Belastingcenten zijn in oorlog met het gezond verstand

In 1961 waarschuwde de voormalige opperbevelhebber en uitgaande president Eisenhower voor het militair-industrieel complex. In de jaren daarna werkte de gewezen Dominicaanse president Juan Bosch dat uit. Hij muntte de term Pentagonisme. In Nederland lobbyen oud-spindoctors en oud-politici als Mat Herben en Jack de Vries om Nederland 14,6 miljard euro aan de JSF te laten uitgeven. Volgens velen onnodige uitgaven.

In de VS is Ron Paul de enige anti-oorlogs presidentskandidaat. Da’s de reden waarom Paul wordt genegeerd door de gevestigde media. Want: ‘Onder het principe dat de ideologie dat de samenleving stuurt in feite de ideologie is die de belangen van de machthebbers vertegenwoordigt, is een empirische conclusie dat de heersende gevestigde media het ideologische voertuig van het in stand houden van de politieke macht zijn.’

11 gedachten over “Belastingcenten zijn in oorlog met het gezond verstand

 1. 14.6 miljard inderdaad, de aanschafprijs van één F-35 loopt al tegen de honderd miljoen. De Amerikaanse economie is reeds een halve oorlogseconomie. De op twee na, grootste kostenpost in het federale budget, las ik ergens. Te lui om het artikel op te zoeken en link te plaatsen.

  Like

 2. Vorig jaar stond de teller nog op “11,3 miljard euro, waarvan 7,6 miljard investeringskosten”. Dat betekent dus blijkbaar dat we een partner zijn in de ontwikkeling van dit ding-wat-nog-bedacht-moet-worden. Je zou zeggen: snoei dat eens even weg op de begroting, ipv die algehele kaalslag. Maar ik ben bang dat het geld stiekem al is uitgegeven… Ik kan me zo voorstellen dat je dan geen politieke partijen aan het roer wil krijgen die de JSF willen gaan cancelen.

  Like

 3. @Joke
  Ja, snoei de grote bedragen weg in plaats van te snoeien met kruimelwerk. Joke, je weet het dat een complottheorie van de moord op Pim Fortuyn -nu 10 jaar geleden- was dat-ie tegen de JSF was. Daarom moest-ie uit de weg geruimd worden. En na Fortuyns dood maakte zijn ‘secondant’ Mat Herben soepel de draai. Zo gaat de theorie.

  Like

 4. Hollande heeft Mirage’s in de aanbieding. Andere EU-lidstaten de European Fighter en de Zweedse Saab-Viggen. Bovendien zet Brussel in op ‘Wachstum’, hoe boterzacht deze wasdom ook is: geldpersen aanzetten en inflatie in ruil voor banen om de grootste bedreiging nu, werkloosheid, terug te dringen.
  Dit spel is nog niet gelopen en kan nog hard gespeeld worden. De definitieve beslissing moet genomen worden door het volgende kabinet.

  Like

 5. @King Billy
  Alle analyses tonen aan dat de lobby voor de JSF ijzersterk is. Defensie wil alleen dat toestel. Dus ik ben het eens met Joke dat de beslissing feitelijk al genomen is. Formeel wellicht niet. Door de constructie van een testtoestel waarmee zelfs de ‘linkse’ PvdA instemde kreeg de defensie-industrie een voet tussen de deur. En werk die dan maar eens geloofwaardig de deur uit.

  De compensatie voor de Nederlandse defensie-industrie blinkt uit in vergezichten en hoge verwachtingen. Maar als die defensie-industrie een tegenslag moet incasseren en bij moet dokken dan gaat het piepen. Zoals Lucebert in 1951 zei: de minister-president is een kanon/ piep piep piep piep piep
  http://weblogs.nrc.nl/cultuurblog/2010/04/26/ode-aan-de-sandbergvleugel/

  Maar mijn vraag was eigenlijk een andere. Hebben we zo’n toestel sowieso nodig? Ik geloof er niks van.

  Like

 6. Nee, natuurlijk hebben we die dingen niet nodig. Net zo min als dat Afganistan niet buiten onze politietrainers zou kunnen.

  @21:16: Nou, laat Wilders die kastanje dan maar uit het vuur halen – kunnen we gelijk testen of zijn bewakers een beetje hun geld waard zijn.

  Like

 7. Tja, nodig? Voor wat? In ieder geval niet om Nederland en het Nederlandse deel van het Continentale Plat te beschermen met deze offensieve wapens. Da’s zowiezo een onbegonnen zaak. De NATO, hè? Met de verdragen.
  Dat Defensie het gaat winnen van Brussel,terwijl elders in NATO–verband Euro-Fighters, Saab-Viggen’s en Mirage’s opereren, is nog maar de vraag. Niet alleen om te bezuinigen wordt nu samenwerking gezocht met Denemarken en Noorwegen, die ook nog niet besloten hebben.
  Israel heeft overigens slechts 35 JSF’s besteld. Maar ja, die vliegen ook rond met Mirage’s….

  Like

 8. Pingback: Zet Tweede Kamer streep door het JSF-project? « George Knight

 9. Pingback: In de crisis worden rijken rijker en anderen armer. Debat gevraagd | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.