George Knight

Debat tussen links en rechts

Kabinet-Rutte gevallen

with 5 comments

Nadat Geert Wilders afgelopen zaterdag de stekker uit de gedoogconstructie trok had het kabinet geen meerderheid meer in de Tweede Kamer. Nu melden bronnen dat het kabinet gevallen is. Premier Mark Rutte gaat naar de koningin om zijn ontslag en dat van de bewindslieden aan te bieden. De campagne is begonnen.

De procedure loopt en koningin Beatrix wint advies in bij haar vaste adviseurs. Omdat verkiezingen op zijn vroegst pas begin september worden gehouden en de status van Nederland als betrouwbare partner op het spel staat heeft kamervoorzitter Verbeet de fractievoorzitters bijeen geroepen. Morgen volgt een debat. Ook omdat het parlement zich zelfstandiger dan voorheen wil opstellen probeert het actief mee te sturen. Op 30 april moet Nederland een pakket aan bezuinigingsmaatregelen bij de Europese Commissie inleveren.

Ook de Piratenpartij hangt de vlag uit en is de campagne begonnen. Het oogt nog onbeholpen en weinig gelikt. Na hun succesje tegen Stichting Brein hebben Piraten de wind in de zeilen. Naar verwachting zullen ze de belangrijkste nieuwkomer bij de komende verkiezingen zijn. Of ze het succes van de Duitse Piraten weten te evenaren is afhankelijk van een goede voorbereiding. En het vinden van een lijsttrekker die brede aantrekkingskracht heeft. Voor Samir Allioui lijkt een rol als strateeg op de achtergrond weggelegd.

Foto: De Vlag Kan Uit bij de Piraten

5 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Wilders had gelijk; eerst bezuinigen was niet nodig; wel rationaliseren van uitgaven; hadden zich moeten richten op meer inkomenm ook door de uitkeringen en minimumlonen te verhogen en de woningen in sociale bestanden te verhuren voor 25% van het bruto loon van de huurder; daarnaast aow, studiebeurs en fokpremie inkomsten en bezits afhankelijk; max 250.000 hypotheek voor de aftrekposten; en max 255 van brutoloon als aftrekpost accepteren en de zorg als percentaghe van inkomen.

  Ze mag er niet zo gelikt uitzien, ze wel om te likken…

 2. @PHM
  Smaken verschillen.

  Wilders had naar mijn idee wel en niet gelijk. Geen gelijk als-ie wijst naar een zogenaamd dictaat van Europa om het begrotingstekort niet verder op te laten lopen dan 3%. Juist Wilders heeft de afgelopen jaren aangedrongen op begrotingsdiscipline bij Zuid-Europese landen. Dus het oogt wat dubbel om van een ander te eisen wat men zelf niet wil leveren. Wel gelijk als-ie wijst op de geringe doelmatigheid van het akkoord van het Catshuis. Te laat en te weinig.

  Het is een complex verhaal met oorzaken en gevolgen. Want juist Wilders heeft hervormingen vanaf het begin geblokkeerd. Maar dat tekent niet zijn macht, maar de onwil van de andere partijen om te hervormen. Ook Balkenende II of IV hadden de AOW-leeftijd al kunnen verhogen, de hypotheekrenteaftrek aanpakken of de arbeidsmarkt flexibiliseren.

  Kortom, geen enkele partij wilde in de jaren 2007-2012 hervormen. Wilders opkomst zette daar een dubbel deksel op. Het is onzinnig om een en ander uitsluitend Wilders te verwijten, maar het is even onzinnig van Wilders om te ontkennen dat-ie de laatste 1,5 jaar zijn voet op de rem van hervormingen had.

  George Knight

  23 april 2012 at 13:35

 3. Het spijt me heren, maar u bent niet slecht genoeg. Wilders heeft nooit een andere agenda gehad dan een neoconservatieve/zionistische agenda. Juist het trachten om de bewegingen van Wilders in een normaal politiek discours te verdisconteren heeft Nederland ernstig verzwakt. Kennelijk moet men nogal wat ervaringen in het buitenland hebben en tevens te begrijpen wat “heterotopisch” is – zoals het program of wat zoal binnen het spreken van de PVV begrepen kan worden – om te begrijpen waar het (democratische) weefsel niet beschadigd mag worden om nog te KUNNEN spreken.

  Zelfs al zou ik dit kunnen, dan kan of mag ik geen inbreuk maken op deze vorm van “geregeerd zijn.” Het komt mij voor dat ik die “taal” intact moet laten om het tot resultaten te laten komen, hoe belabberd ook.

  Arjan Fernhout

  23 april 2012 at 19:45

 4. @Arjan
  Tja, het accepteren van Wilders is democratie, ook als hijzelf daar speciale gedachten over heeft. De PVV is een partij die binnen het politieke bestel mag functioneren, dus past geen uitsluiting vooraf. Ook als men zelf een andere politieke kleur heeft moet men dat kunnen accepteren. Een partij buiten de orde verklaren, verstoort die orde. Het idee dat de orde gediend wordt door een partij buiten de orde te verklaren is mogelijk, maar moet een hoge drempel hebben. Met de PVV die meedoet binnen de bestaande orde en niet oproept tot geweld is dat niet aan de orde.

  George Knight

  23 april 2012 at 20:28

 5. er moet een krachtdadig beleid gevormd worden en daar kan helaas geen huidige partij enige toevoeging aan geven

  foxy

  19 mei 2012 at 14:51


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: