George Knight

Debat tussen links en rechts

Guy Verhofstadt bekritiseert Wilders, maar mist de kern

with 6 comments


De Belgische oud-premier van liberale snit en nu fractievoorzitter van de Europese liberalen Guy Verhofstadt geeft commentaar op de Nederlandse politieke actualiteit. Hij kijkt vaker over grenzen en noemt Wilders hypocriet omdat die de Griekse laksheid zou kopiëren. Volgens Verhofstadt maakt Wilders een duplicaat van een Grieks origineel. De paradox is dat de Gentse politicus zich laat misleiden door Wilders eigen woorden.

Wilders heeft om een andere reden gelijk dan Verhofstadt vermoedt en minder ongelijk dan deze doorziet. De niet afgeronde bezuinigingen van het Catshuis vormen munitie in de campagne. Na de emotionele reacties van Verhagen en Wilders zullen de argumenten toegesneden worden op het winnen van de kiezersgunst.

Hoogleraar economie Harrie Verbon geeft in De Volkskrant Wilders betere munitie dan de losse flodder waar Verhofstadt voortijdig op reageert. Verbon stelt dat Wilders gelijk had om de stekker uit de onderhandelingen te trekken omdat door de weglekeffecten de doelmatigheid ervan ontbrak. Voor 2,5 miljard aan bezuinigingen moest 11 miljard euro bezuinigd worden. En Verbon voegt toe dat ook in dat geval de opbrengst marginaal is.

Heeft Wilders ondanks zichzelf gelijk? Zijn politiek gevoel loopt vaker op zijn argumentatie vooruit. De campagne duurt nog lang met verkiezingen in september of oktober. Als Wilders zijn retoriek over Griekenland en 3% bezuinigen inruilt voor argumenten die VVD en CDA in het hart raken dan zijn er nog onverwachte effecten mogelijk. Dan wordt de PVV de partij die het beste de zorgen van links verwoordt. Logisch dat de liberaal Verhofstadt dat bekritiseert.

Foto: Guy Verhofstadt

6 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Kijk, de nederlandse economen zijn stumpers.Zij kunnen alleen wat eenvoudige rekensommetjes uitvoeren.
  Er moet helemaal niet bezuinigd worden.
  De staatsbalans moet op orde komen met een minimale verliespost.
  Als je dan gaat kijken wat er moet gebeuren, is de oplossing niet zo moeilijk.
  Er moet gekeken worden naar uitgaven.
  Maar NIET stompzinnig minder uitgeven; de onnodige kosten en onbedoelde kosten schrappen
  Zal het lijste beperkt geven
  1) overbodige ambtenaren eruit–accuut.Hoeveel ambtenaren er mogen zijn; zelfe per 100.000 inwoners als VOOR de pC.De rest eruit.
  Ambtenaren CAO: alle extra’s in vergelijk bv met de metaal cao; schrappen.
  het is niet te pruimen dat een ambtenaar die toch al niks doet, dubbel km geld krijgt, en ieder jaar loonsverhoging.
  2) kindertoeslag, studiebeurs, AOW inkomens en bezits afhankelijk maken.
  Het zijn tegemoetkomingen aan kosten en aan afwezigheid van inkomen.
  Basisbeurs: eruit.
  3) leger en zo
  Uit de Nato; we hoeven usa niet te subsidieren via een pact.De tegenstander -warschaupact bestaat niet meer.We verwachten geen oorlog met Belgie of luxemburg.
  Kijk hoe belachelijk en lachwekkend de show van de marine is bij Somalie.Honderduizenden tonnen staal, de modernste electronica; genoeg wapens om heef Africa plat te schieten en ze verliezen als een zootje randdebielen van een paar inboorlingen met roeiboten en buitenboordmotor.
  Verschroten die troep!
  4)Onderwijs rationaliseren.Geen bijzoderonderwijs meer.Als ouders de kinderen willen verpesten, doen ze dat maar met eigen middelen; niet van mijn geld.
  Klassikaal onderwijs terug: volgende structuur en personeel.Een basis school; 6 klasse nderwijzers; plus een hoofd, dat tevens reserve is.Een administratieve kracht; een concierge.
  Sport; per uur inhuren.
  HBO//WO stempelklokken voor docenten en hoogleraren.
  30 uur college minimaal.Anders korten op inkomen.
  6) minimumloon; vrij van belasting stellen voor de werkgever; werknemer moet 150 extra krijgen
  Uitkeringen: 150 per maand omhoog
  Deze groep heeft een 100% bestedingspatroon; door de hogere uitgaven, meer werkgelegenheid, meer belasting opbrengt.
  Kan best zijn dat die verhoging winstgevend is.
  7) schuld sanering e.d. Moeten binnen een jaar afgerond zijn.

