G500 is een politiek initiatief dat jongeren tot 35 jaar probeert te bundelen. Opzet is om de vergrijzing van de middenpartijen VVD, PvdA en CDA van binnenuit te bestrijden. Een middel is om collectief congressen te bezoeken en zo de stemmingen te sturen in de richting van besluiten die gunstig voor jongeren uitpakken. In Tien punten voor generationele solidariteit formuleert G500 de uitgangspunten. Oude wijn in nieuwe zakken?
G500 richt zich op de vergrijzende middenpartijen met jaar op jaar afnemende ledenaantallen. Iemand die ambitieus is kan via het lidmaatschap een politieke functie innemen. Zo heeft volgens G500 de PvdA voor 7.500 betaalde functies slechts 5.000 personen beschikbaar. G500 legt de vinger aan de pols van het Nederlandse politieke systeem. Nog slechts 2% van de bevolking is partijlid, en daarvan is hooguit 15% actief.
De analyse van G500 klopt dat het politieke systeem verrot is. Maar het trekt niet de logische consequentie om de oplossing voor de hervorming van de politiek buiten de politieke partijen te zoeken. Het zoekt integendeel de meest traditionele partijen op. Want VVD, PvdA en CDA lopen niet over van nieuwe ideeën.
Kunnen 500 jongeren de vergrijzende massa vernieuwen? Van jongeren zou je een minder binnen de traditie passend initiatief verwachten, zoals vernieuwing via internet. Of andere vormen van directe democratie die niet de leden maar direct de kiezers aanspreken. Met voorbijgaan aan de oude partijstructuren. Ook is het de vraag hoe stemmingen op partijcongressen gestuurd kunnen worden. Vaak worden besluiten binnen partijen voor een congres genomen. Is dit het zoveelste nieuwe initiatief van de laatste jaren dat doodbloedt?
Foto: Logo van G500
Geert Wilders had dit al lang geleden ontdekt, dus niets nieuws onder de zon. Hij is het enige lid van de partij, dit kon niet anders ivm de registratie.
Zijn stemmers zijn de kiezers waar die hij op dat moment wat te bieden heeft. Je ziet dat hij nu in de peilingen even wat zakt. Maar wat als straks blijkt dat hij op het merendeel van zijn verkiezingsprogramma het meest binnen haalt? Over je kunt in deze extreme tijd beter zeggen voor wie hij de gevolgen van de crisis het meest beperkt. Misschien weten we het volgende week
LikeLike
Naief idealisme, te hooggespannen verwachtingen om op deze wijze vervallen relikwie-en nieuw glans te geven. Een symbolisch verflaagje volstaat niet (meer).
LikeLike
@Rikus
G1 is toch wat anders dan G500? Vernieuwing zie ik niet van de jongeren van G500 komen, maar evenmin van Wilders. Hij staat op de rem en de jongeren hebben nog geen rijbewijs.
@King Billy
Ik vrees ook dat wat de initiatiefnemers van G500 voorstellen neerkomt op het herschikken van de stoelen op het dek van de Titanic.
LikeLike
@George Knight8 april 2012 op 22:35
Maar als mijn prognose uitkomt is de rem er straks weer af. Ik denk dat Wilders zeer voldaan uit het Catshuis komt. Hij heeft veel te eisen maar heeft ook wat te bieden. Hij zal vast niet zitten met een koopzondagje minder. Hij zal genoegen nemen met een wat snellere stijging van de AOW leeftijd, maar zal wel degelijk zijn remmende werking hierbij tonen. Dus ik ben heel erg benieuwd.
LikeLike
Pingback: G500: Welke toekomst heeft welke jeugd in welke politiek? « George Knight
http://www.presseurop.eu/nl/content/article/1791881-zullen-de-piraten-europa-democratiseren
Vernieuwingsdrang wordt onder druk van de omstandigheden in Europa steeds groter.
LikeLike
@King Billy
Dank voor de interessante verwijzing. Hopelijk weten de Piraten zich goed te organiseren. Dan heb ik mijn stem al bepaald.
LikeLike