Maak de Kleinste Politieke Quiz ter Wereld

De Werelds Kleinste Politiek Quiz geeft in 10 vragen uitsluitsel over iemands politiek voorkeur. Men is Links (Liberal) of Rechts (Conservatief), Libertarisch (Vrijdenker) of Etatist (Gouvernementeel), of Centrist. Ik ben benieuwd naar de score van de bezoekers. Klopt het met het zelfbeeld, of maakt de quiz er een potje van?

Mijn PERSONAL isssue Score is 90% en de ECONOMIC issue Score 30%. Dat maakt me tot een ‘Left (Liberal)’. Het klopt met hoe ik over de wereld denk. Maar het oogt Amerikaans. Ik denk dat de meeste Nederlanders zich kunnen vinden in de mix van vrijheid en overheidsmaatregelen zonder zich een Liberal te beschouwen.

Liberals’ omarmen meestal de vrijheid van keuze in persoonlijke zaken, maar hebben de neiging om belangrijke overheidscontrole op de economie te ondersteunen. Ze ondersteunen over het algemeen een door de overheid gefinancierd ‘vangnet’ om de kansarmen te helpen en pleiten voor strikte regulering van het bedrijfsleven. ‘Liberals’ dringen aan op milieuvoorschriften, verdedigen burgerlijke vrijheden en vrije meningsuiting en ondersteunen overheidsmaatregelen ter bevordering van gelijkheid en tolereren diverse levensstijlen.

Foto: Schermafbeelding van de uitslag van de door GK ingevulde ‘World’s Smallest Political Quiz‘ met als uitkomst Left (Liberal) 

Advertentie

12 gedachten over “Maak de Kleinste Politieke Quiz ter Wereld

 1. @Mihai
  Tja, da’s afhankelijk van de definitie. En de marges zijn groot. Praten over jezelf is lastig en voor je het weet komt het potsierlijk over. Maar om je eerlijk te antwoorden, ik vermoed sinds ik PSP stemde. Lang geleden.

  @Apiedapie
  Ok, dat klopt dus. Dank. De quiz werkt.

  Like

 2. @Mihai
  Of het iets zegt dat ik ooit PSP stemde laat ik aan anderen over. Ik antwoordde op je vraag sinds wanneer ik links-liberaal ben. Maar het kan inderdaad dat ik dat nu niet meer ben. Of alleen in Amerikaanse politieke quizzen.

  Like

 3. Komt bekend voor, ooit eens een blogje aan gewijd tijdens het VKB-tijdperkje en zette destijds deze quiz ernaast:

  http://www.gotoquiz.com/politics/poli-compare.html
  Vijftig vragen weliswaar, maar er wordt een derde dimensie toegevoegd door aan te geven hoeveel gewicht men aan de kwestie toekent.
  Eenmaal ingevuld, kan als slagroom op de taart direkt een vergelijking per land (!) worden gemaakt, waar men staat.
  Voor Nederland wordt men dan vergeleken met 1655 eerdere deelnemers.
  Ook leuk om je politieke opponenten te plaatsen. Of bijvoorbeeld partijprogramma’s en het kabinet.

  Like

 4. @Selma
  Weinig. Maar in mijn ogen toch zinvol om je als kiezer af te vragen waar je ook al weer staat en hoe je je verhoudt tot andere burgers.

  Zo is er ook het Kieskompas voor de Franse presidentsverkiezingen. Een interessant Nederlands exportproduct. Als je het invult plaats je jezelf tussen de kandidaten. Dan gaat het leven. Mijn plek was ‘progressiste’ nog boven Francois Hollande en Francois Bayrou, gelijk met Jean-Luc Mélenchon en alleen onder de Groene Eva Joly. Maar wat het zegt en of het klopt? Ik betwijfel het. Het is naar mijn idee te Frans voor een Nederlander die een andere politieke discussie gewend is. Maar in ieder geval aardig voor mensen die van quizzes houden.
  http://www.laboussolepresidentielle.fr/fr/

  @King Billy
  Interessant. De kieskompassen maken denk ik voornamelijk duidelijk hoe de politieke debatten tussen landen verschillen. Het positioneren van een inwoner via een kompas is meetwerk, maar als Nederlander vallen wij in een kieskompas over de VS of Frankrijk buiten de marge. Dus zegt het weinig over onze voorkeur.

  Like

 5. @GK: merkwaardig George, ik word er geloof ik elke keer uitgedonderd. Er wordt vermeld dat mijn reactie al is geplaatst, maar ik zie hem niet terug. Dus probeer ik het nogmaals, wellicht dubbel.

  Ik weet nooit wat ik moet denken van dergelijke vragenlijsten. Er zou ook een lijst van definities bij moeten staan. Toch vind ik het altijd wel leuk om dergelijke lijsten in te vullen.

  Ik heb hem twee keer gedaan. De tweede keer waarbij ik de middelste rij heb genegeerd. Ik kom beide keren uit op dezelfde score, namelijk 80% op personal en 40% op economic en ben ik kantje boord links liberaal. Grosso modo klopt dat voor mijn gevoel wel.

  Ik had vooral problemen met het invullen van de economische parameters omdat voor mij daar veel afhangt van de cultuur waarin de persoon verkeert. Is het een cultuur waarin familie, buren en vrienden zorg voor elkaar willen dragen dan zouden mijn antwoorden anders uitpakken dan in een westerse cultuur die veel egocentrischer is.

  Like

 6. @Jack
  Voor de administratie: er waren twee reacties van je in de spambox hier terechtgekomen. Hoe dat zo komt weet ik niet. Verder kan ik me goed vinden in je kanttekeningen.

  Like

 7. Pingback: Wat meet een Amerikaanse politieke quiz bij een Nederlander? « George Knight

 8. Pingback: Hoe een Quiz aanzet tot nadenken over wat vanzelfsprekend is « George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.