In de aanloop naar de Franse presidentsverkiezingen van zondag 6 mei is op 12 maart een brief van december 2006 opgedoken met een onzekere status. Maar nu bevestigt de Libische oud-premier (2005-2011) Baghdadi Mahmoudi dat er een door Mousssa Koussa ondertekend document bestaat dat de financiering van 50 miljoen euro door president Sarkozy is ontvangen. Je confirme qu’il existe bien un document signé par Moussa Koussa et qu’un financement a bien été reçu par M. Sarkozy, aldus nieuwssite Mediapart. Moussa Kousa is de toenmalige chef van de Libische geheime dienst en de 50 miljoen kwam van kolonel Moammar Kadaffi.
Baghdadi Mahmoudi bevindt zich sinds september 2011 in Tunisische gevangenschap na zijn poging om na de val van Kadaffi van Libië naar Algerije te vluchten. Met mensenrechtenactivisten heeft-ie zijn uitzetting naar Libië succesvol aangevochten omdat daar voor zijn leven wordt gevreesd. De voorzitter van de Libische overgangsraad ontkent de echtheid van Koussas brief. Maar Othman Benassi wijst erop dat de voorzitter de echtheid ervan niet heeft kunnen nagaan. In 2011 namen Fransen en Britten het voortouw in de bevrijding van Libië en bestookten ze naar Benghazi oprukkende Libische troepen, het bolwerk van de opstand.
Sarkozy ontkent 50 miljoen van kolonel Kadaffi te hebben ontvangen voor zijn presidentscampagne van 2007. Mediapart wordt gesteund door diverse politici, waaronder Ségolène Royal die in 2007 van Sarkozy verloor. Inmiddels loopt de ruzie tussen Mediapart en Sarkozy op. Op 30 april opende de Parijse aanklager op verzoek van Sarkozy een vooronderzoek wegens ‘valsheid in geschrifte’ en publiceren van vals nieuws tegen twee journalisten en hoofdredacteur Edwy Plenel van Mediapart. En die heeft op 2 mei een klacht wegens laster tegen Sarkozy ingediend. Hoe dan ook wordt er twijfel gezaaid over de integriteit van president Sarkozy.
Foto: De Franse president Nicolas Sarkozy en de Libische kolonel Moammar Kadaffi in Parijs, 2007. Credits Jacky Naegelen / Reuters
In 2011 namen Fransen en Britten het voortouw in de bevrijding van Libië
———-?
Wanneer de een spreekt van bevrijding,spreekt de ander van bezetting.
Zowel “bevrijding”als “bezetting”,zijn natuurlijk relatief vage begrippen.
Roberto
LikeLike
Nu Berlusconi nog. Dan is het feest in de EU helemaal compleet.
LikeLike
@Roberto
Dat ligt eraan. Op 5 mei vieren we de bevrijding. Da’s geen vaag begrip. Voor de Duitsers was die bevrijding geen bevrijding. Maar voor de Nederlanders wel. Omdat de huidige Libische machthebbers door onkunde, onvermogen en corruptie er een klerezooi van maken, wil nog niet zeggen dat de bevrijding niet plaatsvond. Maar je hebt gelijk als je erop duidt dat deze de burgers vervolgens weer ontstolen is door een nieuwe bezetting.
Je vraagt je met terugwerkende kracht af waarom de Britten en Fransen er eigenlijk zo gebeten op waren om kolonel Kadaffi te verdrijven. Hun optreden was tamelijk atypisch. In allerlei andere gevallen blijven ze op hun handen zitten. Ok, de economische belangen in Libië waren groot. Ook van Italië, Turkije en Rusland die de boot misten. Maar zou het optreden van de Franse Mirages echt niets mee te maken hebben met de hechte banden tussen Kadaffi en Sarkozy?
@King Billy
Berlusconi richt zich tegenwoordig op cultuur naar het schijnt. Hij bestudeert de culturele implicaties van de bungabunga. Maar inderdaad, wie weet kan-ie nog ergens een bommetje plaatsen. En als-ie straks terugkomt -against all odds- dan weet je dat Berlubunga dat bommetje geplaatst heeft. Dat nog tikt en nog niet is afgegaan.
LikeLike
@Knight
Die bunga bom gaat niet af. Berlusconi is zeker geen brave huisvader, maar de dames die solliciteerden nou niet bepaald ehhh, ik kan even geen nette term verzinnen.
Maar is het niet vreemd dat ook deze man het veld moest ruimen voor een Goldman Sachs zetbaas? Ja, raar hè?
Vraag zou hooguit kunnen zijn: durft Berlusconi het aan om Goldman Sachs en de hele riedel van Jekyll island in de wielen te rijden? Nee denk ik en ik geef hem nog gelijk ook.
LikeLike
@Toetssteen
Berlusconi maakte een farce van het Italiaanse openbaar bestuur. Daarom moest-ie weg. Dat daarmee zijn non-democratie wordt vervangen door de non-democratie van Monti is hopelijk tijdelijk. En met het bommetje doelde ik natuurlijk niet op exploderende siliconen-implantaten, maar op informatie die hij in alle jaren aan de top verzameld heeft.
LikeLike