George Knight

Debat tussen links en rechts

Salafisten willen 25 miljoen korans in Duitsland verspreiden: ‘Lies’

with 8 comments

Het Duitse lees en het Engelse leugens komen overeen met de naam van een actie van in Duitsland wonende salafisten: Lies. Ze willen gratis 25 miljoen Duitstalige korans in Duitsland verspreiden. Op Paaaszaterdag zijn onder andere in Berlijn, Hamburg, Frankfurt am Main, Keulen, Konstanz, Hannover, Kiel en Dresden al 300.000 exemplaren verspreid. Het is een gecoördineerd project dat mede gedragen wordt door de  Keuls-Palestijnse zakenman Ibrahim Abou Nagie.

Salafisten streven naar een pure islam. De beweging grijpt terug naar een geïdealiseerd beeld van de vroege dagen van de islam zoals dat ooit door voorouders zou zijn gepraktiseerd. Veel salafisten zijn te herkennen aan lange baarden, een bidvlek op dun voorhoofd dat  in de kringen status geeft en lange gewaden. Vrouwen zijn verplicht een hoofddoek te dragen. Ze roepen niet op tot geweld, maar veiligheidsdiensten zien de stroming toch als ongewenst omdat het onverdraagzaamheid predikt jegens andersdenkenden. Zeker waar het zich verbindt met het wahabisme uit Saoedi-Arabië dat andersdenkenden verkettert.

Intolerantie is geen reden om de actie af te keuren. Missionering is een aloud principe van religie. Hoe meer inspiratie het geeft, hoe machtiger het wordt en hoe zelfverzekerder een religie optreedt. De slogan ‘Lees, in de naam van uw Heer die u geschapen heeft‘ is neutraal en zal vele bevindelijke christenen aanspreken. De gepaste reactie op dit soort acties is de vraag aan de salafisten of ze alle vrijheden onderschrijven zoals de rechtsstaat die garandeert. Zoniet, dan past religiekritiek. De slogan kan dan hetzelfde blijven: Lies.

Foto: Salafisten verspreiden korans op Paaszaterdag. De actie van aanhangers van salafisme vond plaats in verschillende deelstaten.(© naam DAPD)

8 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Dat lijkt me 25 miljoen keer een paar honderd (ik kan ze niet tellen, heb m’n laatste koran bij het oud papier gegooid bij de laatste verhuizing) vellen wc-papier.
  Iedereen die niet gehersenspoeld is door islamitische sociale controle, en gezond verstand heeft, die de koran leest, verveelt zich al na een paar pagina’s.

  Selma

  9 april 2012 at 22:00

 2. Het Verfassungsgericht in Keulen of Bonn heeft de zitting tot een nader te bepalen datum uitgesteld, waar hij zich moet verantwoorden voor een aanklacht door het OM van

  § 166 Beschimpfung von Bekenntnissen, Religionsgesellschaften und Weltanschauungsvereinigungen

  (1) Wer öffentlich oder durch Verbreiten von Schriften (§ 11 Abs. 3) den Inhalt des religiösen oder weltanschaulichen Bekenntnisses anderer in einer Weise beschimpft, die geeignet ist, den öffentlichen Frieden zu stören, wird mit Freiheitsstrafe bis zu drei Jahren oder mit Geldstrafe bestraft.
  (2) Ebenso wird bestraft, wer öffentlich oder durch Verbreiten von Schriften (§ 11 Abs. 3) eine im Inland bestehende Kirche oder andere Religionsgesellschaft oder Weltanschauungsvereinigung, ihre Einrichtungen oder Gebräuche in einer Weise beschimpft, die geeignet ist, den öffentlichen Frieden zu stören.

  Uitgerekend Korans gaan uitdelen op Eerste Paasdag past in het beeld van deze demagoog.

  King Billy

  9 april 2012 at 22:52

 3. jajajaja en mein Kampf is een roman…die ook maar uitdelen?

 4. @Selma
  Men hoeft de koran niet aan te nemen. Wat me trouwens verbaast is de lichtzinnigheid waarmee de korans uitgedeeld worden. Ze worden soms als flyer uitgedeeld zonder dat de ontvanger precies beseft wat het is. Maar wat als-ie ze in een prullenbak terechtkomen? Of bij het afval? Dat is bij het uitdelen van 25 miljoen korans goed mogelijk. Is dat dan niet de eerste verantwoordelijkheid van de uitdelers in al hun lichtzinnigheid? Het lijkt op uitlokking. Denk aan de Afghaanse toestanden van kortgeleden met straatprotesten toen de Amerikanen korans verbrandden.

  @King Billy
  Van allerlei personen die betrokken zijn bij deze actie wordt in de Duitse pers nu gemeld dat ze met justitie in aanraking zijn geweest. Zoals inderdaad ook Ibrahim Abou Nagie.

  @PHM
  Als Mein Kampf niet verboden is zie ik geen enkel principieel verschil tussen het uitdelen van Mein Kampf en de koran. Of Das Kapital, het rode boekje van Mao of de Bhagavad Gita. Maar om mensen aan het lezen te krijgen komen beter leesbare boeken naar mijn idee toch eerder in aanmerking dan geschriften van het kaiiber koran, bijbel of Mein Kampf. Want dit zijn oudere geschriften die zeker voor een groot publiek tamelijk onoverzichtelijk en ondoorgrondelijk zijn. Eigenlijk komt de actie van de Duitse salafisten niet neer op het commando ‘Lees!’, maar op de borstklopperij ‘Ik deel uit’.

  George Knight

  10 april 2012 at 10:01

 5. De koran wordt pa leuk en levendig als je hem in publiek gaat verbranden.
  Zouden ze die rommel hier uitdelen zou ik even verder een brandende vuurkorf neerzetten om die rommel in te gooien…

 6. @PHM
  Dan kun je toch gewoon beter de koran niet aannemen?

  George Knight

  10 april 2012 at 11:32

 7. Volgens berichten in de Duitse pers hebben salafisten journalisten bedreigd die zich kritisch over de actie en de actievoerders uitspraken. Het ministerie van Binnenlandse Zaken deelt bij monde van staatssecretaris Frische mee dat een strafrechterlijk onderzoek wordt opgestart. Hij veroordeelt de bedreiging van de journalisten, aldus Die Welt:
  Berlin – Das Bundesinnenministerium hat die Bedrohung von Journalisten scharf verurteilt, die über radikalislamische Salafisten geschrieben haben. Es seien bereits strafrechtliche Ermittlungsverfahren eingeleitet worden, teilte Innenstaatssekretär Klaus-Dieter Fritsche mit. Es sei absolut nicht hinnehmbar, dass in Deutschland Journalisten bedroht werden und damit die Pressefreiheit eingeschränkt werde. «Die Welt» hatte gemeldet, Journalisten der «Frankfurter Rundschau» und des «Tagesspiegels» seien in einem Video namentlich genannt und bedroht worden. Die Journalisten hatten zuvor kritisch über die umstrittene bundesweite Koran-Verteilung berichtet.
  http://www.welt.de/newsticker/dpa_nt/infoline_nt/schlaglichter_nt/article106178817/Ministerium-beklagt-Journalisten-Bedrohung-bei-Salafisten-Aktion.html

  George Knight

  13 april 2012 at 18:58

 8. Wat een belachelijk Duits wetsartikel waarmee beledigende
  religiekritiek verboden is.

  Anoniem

  15 april 2012 at 16:54


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: