gebruikte die term toen hij in 1938 het congres toesprak over de oorzaken van de crisis: http://www.informationclearinghouse.info/article12058.htm.

  En inderdaad zijn bedrijven als Google e.d. er tot over hun oren bij betrokken. Men maakt zich bv. nu weer ‘zorgen’ over het gebruik van adblockers door de consument, moet je dit ’s lezen: http://webwereld.nl/column/65665/ad-blockers-in-de-ban–column-.html. Vandaar dat Windows 8 ervoor gaat zorgen dat je alleen hun browser mag gebruiken. Volgende stap is wrsl. dat browsers als Firefox door de machthebbers illegaal worden verklaard.

  Volgens de klassieke theorie van liberalen als Tocqueville horen overheid, markt en de civil society (het vrije verkeer tussen burgers) onafhankelijk van elkaar te opereren, als 3 machten die elkaar in balans houden. Op internet vindt nu een veldslag tussen markt en civil society plaats, en de overheid zou daarin onpartijdig moeten zijn en een gelijk speelveld creëren.

  Like

 2. @Joke
  Op internet vindt nu een veldslag tussen markt en civil society plaats, en de overheid zou daarin onpartijdig moeten zijn en een gelijk speelveld creëren.

  Ja, da’s de kern. Hopelijk heeft Europa nog genoeg politieke tegenkrachten om de markt geen voorkeurspositie te geven zoals in de VS gebeurt. Of Julian Assange beseft dat-ie in Amersfoort op een bijeenkomst spreekt die mede door Google wordt gesponsord is me niet bekend. Maar dit soort bijeenkomsten als EIM2012 bevestigt precies de ontwikkeling waar je al op duidde: een zelfverzekerd bedrijfsleven dat de eigen rol op internet probeert te vergroten. Voor geld lijkt alles te koop.

  Like

 3. Pingback: Neelie Kroes en EU gaan voor Europese ID Card « George Knight

 4. Pingback: Google waarschuwt voor Google: Eric Schmidt « George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.