George Knight

Debat tussen links en rechts

Maak de Kleinste Politieke Quiz ter Wereld

with 12 comments

De Werelds Kleinste Politiek Quiz geeft in 10 vragen uitsluitsel over iemands politiek voorkeur. Men is Links (Liberal) of Rechts (Conservatief), Libertarisch (Vrijdenker) of Etatist (Gouvernementeel), of Centrist. Ik ben benieuwd naar de score van de bezoekers. Klopt het met het zelfbeeld, of maakt de quiz er een potje van?

Mijn PERSONAL isssue Score is 90% en de ECONOMIC issue Score 30%. Dat maakt me tot een ‘Left (Liberal)’. Het klopt met hoe ik over de wereld denk. Maar het oogt Amerikaans. Ik denk dat de meeste Nederlanders zich kunnen vinden in de mix van vrijheid en overheidsmaatregelen zonder zich een Liberal te beschouwen.

Liberals’ omarmen meestal de vrijheid van keuze in persoonlijke zaken, maar hebben de neiging om belangrijke overheidscontrole op de economie te ondersteunen. Ze ondersteunen over het algemeen een door de overheid gefinancierd ‘vangnet’ om de kansarmen te helpen en pleiten voor strikte regulering van het bedrijfsleven. ‘Liberals’ dringen aan op milieuvoorschriften, verdedigen burgerlijke vrijheden en vrije meningsuiting en ondersteunen overheidsmaatregelen ter bevordering van gelijkheid en tolereren diverse levensstijlen.

Foto: Schermafbeelding van de uitslag van de door GK ingevulde ‘World’s Smallest Political Quiz‘ met als uitkomst Left (Liberal) 

12 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Sinds wanneer ben jij links liberaal?

  Like

  Mihai Martoiu Ticu

  6 april 2012 at 18:00

 2. Ik ben een centrist blijkbaar. Klopt als een bus!

  Like

  Apiedapie

  6 april 2012 at 18:06

 3. @Mihai
  Tja, da’s afhankelijk van de definitie. En de marges zijn groot. Praten over jezelf is lastig en voor je het weet komt het potsierlijk over. Maar om je eerlijk te antwoorden, ik vermoed sinds ik PSP stemde. Lang geleden.

  @Apiedapie
  Ok, dat klopt dus. Dank. De quiz werkt.

  Like

  George Knight

  6 april 2012 at 18:08

 4. Mensen hebben de neiging om jong links te zijn en conservatiever te worden met de leeftijd. Dus het feit dat je ooit PSP hebt gestemd zegt niks.

  Like

  Mihai Martoiu Ticu

  6 april 2012 at 18:11

 5. @Mihai
  Of het iets zegt dat ik ooit PSP stemde laat ik aan anderen over. Ik antwoordde op je vraag sinds wanneer ik links-liberaal ben. Maar het kan inderdaad dat ik dat nu niet meer ben. Of alleen in Amerikaanse politieke quizzen.

  Like

  George Knight

  6 april 2012 at 18:24

 6. Makkie. En dan? And what shoot we up with this?

  Like

  Selma

  6 april 2012 at 22:03

 7. Komt bekend voor, ooit eens een blogje aan gewijd tijdens het VKB-tijdperkje en zette destijds deze quiz ernaast:

  http://www.gotoquiz.com/politics/poli-compare.html
  Vijftig vragen weliswaar, maar er wordt een derde dimensie toegevoegd door aan te geven hoeveel gewicht men aan de kwestie toekent.
  Eenmaal ingevuld, kan als slagroom op de taart direkt een vergelijking per land (!) worden gemaakt, waar men staat.
  Voor Nederland wordt men dan vergeleken met 1655 eerdere deelnemers.
  Ook leuk om je politieke opponenten te plaatsen. Of bijvoorbeeld partijprogramma’s en het kabinet.

  Like

  King Billy

  6 april 2012 at 22:23

 8. @Selma
  Weinig. Maar in mijn ogen toch zinvol om je als kiezer af te vragen waar je ook al weer staat en hoe je je verhoudt tot andere burgers.

  Zo is er ook het Kieskompas voor de Franse presidentsverkiezingen. Een interessant Nederlands exportproduct. Als je het invult plaats je jezelf tussen de kandidaten. Dan gaat het leven. Mijn plek was ‘progressiste’ nog boven Francois Hollande en Francois Bayrou, gelijk met Jean-Luc Mélenchon en alleen onder de Groene Eva Joly. Maar wat het zegt en of het klopt? Ik betwijfel het. Het is naar mijn idee te Frans voor een Nederlander die een andere politieke discussie gewend is. Maar in ieder geval aardig voor mensen die van quizzes houden.
  http://www.laboussolepresidentielle.fr/fr/

  @King Billy
  Interessant. De kieskompassen maken denk ik voornamelijk duidelijk hoe de politieke debatten tussen landen verschillen. Het positioneren van een inwoner via een kompas is meetwerk, maar als Nederlander vallen wij in een kieskompas over de VS of Frankrijk buiten de marge. Dus zegt het weinig over onze voorkeur.

  Like

  George Knight

  6 april 2012 at 22:35

 9. @GK: merkwaardig George, ik word er geloof ik elke keer uitgedonderd. Er wordt vermeld dat mijn reactie al is geplaatst, maar ik zie hem niet terug. Dus probeer ik het nogmaals, wellicht dubbel.

  Ik weet nooit wat ik moet denken van dergelijke vragenlijsten. Er zou ook een lijst van definities bij moeten staan. Toch vind ik het altijd wel leuk om dergelijke lijsten in te vullen.

  Ik heb hem twee keer gedaan. De tweede keer waarbij ik de middelste rij heb genegeerd. Ik kom beide keren uit op dezelfde score, namelijk 80% op personal en 40% op economic en ben ik kantje boord links liberaal. Grosso modo klopt dat voor mijn gevoel wel.

  Ik had vooral problemen met het invullen van de economische parameters omdat voor mij daar veel afhangt van de cultuur waarin de persoon verkeert. Is het een cultuur waarin familie, buren en vrienden zorg voor elkaar willen dragen dan zouden mijn antwoorden anders uitpakken dan in een westerse cultuur die veel egocentrischer is.

  Like

  jack pastoor

  6 april 2012 at 22:57

 10. @Jack
  Voor de administratie: er waren twee reacties van je in de spambox hier terechtgekomen. Hoe dat zo komt weet ik niet. Verder kan ik me goed vinden in je kanttekeningen.

  Like

  George Knight

  7 april 2012 at 00:29

 11. […] eens een Amerikaanse politieke quiz. Niet over de eigen politieke voorkeur, maar over de kennis van de twee belangrijkste partijen. Dus […]

  Like

 12. […] internet die in 10, 20 of 60 vragen antwoord geeft op de vraag waar iemand staat. Eerder was er de kleinste politieke quiz of de News IQ quiz. Deze keer stuitte ik op de Political Spectrum Quiz. Wat heb ik eraan om te […]

  Like


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: