George Knight

Debat tussen links en rechts

Hedwigepolder zet gedoogcoalitie onder druk

with 7 comments

Premier Rutte stelt het scherp over de impasse rond de Hedwigepolder. Als de PVV niet voor het plan van staatssecretaris Bleker stemt wordt de hele polder onder water word gezet. Een tweet van Wilders maakte de positie van de PVV duidelijk : PVV tegen ontpolderen zolang bevolking zich niet heeft uitgesproken in referendum. Zonder referendum dus geen millimeter steun voor Bleker.  Aangezien de Zeeuwse Staten vandaag niet voor een referendum kozen geeft de PVV geen steun aan Bleker. Laat Wilders zich chanteren?

Kortom, de PVV trekt de handen af van een plan met alleen verliezers. Wat tekent zich hier af? Normale spanningen binnen de gedoogcoalitie of meer? Wellicht de aangekondigde val van een kabinet? Het zou de eerste keer niet zijn dat partijen een betrekkelijk klein onderwerp kiezen om op te breken.

Er zijn drie posities over de Hedwigepolder. Het plan van Bleker met 1/3 ontpoldering en verder allerlei ingrepen. Dat wordt gesteund door CDA en VVD. Dan de ‘natuurvariant’ om de hele Hedwigepolder onder water te zetten. Dat krijgt steun van PvdA, D66 en Groenlinks. En de variant niet ontpolderen van PVV en SP.

Hoewel de Hedwigepolder voor de Zeeuwen belangrijk is, lijkt het absurd dat het de nationale politiek domineert. Er komen bezuinigingen aan, de Triple A status van Nederland staat op het spel en hervormingen van de zorg, woning- en arbeidsmarkt zijn nodig. Premier Rutte zet het poldermodel op zijn kop.

Foto: Pieter de Bruegel, fragment Kinderspelen

Advertenties

Written by George Knight

20 april 2012 bij 22:39

7 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. In het Poldermodel met het ’t ‘geef-en-neem’ spelletje zijn er alleen maar winnaars. Bovendien loopt de reputatie van Rutte grotere deuken op dan die van Wilders als de Regering hierop valt, waarna de VVD in een nieuw kabinet nóg meer verstrekkende concessies moet doen dan nu het geval is.
  De lagere ‘A’-rating komt er toch wel. Klanten van de ratingbureau’s willen meer geld zien, ongeacht een beetje meer of beetje minder bezuinigen. Zo stevig is de Nederlandse economie nu ook weer niet.

  King Billy

  20 april 2012 at 23:17

 2. “En de variant niet ontpolderen van PVV en SP.”
  Jawel, maar de PVV steunt het plan van een jaar geleden, waarin andere gebieden zouden worden ontpolderd dan Hedwige.

  Joke Mizée

  20 april 2012 at 23:54

 3. @King Billy
  Ik hoop dat de Nederlandse regering de afwaardering van de status van Nederland kan vermijden. Maar daartoe zijn hervormingen nodig en da’s meer dan een verhoging van het hoge BTW-tarief van 19 naar 21% of lastenverzwaring. Ik vermoed dat de gedoogconstructie die flexibilisering niet in zich heeft. Alleen om die reden al zie ik de rol van de regering Rutte uitgespeeld. Enfin, we wachten eerst de uitkomsten van het Catshuisberaad af. Hopelijk worden we aangenaam verrast.

  Kent het poldermodel alleen winnaars? Da’s een prikkelende gedachte. Toch wordt er vaak een groot nadeel genoemd, en wordt gezegd dat het model over zijn hoogtepunt heen is. Zeker in een achteruit kachelende economie. Namelijk het kiezen voor beleid dat geen directe vertegenwoordiger heeft. Of een in het maatschappelijke veld te zwakke partner die iets in de melk kan brokkelen. Zo is het milieu- en natuurbeleid in Nederland notoir zwak. Het poldermodel heeft als voordeel dat het pragmatisch
  Is, maar verliest daardoor de grote lijn uit het oog. Dan wordt de blauwdruk van Nederland het oplossen van problemen, en niet het voorbereiden van Nederland op de toekomst.

  @Joke
  In de Zeeuwse kranten schetsen ingezonden brieven allerlei complotten over het onder water zetten van de Welzingepolder. Is hier op hoog niveau een uitruil gemaakt voor de WCT? Die polders bij Vlissingen waren immers de compensatie voor die Westerschelde Terminal die Seaport Zeeland en enkele provinciale bestuurders zo graag willen realiseren. Hopend dat de grootsheid op hun cv afstraalt. Tegen veel tegenstand in. Maar als nu die polders al als compensatie voor de Hedwigepolder dienen, waar laat dat dan de plannen voor de WCT?

  Maar de SP en de PVV zijn glashelder in hun tegenstand tegen elke ontpoldering van de Hedwigepolder. Het is interessant dat beide partijen opnieuw een identiek standpunt innemen over een gevoelig onderwerp.

  George Knight

  21 april 2012 at 10:31

 4. Winnaars? In algemene zin. Iedere politieke partij kan in het poldermodel claimen iets van zichzelf terug te vinden.
  Een prachtig voorbeeld van ‘polderen’ is hoe Merkel het energievraagstuk voor Duitsland aanpakte. Met resultaat, waar uiteindelijk alle politieke partijen zich in konden vinden. De (commerciele) atoomlobby uiteraard niet, daarom ko.a. kost het ook iets. Niettemin, de grote lijnen zijn uitgezet. Volgende kwestie, het is toch wel semper caca….

  King Billy

  21 april 2012 at 11:10

 5. “Maar de SP en de PVV zijn glashelder in hun tegenstand tegen elke ontpoldering van de Hedwigepolder. Het is interessant dat beide partijen opnieuw een identiek standpunt innemen over een gevoelig onderwerp.”
  Van de Hedwigepolder, ja – maar niet van die andere dus. Dat gaat al de hele tijd zo: men roept ‘er wordt hier niet ontpolderd’, maar bedoelt ‘hier niet, maar daar wel’.
  Weet je zeker dat SP en PVV een identiek standpunt innemen? Dat zou dan betekenen dat zij eveneens liever natuur onder water zetten dan landbouwgrond. Zou kunnen, maar het lijkt me toch sterk.

  Joke Mizée

  21 april 2012 at 17:10

 6. @King Billy
  Ok, maar de verenging tot de afweging van belangen van politieke partijen of sociale partners lijkt me juist de flessenhals van het poldermodel.

  @Joke
  Ik doelde op de posities die de verschillende partijen aannemen ten aanzien van Blekers voorstellen over de Hedwigepolder. Over het Welzingebied, de Schorerpolder en de Appelzak had ik het niet. Maar de afwijzing door SP en PVV van de ontpoldering van de Hedwigepolder houdt zoals ik het begrijp in dat ze evenmin meegaan in de alternatieve ontpolderingen of gedeeltelijk onder water zetten van die andere gebieden.

  George Knight

  21 april 2012 at 17:59

 7. @George: opgetekend uit de mond van de weledelzeergeleerde heer de Mos: “Volgens de PVV’er moet het plan uit juni volgend jaar – natuurherstel zonder ontpoldering van de Hedwige – uit de kast worden gehaald.” (bron: http://www.boerderij.nl/Home/Nieuws/2012/4/De-Mos-geen-steun-plan-Bleker-voor-Westerschelde-1016351W/)

  En dat is ook logisch, want dat stond in het akkoord. Enfin, dat is inmiddels allemaal oude koek gelukkig. Dat we dit gedoog-experiment maar weer snel mogen vergeten. Cheers!

  Joke Mizée

  21 april 2012 at 20:28


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: