CDA heeft een hogere moraal, zo meent het

Het gezegde luidt dat kleine kinderen en dronken mensen de waarheid spreken. Soms uitgebreid met dwazen. Brabantse CDA’ers kunnen nu aan dit rijtje toegevoegd worden. Gisteren besteedde Nieuwsuur aandacht aan de onrust in het CDA. Wil van der Kruijs (voorzitter Noord-Brabant) suggereert na een inleidende vraag over ontwikkelingssamenwerking en emigratie dat andere partijen een mindere moraal hebben dan het CDA. Want ‘het CDA vindt per traditie morele waarden belangrijk als aan die morele waarden getornd wordt’.

Precies deze claim op moralisme maakt christelijke politiek voor andersdenkenden onverteerbaar. Stilzwijgend neemt iemand van het kaliber Van der Kruijs aan dat CDA’ers een hogere moraal hebben. Daar helpen weinig argumenten aan. Conclusie is dat leden van andere partijen volgens Van der Kruijs een mindere moraal hebben. Het ergste is dat-ie het serieus meent. Hij voelt zich van een hogere orde en zet zich buiten spel. Want hoe kan een andere politicus nog ooit op basis van gelijkwaardigheid met een CDA’er onderhandelen?

Nieuwsuur ging om onverklaarbare redenen in de berichtgeving over het CDA voorbij aan de scoop van Paul Jansen van De Telegraaf. Hij ontdekte dat een protestbrief van prominente CDA’ers tegen de korting op ontwikkelingsamenwerking een initiatief van Cordaid was. Zo probeert Cordaid het eigen budget veilig te stellen. Maar desgevraagd waren deze CDA’ers vergeten dat ze zich voor het karretje van de hulporganisaties hadden laten spannen. Cordaid gebruikte de brief die het zelf had geïnitieerd als steun voor het eigen beleid.

Foto: AfficheCDA. Christendemocratisch appèl

Advertentie

2 gedachten over “CDA heeft een hogere moraal, zo meent het

  1. Als je aan een verzoek om voor jou relevante redenen voldoet, is het net iets te onnozel om dat “voor het karretje laten spannen” te noemen, door iemand die het sowieso al niet met die relevante redenen eens is!
    PS Het CDA moet inderdaad beseffen dat een hoge moraal hebben al moeilijk genoeg is, zonder je alsmaar met anderen te vergelijken!

    Like

  2. @Joost
    Ik vind het tamelijk onnozel van de prominente CDA’ers die de protestbrief opstelden dat ze even in het openbaar vergaten dat Cordaid de initiatiefnemer ervan was. Dat gebrek aan transparantie vind ik tekenend voor dit CDA. Ik betwijfel niet dat de belangen van het CDA gelijk lopen met die van Cordaid. Maar de argumenten daarvoor zijn uiteenlopend. Het CDA wil immers in de kaalslag een focus overhouden om zich op te profileren. En Cordaid wil het budget en de eigen organisatie via overheidssubsidie in stand houden. Met dat ‘voor een karretje laten spannen’ doelde ik op het verschil in doelstelling. Wie en wat je bedoelt met ‘iemand die het sowieso al niet met de relevante redenen eens is’ ontgaat me.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.