  Like

 2. Na dat jaar; schuldvrij.Ook geen registratie.Waarom staat een strafblad 15 jaar en schuld voor eeuwig?
  7) de staat moet investeren.Sociale woningbouw moet op peil.
  Bestaande woningen: huur simpelweg 25% van het inkomen.
  Dan krijg je doorstroming.
  80 AOW moet 150 omhog.Openbaar vervoer voor 65+ gratis net als in Belgie; de kosten komen vanzelf terug door de bestedingen op bestemming.
  8)Sociale dienstplicht invoeren.
  Wordt hoog tijd na 50 jaar gewauwel over emancipatie dat de vrouwen ook wat doen.
  9)Zorg: opheffen.Terug naar toen het goed en correct was: de ziekenfondsen.Premie; percentage brutoloon.NIKS eigen bijdrage.Lonen doctoren en specialisten met 50% omlaag.
  Zij oeten in loondienst van de ziekenhuizen of verzekeringen.
  Kijk eens naar Duitsland; betalen minder premie en krijgen veel betere zorg.

  10)Rechtsbijstand; moet volledig gratis voor mensen tot/met minimumloon
  ook regel-no cure no pay moet legaal worden.
  11)Hypotheek aftrek; tot een max hypotheek van 250.000.
  Voor alle aftrekposten boven modaal; max 25% van bruto loon.
  12) uit JSF.Direct.Is ook nog technisch achterhaald voor het klaar is.
  Uit de oorlogen; zijn niet ONZE oorlogen.
  130vreemdelingen: Na 60 jaar zijn wij het enige land zonder een vreemdelngen wet.
  Dan Quantum per jaar; toelating alleenals dat nut voor ons heeft; net als in alle engelssprekende landen.
  Procedures: niet langer dan 6 week.
  Beroep; in eigen land afwachten
  Geen moslims toelaten.

  Like

 3. Moraal: hoeft niet bezunigd te worden.
  Moet nagedacht en gerationaliseerd worden.

  Like

 4. @PHM
  Als bezuinigen samengaan met de modernisering en flexibilisering van de samenleving op een rechtvaardige manier met compassie, dan denk ik dat weinigen er bezwaar tegen hebben. In de komende campagne zal de schuldvraag centraal komen te staan. Wie heeft er gebroken? Als Wilders aannemelijk kan maken dat het pakket halfslachtig en ondoelmatig was, dan geeft hem dat munitie in handen over de schuldvraag. VVD en CDA zullen riposteren dat het ondoelmatig en halfslachtig was door de opstelling van Wilders. Die dat weer ontkent. Etc.

  De zwakte van de huidige politiek is dat partijen niet over hun eigen schaduw kunnen heenspringen. Het blijven behartigers van doelgroepen die ze electoraal aan zich willen binden. Ouderwetse politiek die de macht onder elkaar verdeelt loopt naar mijn idee tegen een uiterste houdbaarheidsdatum aan. Tijd voor verversing van buitenaf.

