Donna Summer leeft voort in een liefdevolle persiflage uit 1974-75

De Amerikaanse zangeres Donna Summer (1948-2012) is aan kanker overleden. De koningin van de disco scoorde hits in de jaren ’70. De toentertijd in Duitsland wonende Summer had succes in Nederland. Nummers als The Hostage werden niet in de VS uitgebracht. Ze playbackte het in Van Oekel’s Discohoek dat in het seizoen 1974-1975 werd uitgezonden. Ze vond het optreden aangenamer dan haar platenmaatschappij.

Regisseur Wim T. Schippers belt snerpend op om zijn lidmaatschap op de VPRO op te zeggen. Of dat een vooraankondiging is van zijn verslechterde relatie met de omroep is de vraag. Acteur Dolf Brouwers in de rol van Sjef van Oekel is zichtbaar onder de indruk van Summer. Assistent-boekhouder Evert van der Pik neemt wat meer afstand achter zijn bureau. Mevrouw, er is geloof ik telefoon voor u, zegt-ie. De lijn is getrokken.

Hoewel het optreden van Donna Summer was bedoeld als persiflage op de lopende band werk van het populaire Toppop is het beeld van een jonge en levenslustige Summer dat blijft. De spot en de overdrijving vallen weg in de strijd tussen echt en onecht. Na bijna 40 jaar vervaagt dat verschil. Voor velen was dit optreden de eerste, en lange tijd de laatste kennismaking met Donna Summer. Ook voor mij. Tot vandaag.

Advertentie

3 gedachten over “Donna Summer leeft voort in een liefdevolle persiflage uit 1974-75

 1. @GK: tsja, Down memory lane.
  Het is schokkend hoe snel de tijd gaat. Overlijdensberichten zoals deze zijn voor mij ook altijd een ‘reality check’, net als trouwens de door mij volledig vergeten shows als deze van Sjef van Oekel. Ik ben zover ik weet gezond voel me jong, en krachtig, maar de tijd tikt natuurlijk gewoon door en door dit soort gebeurtenissen voel ik dan plotseling mijn leeftijd in volle zwaarte.

  Ik ben trouwens wat verward door je blog denk ik. Gisteren had je een oud blog op je site staan waarop je een update had geplaatst. Daar reageerde ik op – vind dat updaten van oude blogs trouwens een goed idee – en je gaf een reactie terug naar Butch. Of naar mij? Je noemde Butch – die overigens niet (zichtbaar) had gereageerd – maar het had inhoudelijk net zo goed naar mij kunnen zijn. Nu is dat blog verdwenen. Je hebt dit wel vaker gehad en tot nu toe heb ik daar niet op gereageerd. Maar uit nieuwsgierigheid: zijn het fouten in het systeem of van jou? Ben je iets aan het uitproberen en werkt het nog niet helemaal naar je zin, of is er een andere reden?

  Like

 2. @Jack
  Ja, de tijd vliegt. Inderdaad maakte ik een fout door in het stukje over Wilders, Wilders en Griekenland te verwijzen naar Blutch. Dat heb ik hersteld. Ik reageerde wel degelijk op je commentaar. Dus mijn excuses.

  Technisch is het bij WordPress zo dat je een oude posting ‘sticky’ kunt maken. Daarmee plaats je het bovenaan. Dat doe ik regelmatig als een onderwerp dat ik eerder behandelde weer actueel wordt. Maar als je dat ‘sticky’ vervolgens weer weghaalt, voegt het stuk zich weer in de oude orde. In zo’n geval kun je het terugvinden door in de bovenbalk rechts of in de box ‘Zoek op naam’ in de rechterkolom het steekwoord ‘Griekenland’, ‘Wellink’ of ‘Wilders’ in te tikken.

  Die ‘lange staart’ is een nadeel omdat relevante stukken verstopt raken op een blog. Via zoekmachines weten mensen het te vinden. En sommige onderwerpen blijven goed bezocht worden. Maar ik zoek nog een manier om het archief met oude stukken, laat ik zo maar noemen, beter benaderbaar te maken. Op mijn andere blog George Knight Kort is dat een nog groter probleem. Daar zijn oude stukken door de esthetische vormgeving nauwelijks terug te vinden. Een en ander geeft te denken over de verwachte houdbaarheidsdatum van stukken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.