Overleg Catshuis mislukt. Wat nu?

Het lijkt erop dat er nieuwe verkiezingen komen nu het overleg in het Catshuis is mislukt. De magie in de gedoogconstructie werkt blijkbaar niet meer. Premier Mark Rutte en vice-premier Maxime Verhagen schuiven de zwartepiet door naar PVV-leider Geert Wilders. Deze wijst op zijn beurt naar de Brusselse bureaucraten die dwingend bezuinigingen op zouden leggen. Maar de maximalisering van het tekort met 3% is een stokpaardje van de VVD en kan Nederland schaden als het vertrouwen in ons land afneemt.

Vraag wie gebroken heeft is een kwestie van perspectief. Zijn dat Rutte en Verhagen die niet langer kunnen leven met de voet op de rem door de PVV waar het wijzigingen in de sociale sector betreft, zoals de AOW? Of is het Wilders die bewust kiest voor de confrontatie? Of waren er tegelijkertijd drie brokkenpiloten op de weg?

Hoe dan ook is het verstandig dar er verkiezingen komen. Met de reeks slechte berichten over de economie werd de samenwerking steeds stroever. Op de anti-immigratie maatregelen heeft de PVV niet meer bereikt dan de SGP op immaterieel gebied, namelijk een klem op de groei. Maar geen teruggang van het volume.

Wat nu? De PvdA heeft al onder Job Cohen in het najaar van 2011 een koerswijziging naar links ingezet. Die is verder doorgevoerd en ingekleed door de nieuwe partijleider Diederik Samsom en voorzitter Hans Spekman. Maar hierdoor is de afstand tot de andere middenpartijen vergroot. En aangezien het een Nederlandse wetmatigheid is dat er slecht voor twee van de drie ‘grote’ middenpartijen ruimte is in een coalitie zullen VVD en CDA de romp van een nieuw kabinet vormen.

De andere liberale partij D66 kan programmatisch goed aansluiten bij VVD en CDA. Maar volgens de peilingen heeft een coalitie dan nog maar 60 tot 65 zetels. Hoewel een implosie van de PVV ten gunste van de andere partijen zal werken. GroenLinks scoort slecht en heeft in Jolande Sap een leider die niet overtuigt. En als er verkiezingen komen kunnen de Piraten tussen de 5 en 10% scoren als ze zich goed weten te organiseren. Waarmee ze weer stemmen bij D66 zullen wegsnoepen.

Kortom, de kans op verdere fragmentatie van de kiezersmarkt neemt toe. Toch een coalitie met VVD, CDA, PvdA en D66? Maar draagt dat niet dezelfde kans op mislukking in zich als de huidige gedoogcoalitie? Voor een overstap zonder verkiezingen van D66, GroenLinks en CU naar het huidige kabinet lijkt het te laat door de gepolitiseerde sfeer. Bij verkiezingen wacht Nederland een hoogst onzekere tijd en uitkomst. Met de kans dat ons land nog verder van huis is dan vandaag.

12 gedachtes over “Overleg Catshuis mislukt. Wat nu?

 1. PvdA, SP, Groen Links, D66 en misschien de CU. Samsom of Roemer minister-president. Die 3,5% is niet heilig. Door het land kapot te bezuinigen zak je economisch nog verder weg. Bezuinigen, prima, maar doe het dan op een evenwichtige en rechtvaardige manier. De sterkste schouders moeten de zwaartse lasten dragen. Ik vind dat best rechtvaardig, maar ik weet dat de sterkste schouders er anders over denken. En ja, het discours daarover noemen we politiek. Ga je enkel en alleen voor eigen belang of ben je bereid om offers te brengen ten faveure van het algemeen belang?
  Groet.

  Like

 2. @Reinjohn
  Ok, je zoekt het in een coalitie over links. Maar je kent de wetmatigheid dat links nog nooit een meerderheid heeft gevormd in het Nederlandse parlement? Dus ik vrees voor je dat dit niet haalbaar is. Zeker weten we het natuurlijk pas op de avond van de verkiezingen. Mogelijk pas in oktober.

