PvdA’er John Leerdam verlaat swingend de kamer

PvdA’er John Leerdam is na vijf weken als tijdelijk kamerlid opgestapt. Hij verving sinds 29 februari Sharon Dijksma die met zwangerschapsverlof is en naar verwachting op 15 mei terugkeert. Leerdam ging serieus in op vragen van VARA-verslaggever Lex Uiting in het radioprogramma Giel van 3FM over de vervroegde vrijlating van straatterrorist Jael Jablabla. Leerdam zegt zelfs dat ‘onze vicefractievoorzitter Jeroen Dijsselbloem hier al over heeft gesproken en het in de gaten zal blijven houden’. Maar Jablabla bestaat niet.

Leerdam is theatermaker, zoon van een Surinaamse vader en een moeder van St. Kitts. Hij doet me denken aan de Surinaamse schrijver Edgar Cairo (1948-2000) die ooit naar een VPRO-radioprogramma belde waar de hele vrijdag met gasten werd gedebatteerd over de toestand in de wereld. Cairo had maar een opmerking: ‘jullie draaien te weinig muziek’. Ofwel, Cairo en Leerdam brengen emotie waar te veel rede ontstaat.

Tragiek van Leerdam is dat-ie gedwongen was zich aan de Haagse rationalisaties aan te passen. Daar ligt niet zijn kracht. Leerdam weet te dramatiseren door amusement. Daartoe hoeft-ie geen dossiervreter of intellectuele hoogvlieger te zijn. Middelmatige kamerleden met die pretentie zijn er al voldoende. Dat Leerdam zichzelf niet kon zijn in Den Haag is alarmerender voor de werking van de partijpolitiek en het politieke systeem dan zijn publicitair wat onhandige stap zonder veel gevolgen. John Leerdam verdient een volgende kans om het idee te weerleggen dat alleen grijze muizen onder de kaasstolp zijn gewenst. In een vrije rol.

7 gedachten over “PvdA’er John Leerdam verlaat swingend de kamer

 1. Wat een dombo… 🙂
  Ik heb altijd geleerd, dat je het beter meteen kunt zeggen, als je iets niet weet, en gewoon vragen hoe het zit, aan de ander.
  Nou heb ik al geen hoge pet op van de integriteit van politici, dat scheelt…

  Like

 2. Wat een bullshit. Dit betekend gewoon dat een grappenmaker van een journalist een relatief vers kamerlid gewoon even te kakken zet. Deze is begonnen met onzin uitkramen. Logisch dat Leerdam pareert met onzin. Dat zegt echt wel iets over de poepkwaliteit van deze journalist, die ons land wederom opzadelt met futiliteiten, terwijl zakelijk nederland zich driewerf krom werkt om orders binnen te halen, werkeloos nederland zich driewerf het land afjakkert voor een baantje. Ik merk dat iedereen in Nederland zijn best doet om dit land weer een lift de goede kant op te geven en dat er een groeiend saamhorigheidsgevoel ontstaat.

  Maar ik ben blij dat Dhr. Leerdam lekker terugkeert naar het volk, waar hij wel wordt gewaardeerd. En die journalist? Negeren. Voor altijd. Verkoper van bullshit.

  Like

 3. Voor de ‘journalist’ heb ik sowieso geen goed woord over.
  Vergelijkbaar flauw totaal niet-leuk gedoe als bv. Robbie Muntz, en Rutger Castricum (van Pownews).
  Allen zouden bij mij niet de ruimte krijgen die ze bij anderen blijkbaar kregen, dat kan ik wel garanderen.
  De naam journalist niet waardig, schorem komt er dichter bij…

  Like

 4. John Leerdam staalt natuurlijk wel de gemiddelde klasse binnen de huidige PvdA uit. Pappen en nathouden maar. Neerlands hoop in bange dagen.

  Like

 5. @Bart
  Mee eens. Maar sommigen weten blijkbaar zo weinig dat ze geen vragen meer durven stellen. Bang ergens de essentie gemist te hebben en dom of slecht geinformeerd over te komen. De journalist en programmamaker zeiden achteraf dat het aftreden van Leerdam niet hun opzet was geweest. Maar dat klinkt dubbel, want waarom begon Lex Uiting dan met zijn fantasievragen? Het lijkt dat zowel journalist als politicus zo graag wilden scoren dat ze van gretigheid naast het doel hebben geschoten.

  @Sandra
  John Leerdam was afgelopen maand weliswaar tijdelijk kamerlid, maar heeft al eerder namens de PvdA in de Tweede Kamer gezeten. Zo’n 6 jaar van 2003 tot 2010. Kortom, Leerdam is een oudgediende en kent het klappen van de zweep. Dat John Leerdam bij het volk wordt gewaardeerd was me ontgaan.

  @PHM
  Tja…

  @Rikus
  Denk je werkelijk dat John Leerdam overeenkomt met het gemiddelde PvdA-kamerlid? Dat beloven spannende tijden te worden.

  Like

 6. Pingback: Ineke van Gent representeert hersenloosheid van kamerleden « George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.