Zoeken jongeren in de politiek wel of niet het midden op? Jongereninitiatief G500 probeert invloed te verwerven binnen de middenpartijen VVD, PvdA en CDA. Maar ligt het hart van jongeren wel in het centrum? Twee buitenlandse voorbeelden leren van niet: Frankrijk en de VS. Daar vermijden jongeren het centrum.
In Frankrijk is volgens een onderzoek van CSA Marine Le Pen van het Front National de favoriete kandidaat onder de 18 tot 24-jarigen. Nog net voor sociaal-democraat François Hollande. Ook Jean-Luc Mélenchon van het Linkse Front heeft aan aanhang onder deze leeftijdsgroep gewonnen. Socioloog en onderzoeker Sylvain Crépon stelt in Le Monde dat jongeren verleid worden door de systeemkritiek van Le Pen en haar aanval op de elites. Morele waarden die naar vrijheid en liberalisme wijzen spreken jongeren meer aan dan de technocratische ideologieën van de regering. Middenpartijen vinden ze in mindere mate aantrekkelijk.
In de VS trekt de oudste en 76-jarige Republikeinse presidentskandidaat Ron Paul de jongste supporters. De Daily Beast tekent het als volgt op: The bottom line is that Paul has a set model for what he believes. He isn’t swaying all over the place like the rest of these politicians. Kortom, Paul is consequent en slingert niet alle kanten op als de andere kandidaten. Niet het compromis maar juist zijn idealisme trekt jongeren aan. En vanuit hun eigen idealisme proberen ze een nieuw systeem te bouwen dat hun leven zin en vorm geeft.
Deze uitspraken maken de onderbouwing van G500 des te onbegrijpelijker. Wat zijn dat voor jongeren die willen aanschuiven bij de meest traditionele geluiden van de grijze middenmoot ? Waar blijft hun drang om de wereld te verbeteren, al is het maar in gedachten? Ze wisselen hun idealisme vroegtijdig in voor berekening, inclusief het zelfbeeld van een opstandige jeugd zoals we dat kennen. Hopelijk hebben ze een toekomst.
Foto: Tijdens de meeting van Marine Le Pen in Lyon, 7 april 2012. Credits Bruno Amsellem/ Signatures
Veel keus heeft de jeugd ook niet als de traditionele partijen hun vertrouwen hebben verloren. Al helemaal Tijdens verkiezingsperioden, waar de rethoriek je om de oren vliegt, wordt nog eens onderstreept. Ook in Griekenland, waar 6 mei wordt gestemd. Hopelijk wordt deze rethoriek na de verkiezingen ietwat teruggenomen. Met de staatsschulden, anders heeft de jeugd heel wat minder perspectief op lange termijn.
LikeLike
soms ontbreekt de tijd om te reageren, diepgaand of vluchtig, en dan neig ik naar de like knop die ik vroeger als nietszeggend vermeed. chapeau, ik waardeer wat je schrijft en hoe, dank daarvoor, dat betekend ‘like’in mijngeval….
LikeLike
Pingback: Eddy Terstall kiest voor de Partij voor de Dieren « George Knight
Pingback: Eddy Terstall kiest voor de Partij voor de Dieren « George Knight