George Knight

Debat tussen links en rechts

Belastingcenten zijn in oorlog met het gezond verstand

with 11 comments

In 1961 waarschuwde de voormalige opperbevelhebber en uitgaande president Eisenhower voor het militair-industrieel complex. In de jaren daarna werkte de gewezen Dominicaanse president Juan Bosch dat uit. Hij muntte de term Pentagonisme. In Nederland lobbyen oud-spindoctors en oud-politici als Mat Herben en Jack de Vries om Nederland 14,6 miljard euro aan de JSF te laten uitgeven. Volgens velen onnodige uitgaven.

In de VS is Ron Paul de enige anti-oorlogs presidentskandidaat. Da’s de reden waarom Paul wordt genegeerd door de gevestigde media. Want: ‘Onder het principe dat de ideologie dat de samenleving stuurt in feite de ideologie is die de belangen van de machthebbers vertegenwoordigt, is een empirische conclusie dat de heersende gevestigde media het ideologische voertuig van het in stand houden van de politieke macht zijn.’

11 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. “… 14,6 miljoen euro aan de JSF …”
  Miljard, zul je bedoelen.

  Like

  Joke Mizée

  1 mei 2012 at 15:39

 2. 14.6 miljard inderdaad, de aanschafprijs van één F-35 loopt al tegen de honderd miljoen. De Amerikaanse economie is reeds een halve oorlogseconomie. De op twee na, grootste kostenpost in het federale budget, las ik ergens. Te lui om het artikel op te zoeken en link te plaatsen.

  Like

  King Billy

  1 mei 2012 at 16:17

 3. @Joke en King Billy
  Uiteraard 14,6 miljard. Dank jullie. Ik heb het gecorrigeerd.

  Like

  George Knight

  1 mei 2012 at 16:40

 4. Vorig jaar stond de teller nog op “11,3 miljard euro, waarvan 7,6 miljard investeringskosten”. Dat betekent dus blijkbaar dat we een partner zijn in de ontwikkeling van dit ding-wat-nog-bedacht-moet-worden. Je zou zeggen: snoei dat eens even weg op de begroting, ipv die algehele kaalslag. Maar ik ben bang dat het geld stiekem al is uitgegeven… Ik kan me zo voorstellen dat je dan geen politieke partijen aan het roer wil krijgen die de JSF willen gaan cancelen.

  Like

  Joke Mizée

  1 mei 2012 at 19:59

 5. @Joke
  Ja, snoei de grote bedragen weg in plaats van te snoeien met kruimelwerk. Joke, je weet het dat een complottheorie van de moord op Pim Fortuyn -nu 10 jaar geleden- was dat-ie tegen de JSF was. Daarom moest-ie uit de weg geruimd worden. En na Fortuyns dood maakte zijn ‘secondant’ Mat Herben soepel de draai. Zo gaat de theorie.

  Like

  George Knight

  1 mei 2012 at 21:16

 6. Hollande heeft Mirage’s in de aanbieding. Andere EU-lidstaten de European Fighter en de Zweedse Saab-Viggen. Bovendien zet Brussel in op ‘Wachstum’, hoe boterzacht deze wasdom ook is: geldpersen aanzetten en inflatie in ruil voor banen om de grootste bedreiging nu, werkloosheid, terug te dringen.
  Dit spel is nog niet gelopen en kan nog hard gespeeld worden. De definitieve beslissing moet genomen worden door het volgende kabinet.

  Like

  King Billy

  1 mei 2012 at 22:07

 7. @King Billy
  Alle analyses tonen aan dat de lobby voor de JSF ijzersterk is. Defensie wil alleen dat toestel. Dus ik ben het eens met Joke dat de beslissing feitelijk al genomen is. Formeel wellicht niet. Door de constructie van een testtoestel waarmee zelfs de ‘linkse’ PvdA instemde kreeg de defensie-industrie een voet tussen de deur. En werk die dan maar eens geloofwaardig de deur uit.

  De compensatie voor de Nederlandse defensie-industrie blinkt uit in vergezichten en hoge verwachtingen. Maar als die defensie-industrie een tegenslag moet incasseren en bij moet dokken dan gaat het piepen. Zoals Lucebert in 1951 zei: de minister-president is een kanon/ piep piep piep piep piep
  http://weblogs.nrc.nl/cultuurblog/2010/04/26/ode-aan-de-sandbergvleugel/

  Maar mijn vraag was eigenlijk een andere. Hebben we zo’n toestel sowieso nodig? Ik geloof er niks van.

  Like

  George Knight

  1 mei 2012 at 22:13

 8. Nee, natuurlijk hebben we die dingen niet nodig. Net zo min als dat Afganistan niet buiten onze politietrainers zou kunnen.

  @21:16: Nou, laat Wilders die kastanje dan maar uit het vuur halen – kunnen we gelijk testen of zijn bewakers een beetje hun geld waard zijn.

  Like

  Joke Mizée

  1 mei 2012 at 23:13

 9. Tja, nodig? Voor wat? In ieder geval niet om Nederland en het Nederlandse deel van het Continentale Plat te beschermen met deze offensieve wapens. Da’s zowiezo een onbegonnen zaak. De NATO, hè? Met de verdragen.
  Dat Defensie het gaat winnen van Brussel,terwijl elders in NATO–verband Euro-Fighters, Saab-Viggen’s en Mirage’s opereren, is nog maar de vraag. Niet alleen om te bezuinigen wordt nu samenwerking gezocht met Denemarken en Noorwegen, die ook nog niet besloten hebben.
  Israel heeft overigens slechts 35 JSF’s besteld. Maar ja, die vliegen ook rond met Mirage’s….

  Like

  King Billy

  1 mei 2012 at 23:50

 10. […] industrie NIFARP denkt een winst van 10 miljard euro te maken op de JSF als Nederland er 14,6 miljard euro instopt. Maar Hillen geeft toe dat deze compensatie niet gegarandeerd is en dat het uiteindelijk […]

  Like

 11. […] voor. Juan Bosch werkte dat uit als Pentagonisme. Om voormalig Republikeins presidentskandidaat Ron Paul te parafraseren: ‘De ideologie die de samenleving stuurt is in feite de ideologie die de […]

  Like


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: