Ongewenste intimiteiten en machtsmisbruik waren normaal bij Belgische omroep

Na het misbruik in de katholieke kerk in de jaren ’50 en ’60 dreigt een volgend bastion gesloopt te worden: de publieke omroep. In België beschuldigt Ireen Houben de voormalige en 85-jarige Vlaamse tv-presentator Jos Ghysen van ongewenste intimiteit. ‘Hij sloeg me bont en blauw‘ zegt ze. Ghysen zou haar 40 jaar geleden onder dwang sexueel misbruikt hebben. Houben was omroepster en daarna zijn assistente. Ghysen bevestigt de relatie met Houben, maar ontkent haar misbruikt te hebben en noemt de beschuldiging flauwekul.

Andere TV-coryfeeën bevestigen de getuigenis van Houben. Zoals Kris Smet (70) die in ‘Reyers laat‘ zegt dat zij toendertijd op de hoogte was van het misbruik en naar BRT-baas Cas Goossens stapte. Maar deze greep niet in. Volgens Paula Sémer (87) kreeg ‘iedere jonge vrouw’ bij de oude NIR en BRT met ongewenste seksuele intimiteiten te maken. Dat was in die tijd normaal. De cultuur van ongewenste seksuele intimiteiten was er een van machtsmisbruik, aldus Sémer. Ook volgens haar was de toenmalige directie op de hoogte.

Dat onrecht pas na 40 jaar naar buiten treedt is wrang. Gewoonten van toen worden vertaald naar nu. Zoals bisschoppen wegkeken voor het misbruik omdat ze bang waren dat de goede naam van de kerk aangetast werd, gebeurde dat blijkbaar bij de publieke omroep vanwege de populariteit van mensen als Ghysen. Gesteld dat de aantijgingen kloppen. Met de kennis van nu kunnen we het begrijpen, maar de sfeer van die jaren valt niet meer terug te halen. Zowel daders als slachtoffers worden nu met hun oude gedrag geconfronteerd.

Wat in België gebeurde zal in Nederland niet veel anders zijn gegaan. Jarenlang was de ‘Gooise matras’ een synoniem voor de omroepwereld. Het is wachten op onthullingen die hoogbejaarde oud-medewerkers van de omroepen alsnog ter verantwoording roepen. Het is de omgekeerde Postcodeloterij. Waar valt de grote klap?

Foto: Vlaamse omroepster en programmamaakster Regine Clauwaert met Willy Lustenhouwer

Advertentie

2 gedachten over “Ongewenste intimiteiten en machtsmisbruik waren normaal bij Belgische omroep

 1. Jos Ghysen naar rusthuis na beschuldigingen over seksueel misbruik
  Getekend door beschuldigingen over seksueel misbruik
  woensdag 31 oktober 2012, 03u00Auteur: Marc Klifman
  http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20121030_00353351

  HASSELT – Radio-en tv-monument Jos Ghysen (86) gaat naar het rusthuis. De beschuldigingen van ex-omroepster Ireen Houben (66) over jarenlang seksueel misbruik zouden hem ziek gemaakt hebben. ‘Ik kan niet zeggen dat hij daardoor opengebloeid is’, zegt zijn echtgenote.

  Jos Ghysen heeft zware maanden achter de rug. Het tv-en radio-icoon is erg vermoeid en volgens familie en vrienden zou hij ook ziek zijn. Al wil zijn echtgenote Lucie Real (86) daar niet te veel over kwijt. ‘Mijn man heeft al een hoge leeftijd bereikt. Hij verdient gewoon rust’, zegt de kranige vrouw.

  Jos Ghysen neemt daarom binnenkort zijn intrek in een rusthuis in Hasselt. Hij heeft er zijn kamer zelfs al gereserveerd. Wanneer hij definitief zijn rijhuis in Hasselt – waar hij al jaar en dag woont – verlaat, is niet bekend.

  De gezondheidstoestand van de voormalige presentator van onder meer Zondag Josdag zou achteruitgegaan zijn sinds de ophefmakende uitzending eind april van Reyers Laat. Ex-VRT-journaliste Kris Smet verklaarde toen dat Ghysen zich jarenlang schuldig had gemaakt aan seksueel misbruik van zijn voormalige medewerkster Ireen Houben, ten tijde van hun radioprogramma Te bed of niet te bed .

  Houben verklaarde toen dat ze een ‘relatie onder dwang’ met Ghysen had. ‘Machtsmisbruik in al zijn vormen was het. Van psychische terreur over fysiek geweld tot seksuele intimiteiten’, klonk het resoluut. Maar Jos Ghysen ontkende die aantijgingen de daaropvolgende dag met klem. ‘Ik geef wél toe dat ik een tijdje een buitenechtelijke relatie met die vrouw had. Maar ik had ze lief. Nooit was er sprake van intimidatie’, sprak hij.

  Hoewel de verouderde Jos Ghysen die dag geen enkele vraag van journalisten uit de weg ging, is hij sindsdien nog amper te zien in de Hasseltse straten. Nieuwe interviews weigert hij ook. Jos Ghysen is dan ook getekend door de zware beschuldigingen, geeft zijn echtgenote toe. ‘Ik kan niet zeggen dat hij opengebloeid is’, zegt ze droogjes. ‘Het was een vervelende situatie, dat spreekt voor zich. Maar we kunnen de knop nu niet meer terugdraaien.’

  Like

 2. Pingback: Joris Demmink en Jimmy Savile: een gelijkenis « George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.