  Dat het gesteggel binnen de gedoogconstructie nu voorgoed ten einde is zal niemand bezwaren. Maar het alternatief tot oktober is nog niet eens zo makkelijk. Want weer een andere wetmatigheid is dat controversiele onderwerpen door een demissionair kabinet niet aangepakt kunnen worden. Wat het streven om het tekort onder de 3% te brengen nog verder uit zicht brengt. Kortom, de status van Nederland dreigt weg te zakken.

  Ik ben het zeer met je eens dat sterke schouders de sterkste lasten moeten dragen. Daarmee is echter niet gezegd dat hervormingen en rechtvaardigheid niet samen kunnen gaan met een tekort dat kleiner is dan 3%. Ik zie die tegenstelling niet. Waarom niet de hypotheekrenteaftrek rigoureus aangepakt? De woningmarkt zit toch al in een impasse. Rust en een einde aan de koperstaking kan door een nieuwe start.

  Het Haagse gedoe om te mislukken na 7 weken onderhandelingen tekent in mijn ogen het structurele tekort van onze huidige politieke partijen. En politieke leiders. Ik weet dat er in het land een sentiment bestaat om af te geven op de politiek, ook als dat niet gerechtvaardigd is, maar nu zie ik de rechtvaardiging wel. Partijen en leiders hebben er een potje van gemaakt. Eigenlijk zouden we ze allemaal naar huis moeten kunnen sturen. Dat kan jammergenoeg niet. Hoe krijgen we ooit nog de politiek uit handen van de politieke partijen?

  Like

 3. Dat zou wel mogelijk zijn als de Kamerleden op voorkeur stemmen zouden worden gekozen.
  Maar wat vandaag gebeurd heeft natuurlijk meerdere gevolgen. Ook Hero Brinkman zal er de dupe van worden. Hij is in elke geval uitgerangeerd. Ook de dubbele kracht van de SGP zal worden ingeperkt. Hoewel deze partij vermoedelijk met de CU met een combinatie lijst zal gaan komen bij nieuwe verkiezingen. Dit om de echte christelijkheid van deze partijen te waarborgen.
  Maar ik denk toch dat Wilders hoge ogen blijft gooien als de Catshuis gesprekken openbaar worden. Ik proefde vanavond al even de angst van Verhagen, die weet al wat hem te wachten staat. Ik denk dat de conclusie dat Wilders de enige was die zijn woord naar de ouderen en laagstbetaalden gestand deed snel ik getrokken. Straks stemt heel Limburg op hem, immers daar wonen de mensen die werkloos worden. Ik denk dat daar de moraal van het CDA geen kans meer heeft.

  Like

 4. Het ging al 1 ½ jaar al nergens anders meer over dan over Wilders. Neem Alexander Pechthold of Sap en de PvdA. Wilders is blijkbaar belangrijker dan het land.

  Like

 5. @Rikus
  Inderdaad, het ging steeds weer over Wilders. Om miserabel van te worden. De zwakte van de anderen is zijn sterkte. Het kan dat de PVV een goed resultaat haalt, maar ik denk niet dat anderen nog met de partij in zee willen.

  Of het CDA zich kan herpakken blijft de vraag. Ik zie het nog niet, maar tot oktober -als er dan verkiezingen komen- kan nog veel gebeuren. Ook binnen het CDA. Wie weet komt Eurlings terug nu de campagne voor de deur staat. En Rikus je weet het, religieuze politici denken dat zij alleen de normen en waarden kunnen behartigen. Ze hebben afgeleerd om het hardop te zeggen, maar nog niet om het te denken.

  En het einde aan de macht van de kleine gedoogpartner SGP is voor echte liberalen nog het beste neveneffect van de recente ontwikkelingen. Maar Rutte heeft zijn profiel er wel blijvend mee beschadigd.