  Like

  George Knight

  22 april 2012 at 12:22

 5. De enige munitie die een schorpioen heeft, hangt boven zijn rug. Verhofstadt beoordeelt het gedrag van Wilders aan de hand van de afspraken van de gedoogconstructie. Harrie Verbon schreef op 9 maart in de Volkskrant o.a. het volgende:

  == Hij [Wilders] wil eigenlijk niet korten op de AOW, de zorg, de hypotheekrenteaftrek en de WW, want vooral zijn kiezers zullen daar de gevolgen van voelen. De regering wil wel bezuinigen, om aan de EU-normen voor het begrotingstekort te kunnen voldoen.==

  ‘Wilders heeft geen ideologie, maar wel een dilemma’
  http://tinyurl.com/7qh2vkj

  Over die weglekeffecten door bezuinigingen is al maanden vooraf door veel economen geschreven. Verder blijkt uit de cijfers van het CPB dat vooral mensen met een klein pensioen, een uitkering of een laag salaris het meest getroffen worden, maar niet dat ouderen getroffen worden (zie NRCnext). Daar kunnen m.i. patiënten met een smalle beurs aan worden toegevoegd.

  Er zijn nog wel andere termen die aangeven dat Wilders allang op de hoogte was de consequenties van zijn gedogen. Verder vergeet Harrie Verbon voor het gemak even te vermelden dat Nederland bij verlies aan kredietwaardigheid over de komende jaren meer kwijt is aan aan de rente over de staatsschuld dan door weglekeffecten.

  Naar mijn idee is er bij Wilders gedurende de onderhandelingen veel minder sprake geweest van voortschrijdend inzicht dan hij claimt. De retoriek t.a.v. Brussel is vrijwel hetzelfde als toen hij de onderhandelingen inging. Dat Verhofstadt Wilders een hypocriet vindt is een eufemisme. Wat Wilders wilde is argumenten verzamelen voor een verkiezingscampagne die hij al gepland had. Dat wordt dus een campagne op basis van nationalistische ressentimenten bij een publiek dat niet weet wat credit default swaps zijn of wat voor soort organisatie het ISDA is en hoe deze te werk gaat. Eerder is het zo dat wij in Europa ons in het marktfundamentalistische pak hebben laten naaien met de daaruit voortvloeiende deregulering en die de crises vervolgens veroorzaakt heeft, via de ideeën van de neoconservatieve vrinden van o.a. Wilders, dan dat het “allemaal de schuld van Brussel” is.

  Like

  Arjan Fernhout

  22 april 2012 at 17:00

 6. @Arjan
  Maar CDA en VVD zouden zomaar die schorpioen kunnen zijn als ze niet oppassen. Of Verbon gelijk geeft is voor mij niet het brekende punt. Economie is immers geen exacte wetenschap. Wel dat er economen zijn die dezelfde mening zijn toegedaan als Wilders.

  Ik denk ook dat Wilders al lang op de hoogte was van de gevolgen. En Rutte en Verhagen ook. Dat maakt het allemaal nog triester dan het al is. Zeven weken zijn verloren gegaan in het Catshuis terwijl de hele wereld naar Nederland kijkt en iedereen op de hoogte was van de urgentie om te hervormen.

  Een andere econoom Arnoud Boot zei dat de fouten om hervormingen uit te stellen eerder zijn gemaakt door Rutte. En of dat nu kwam door Wilders (AOW) of Rutte zelf (hypotheekenteaftrek) is achteraf praten. Het niet doorpakken op het juiste moment slaat hoofdzakelijk terug om de premier die het kabinet zijn naam gaf.

  De ‘schuld van Brussel’ is natuurlijk onzin. Ik vermoed niet dat Wilders in de campagne die grammofoonplaat grijs gaat draaien als economen als Verbon hem zakelijke argumenten geven. En dan wordt het debat gelijk inhoudelijker. Hoewel, 1000 economen, 1000 meningen. Dus dat wordt veel vergelijken.

  Like

  George Knight

  22 april 2012 at 18:37


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: