NBTC werft sociale media voor de promotie van Nederland

Als ik hier naar buiten treed, dan doet ik dat als ‘onafhankelijke blogger‘. Of zoiets bestaat weet ik niet eens zeker. Ik bedoel ermee niet aan partijen gebonden te zijn en me niet laat leiden door belangen van anderen. Dat kan tweeledig opgevat worden. De ‘onafhankelijke blogger‘ identificeert zich niet met doelstellingen van anderen, maar zet zich er evenmin tegen af. Zodat het laveren is tussen vereenzelviging en heksenjacht.

Soms reageren degenen die bekritiseerd worden met woorden als laster of misleiding. Het hoort bij de positie van de ‘onafhankelijke blogger‘ die tegen een stootje moet kunnen. Het eigen ‘innerlijke’ kompas is weliswaar niet feilloos, maar wordt steeds geraadpleegd voor de koers. Daarbij komt dat sociale media andere gebruiken kennen dan gevestigde media met hun klassieke gedragscode, de Code van Bordeaux. Hiermee is niet gezegd dat bij een blog zorgvuldigheid in de berichtgeving niet voorop zou staan. Maar de toon ervan kan losser en ongebondener zijn. Juist gebondheid en enerzijds-anderzijds journalistiek kan een doodlopende weg zijn.

Maar bloggers zijn niet brandschoon. Sommigen laten zich inhuren en ontkennen dat. Vorige week kreeg ik volgende vacature onder ogen: Wanted: Italian, Spanish, German, English, American, Swedish, Danish and French “Holland Ambassadors” for the promotion of The Netherlands via social media. The NBTC (The Netherlands Board of Tourism & Conventions) are looking for “Holland Ambassadors” from Germany, France, The UK, America, Spain, Italy, Sweden and Denmark. If you are fluent in your native language as well as in English and still have good ties and a strong online network in your native country, you may enjoy promoting Holland through social media. Of course your work can be carried out from your own home-based office.

Het Nederlandse Bureau voor Toerisme en Congressen werft dus ‘Holland Ambassadors‘ die vanuit het land waarin ze wonen tegen betaling via sociale media een goed woordje voor Nederland doen. Met de opzet om het imago van Nederland te verbeteren en zo het toerisme naar Nederland naar een hoger niveau te tillen. De NBTC is niet de eerste organisatie die Facebookers, Twitteraars of bloggers inhuurt. Zo is de Israël-lobby professioneel georganiseerd. Jammergenoeg zet dit soort lobbyen de onvooringenomenheid van sociale media onder druk. Maar laat de ‘onafhankelijke blogger‘ buiten schot. Dat u weet hoe bloggen in het echt werkt.

Foto: Promotie van Nederland in het buitenland

Advertentie

3 gedachten over “NBTC werft sociale media voor de promotie van Nederland

 1. “Onafhankelijke” bloggers bestaan volgens mij niet. Je bent altijd afhankelijk van iets. Niet zo georganiseerd als het NBTC, maar ook als je in de ben bent geraakt van min of meer radicale ideeën ben je niet meer onafhankelijk. Ik lees blogs vol waanideeën over complotten, religies, psychologie, geschreven door brave bloggers die bevangen zijn door iets of iemand.
  Ik had best betaald willen worden voor mijn enthousiaste blogs over Praag, maar helaas, het Tsjechische bureau voor Tourisme heeft me niet weten te vinden.

  Like

 2. @Wilm
  Het zou kunnen. Maar met de observatie ‘ook als je in de ben bent geraakt van min of meer radicale ideeën’ neem je in mijn ogen wel een erg grote stap. Met dezelfde argumenten bestaat er dan ook geen ‘onafhankelijke journalistiek’. Ook dat zou kunnen. Toch zie ik een onderscheid tussen bloggers en journalisten die 1) hun ziel verkopen aan een doel, 2) in de ban raken van ideeën en zo hun onafhankelijkheid verliezen en 3) goed bewust zijn van de eigen rol en positie. Of deze laatsten in absolute zin ‘onafhankelijk’ zijn blijft de vraag. In ieder geval zijn ze het relatief.

  Like

 3. Goed artikel! Dit zijn geen Holland ambassadeurs, dit zijn betaalde editors. Een echter ambassadeurs zou je vrijblijven belonen dat zou nog kunnen. Maar dit is betaald mensen in zetten. Als je echt gepassioneerd zou zijn over Holland, dan hoef je hier niet voor te betalen. Wel kan je een blogger een keer uitnodigen omdat hij/zij zo gepassioneerd is. Ik zie hier duidelijk een verschil. Irriteer mij dan ook aan het woord Holland ambassadeur.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.