George Knight

Debat tussen links en rechts

Propaganda van RT probeert de waarheid over Putin te verdoezelen

with 4 comments

RT is de zender waar Julian Assange zijn toevlucht heeft gezocht. Door de druk van de Amerikaanse regering is-ie financieel in de hoek gedreven en kon-ie nergens anders terecht. Maar daarmee is RT toch niet anders dan een pro-Putin zender die enkel dient om het beleid van de zittende Russische regering te verdedigen.

RT doet dat professioneel, door selectief fouten van enkele nieuwsmedia uit het Westen op te sommen. De Venezolaanse journaliste Eva Golinger uit het kamp van Hugo Chávez mag dat verbinden door haar kritiek op het Westen en de verdediging van Rusland. Mediakritische citaten van de onafhankelijke filmmaker Danny Schechter die feitelijk ook RT betreffen worden eenzijdig in de richting van de Westerse journalistiek geleid.

De propaganda van RT steekt dus handig in elkaar, maar schiet voor geïnformeerde kijkers tekort omdat het de werkelijkheid te veel ontkent. Want propaganda die herkenbaar is als propaganda mist doel. En da’s hier overduidelijk aan de hand. RT ontkent niet dat er protesten waren bij de inauguratie van Vladimir Putin tot president. Maar door er allerlei informatie naast en voor te zetten probeert het dat beeld te verdoezelen.

Oppositieleider en voormalig wereldkampioen schaken Garry Kasparov denkt zijn wensen op The Other Russia: ‘Historically speaking, it takes a while for the Russian people to wake up and rouse to action, but once they do, watch out! That point has been passed now. People are getting arrested twice in one day! They aren’t giving up, they aren’t scared anymore. Putin has no plan for this so he falls back on the KGB playbook of violence and repression. [Alexei] Navalny and [Sergei] Udaltsov were released quickly because the regime is panicky and unable to chart a stable course. People sense this change in the atmosphere.‘ We zullen zien.

Foto: Protest in Moskou tegen inauguratie van Vladimir Putin tot president, 7 mei 2012. Blog Boris Nemtsov

4 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. In dit beeld past ook het aanbod van Putin om Timochenko in een Moskou’s ziekenhuis te laten behandelen.
  Mede gelet op de WK IJshockey bij vriend Lukaschenko in Wit-Rusland.

  King Billy

  10 mei 2012 at 13:13

 2. @King Billy
  Oorlog is sport. Of sport is oorlog. Zoiets?

  George Knight

  10 mei 2012 at 13:24

 3. @GK: een aantal van je links werken niet.

  Inderdaad zorgwekkend en jammer genoeg niet verassend.

  Het verschil tussen oorlog en sport is inderdaad niet zo groot als we zouden wensen. Veel taalgebruik in (agressieve?) groepssporten (Bijv. lets kick ass) is gelijkwaardig aan militaire taal. Bij meer individuele sporten is het vaak ‘oorlog’ in de persoon die soms alleen tegen zichzelf strijdt (Bijv. when the going gets tough the tough get going. Een bekende commando en marinierskreet). Verbeten strijd tot het uiterste wordt als natuurlijk beschouwd. Wie heeft ooit gehoord van het sluiten van een compromis tussen de combattanten : -) bij een competitie? (muv die beroemde Elfstedentocht)
  En natuurlijk, in zowel oorlog als sport heeft de adrenaline vrij spel en wordt de agressieve werking ervan gewaardeerd als een noodzakelijk fenomeen.

  En, ik moet bekennen dat het inderdaad – zei het tijdelijk – heerlijk voelt!

  jack pastoor

  10 mei 2012 at 15:22

 4. @Jack
  Bij controle bleken alle links te werken. De demonstraties naar aanleiding van de inauguratie van Putin gaan toch helemaal niet over sport?

  Maar goed, een Tegenlicht uitzending van een Poolse burgerjournalist verbaasde me zeer. De grootste onrust zit ‘m niet in de Oekraine, maar in Polen. Dus in het hart van de EU. Daar blijken de voetbalsupporters nog de enige tegenmacht te zijn. Door de gelijkgeschakelde media worden ze verketterd, terwijl ze alleen voor openheid en rechtsgelijkheid gaan. Maar de oude, communistische macht en de nieuwe, liberale macht hebben het op een akkoordje gegooid. Voetbal is daar het echte slagveld. Aanvalluh. Dat belooft wat vanaf 8 juni wanneer het EK Voetbal begint.
  http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2011-2012/aanvalluh.html

  George Knight

  10 mei 2012 at 19:36


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: