Chen Guangcheng: Blind Onrecht in China

Wat is het echte verhaal achter de Chinese dissident Chen Guangcheng? Het schijnt dat de Chinese overheid de Amerikanen heeft beloofd dat-ie naar een buitenlandse universiteit mag gaan. Maar houden de Chinezen hun woord? En waarom gaf Chen afgelopen week zoveel gemengde signalen af? Een waarheid valt er niet uit op te maken. Een fragmentarisch beeld blijft over. Dat vertelt dat wij er niets van kunnen begrijpen. In die Chinese matroesjka van waarheden die uitgekleed en afgepeld wordt. Dit verhaal is nog lang niet rond.

2 gedachten over “Chen Guangcheng: Blind Onrecht in China

 1. Wel George,dat China de laatste 20 jaar met sprongen vooruit is gegaan is denk ik niet te veel gezegd,en het kan natuurlijk altijd beter.
  En dat er onrecht is dat is duidekijk,maar waar is dat niet.
  Laten wij ons beperken tot het onrecht hier,China leid ons teveel af van onze
  werkelijkheid.
  Andere volkeren meten naar onze maatstaven,leverd altijd verschillen op,zowel positief als negatief.
  Zo zegt mijn gevoel dat we niet in een rechstaat wonen,en tot zo’n conclussie kan je pas komen als je in een conflict situatie komt.
  Roberto

  Like

 2. @Roberto
  In een globaliserende wereld waarin de computers die we gebruiken uit China komen, kunnen we beweren dat China ons te veel van onze werkelijkheid afleidt. Los van het feit of we die werkelijkheid kunnen overzien, of media ons daarvan een overzicht kunnen geven.

  Brengt de relativering ‘alles kan beter’ en ‘onrecht bestaat overal’ ons verder? Ik betwijfel het. Zeker zijn landen als passerende schepen in de nacht met hun eigen koers en snelheid. Ook dat zorgt voor een rommelig en overvol beeld. Maar naar mijn idee kunnen ze het best op hun eigen verdiensten beoordeeld worden.

  En natuurlijk, de Nederlandse rechtsstaat is niet optimaal. Een dissident die in Nederland naar een uithoek wordt verbannen en met zijn naaste omgeving door de overheid wordt geterroriseerd bestaat echter niet. Da’s toch een verschil. Misschien is het tekort van Nederland wel dat er geen echte dissidenten meer bestaan. Allen voegen zich in de consensus, met als nadeel dat meer radicale standpunten niet echt gehoord worden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.