PvdA laat zich buitenspel zetten bij akkoord over noodpakket

De fracties van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie accepteren een akkoord dat hun voorzitters eerder op 26 april overeen waren gekomen. In een debat verdedigde de regering daarna het noodpakket. Door de steun van bovengenoemde fracties kan de regering op een kleine meerderheid van 77 zetels rekenen. Als gedoogpartner SGP daarbij komt dan loopt de steun op tot 79 zetels. Niet ruim, maar voldoende.

Denkbaar is dat in de laatste 30 uur de contouren voor een nieuw kabinet in de steigers zijn gezet. Voor na de komende verkiezingen. Dan krijgt de poging om de politieke en financieel-economische reputatie van Nederland  te redden het belang dat de aanschuivende D66, GroenLinks en ChristenUnie waarschijnlijk al voor ogen zagen. Niet opvallend is dat PVV en SP zich niet bij het akkoord aansloten, maar dat de PvdA ontbreekt.

Jolande Sap van GroenLinks heeft het verschil gemaakt door zich niet aan de PvdA te binden, maar met D66 mee te gaan. As is de sociaal-liberale tandem van D66 en GroenLinks. De nieuwe PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom bleek vast te zitten in een permanente campagne die hij voert, zoals in de media bleek. Een ander register dat nu nodig was wist-ie niet aan te spreken. Vraag is hoe dit zijn positie in de PvdA dient.

Naar verluidt waren in de onderhandelingen de contouren van het ‘bijna Catshuis-akkoord’ de basis, maar zijn harde maatregelen teruggedraaid. Zoals in de zorg. Het perspectief dat ingezet wordt is verduurzaming en hervorming. Omdat de eis van de Europese Commissie om het begrotingstekort niet tot boven de 3% op te laten lopen uitgangspunt was, zijn nu lastenverzwaringen nodig. Zoals de verhoging van het hoge BTW-tarief met 2%. Maar de bedoeling is dat dit weer omlaag gaat als de begroting meer dan nu in evenwicht is.

Foto: Alexander Pechtold en Jolande Sap, 2011

9 gedachten over “PvdA laat zich buitenspel zetten bij akkoord over noodpakket

  1. Vooir het oog van Brussel is door het snelle handelen goodwill gekweekt, ook bij de financiele markten. Tijd gekocht met plannen. Na de verkiezingen liggen de verhoudingen anders.

    Like

  2. heel slim vaan Samson.
    Als zo al die bezuinigingen worden ingevoerd is iedereen boos.
    En dan stemmen ze allemaal op de PVDA.

    Like

  3. @King Billy
    Politiek is een kwestie van vertrouwen. Zeker tussen partijen onderling. Ik vermoed dat dit doorwerkt tot na de verkiezingen. Hoewel het natuurlijk geen gelopen race is. En Brussel? Ach, de positie van Nederland is helemaal niet zo slecht. Met dit akkoord is inderdaad tijd gewonnen.

    @Paul
    Wie weet. Maar Samsom loopt ook het risico dat-ie ervan beschuldigd wordt niet over zijn eigen schaduw heen te kunnen springen. Om het in populaire termen te zeggen. Maar het kan ook dat je het bij het rechte end hebt, Paul.

    Like

  4. Ik hou het er op dat de Nederlandse politiek vandaag is verdeeld in een populistische fractie en een zakenfractie. De SP en de PvdA vormen het linkerdeel en de PVV het rechterdeel van de populisten. Ik hoorde heel terechte vragen gesteld worden aan de VVD : waarom kon dit niet eerder ? Geert Wilders claimt “7 weken zijn rug recht te hebben gehouden”. De leugenaar heeft 7 weken meeonderhandeld, maar uiteindelijk het product dat ook zijn kind was niet erkend. Ook dubieus is de rol van de SGP. Bijgepraat door Mark Rutte zegde hij zijn volledige steun toe, maar als linkse partijen meedoen, is hij tegen.
    De SGP zou je een anti-socialistische partij kunnen noemen.

    Like

  5. @Knutselsmurf
    Behalve D66 en GroenLinks zie ik alleen verliezers. De uitruil van gematigd links en gematigd rechts maakt nu pas hervormingen mogelijk. Da’s anderhalf jaar lang geblokkeerd door de PVV, en daarvoor door de PvdA en de VVD. Kortom, de juiste mix is het geheim, zoals dat bij elk goed recept is. Dat toestaan door diverse partijen van die mix zie ik als de winst van vandaag.

    Over GroenLinks vraag ik me trouwens af wat de invloed van Femke Halsema is in wat er de laatste twee dagen is gebeurd. Tijdens haar leiderschap stuurde ze GroenLinks naar het centrum, maar door omstandigheden kon ze niet oogsten. Wordt die oogst alsnog voorbereid?

    Like

  6. Pingback: Zielsgenot en Pijn » driewerf blijer vandaag ondanks noodpakket

  7. huizenbezitters zijn hun droom kwijt. lening afbetalen ? nu ? ? Ieder die van een huis droomt, vergeet het maar. Vergeet Nederland, want als je niet in je eigen bezit kunt wonen ??? Ben niet tegen EU of NL, maar voor mezelf …. mag dat ? 20 jaar gelden ging het kapitaal met de kapitaalbelasting naar het buitenland, nu gaan de mensen met kennis naar het buitenland, om hun droom , een fatsoenlijk eigen huis te realiseren.

    Like

  8. @Wer
    Waarom zijn huizenbezitters hun droom kwijt? En welke huizenbezitters dan? Ook de starters? Probleem is dat Nederlandse huizenbezitters veel te veel schulden op hun schouders genomen hebben. Op Europese schaal komt dat verder in geen enkel land voor. Dat maakt onze economie nodeloos kwetsbaar. Waarbij de hypotheek op een huis vaak ook nog eens diende om extra te consumeren. Zodat de hypotheekrenteaftrek niet gebruikt werd zoals-ie bedoeld was. Namelijk om het eigen woningbezit te stimuleren.

    Trouwens, de maatregelen over de hypotheekrenteaftrek uit het wandelgangenakkoord om de aflossingsvrije hypotheek af te bouwen zijn tamelijk bescheiden. En de overdrachtsrente wordt niet verhoogd, maar blijft op 2%. Het gebrek aan perspectief op de woningmarkt en de onzekerheid over komende maatregelen lijken een groter probleem.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.