  Like

 6. Ik denk dat als Wilders nu na zijn gedoog poging een andere weg zal inslaan en regeer verantwoording zal gaan nemen. En als het om het pluche gaar zijn alle partijen flexibel.
  Ik hoorde Rutte voor pakweg een week terug nog zeggen dat Wilders een zeer betrouwbare partner was. Dat kan hij niet zonder strafpunten intrekken.
  Het licht er aan hoe de kiezers waar het over gaat tegen de verslaggeving over de Catahuis berichtgeving aankijken. Elke partij zal dit naar zich toe proberen te trekken. Wilders doet dat ook, maar hij heeft wel de stekker er uit getrokken en was dat een week terug ook al van plan, toen is hem een deal aangeboden. Welke?

  Like

 7. Nou, George Knight dat worden journalistieke hoogtijdagen

  En de hedwigpolder gaat nu helemaal blank…..let maar op.
  Ik had het voorspeld…die Wilders gaat ze fysiek en psychisch uitputten,…oftewel slopen.
  En dan op het laatste moment trekt die der stekker eruit……..
  Die gaat nog een hoop gevaarlijke trucs uit zijn Pandoradoosje toveren…let maar op.

  Groeten Paul…

  Like

 8. @Rikus
  Maar hoe kan Wilders regeringsverantwoordelijkheid nemen als zowel VVD en CDA als de hele oppositie hem niet pruimen? Zelfs als de PVV 48 zetels haalt, een verdubbeling, zal het geen enkele partner weten te vinden. Dat maakt het resultaat van de PVV bij voorbaat niet van belang. Maar Wilders is een slimme en gewiekste politicus en VVD en CDA hebben zich de afgelopen anderhalf jaar aan hem gecommitteerd. Dus de grootste oppositiepartij moet voor Wilders haalbaar zijn. Wat Nederland daarmee opschiet vragen ook velen zich af.

  @Paul
  Inderdaad, dat wordt genieten met achtergrondverhalen, analyses, vergezichten, prognoses en ander materiaal waarin de vis verpakt werd voordat de biologische en veel te dure viswinkels bestonden. Ik zie de tekening al voor me. Geen twee hondjes van Pim met roodwitte stropdas, maar Geert die zwaaiend met zijn houten zwaardje in de gracht wegzakt. En de hoge heren met hoge hoed zien het aan op de getimmerde tribunes die overlopen in de bank. Zo’n droom?

  Like

 9. Is deze half-demissionaire alibi-regering nog bevoegd het ESM verdrag op 22/23 mei te ratificeren? Het kan toch niet zo zijn dat deze regeringsploeg Nederland opknoopt aan een verdrag dat ons vele keren meer gaat kosten dan de 14.5 miljard bezuinigingen, die overigens op veel te mooie, door het kabinet aangereikte prognoses in het PDF document van het Planbureau zijn gebaseerd.

  Like

 10. @King Billy
  Je krijgt het allemaal in een zin voordat-ie met een knal eindigt. Geweldig. Tja, de Euro en de Grieken, de Spanjaarden, de Ieren, de Portugezen, de Italianen, straks de Fransen en wellicht de Nederlanders. Ach, we moeten het uit de linkerbroekzak of de rechtervestzak betalen. En de banken en financiele instellingen weten nog steeds door hun handige lobbywerk de dans te ontspringen. Cijfers zijn geduldig, Billy King.

  Like

 11. Zoals het er nu naar uitziet zal het wel een Ruttte II kabinet gaan worden.
  Een zakenkabinet (buiten de democratische orde om) om tussentijds orde op zaken te stellen zal er wel niet inzitten.

  Like

 12. @Aad
  Rutte II zou goed kunnen. Maar met welke samenstelling? Vroeger in de tijden van Wiegel had de term zakenkabinet, of nationaal kabinet, nog een enigszins positieve klank. Maar sinds al het gegraai in bedrijven en banken is ook dat voorbij. Dan is het algemeen belang nog verder van huis.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.