Politiek wikt en BMC beschikt over Museum Oud-Amelisweerd

In de maarteditie van MM-Nieuws schetsen Marco van Vulpen en Yvonne Ploum een beeld van een museum dat de Armando Collectie in Oud-Amelisweerd huisvest. Aannames en projecties maken het levensvatbaar.

Wie plannen om in Oud-Amelisweerd een museum te vestigen tegen het licht houdt ziet vreemde zaken. Zoals de belangenverstrengeling van de directeur van het Centraal Museum Edwin Jacobs die een bestuursopdracht van cultuurwethouder Frits Lintmeijer krijgt om een bestemming voor Oud-Amelisweerd te zoeken en bij zijn partner Yvonne Ploum uitkomt. Zij is beoogd directeur van Museum Oud-Amelisweerd. Lintmeijer zet Jacobs van de zaak, maar legitimeert de belangenverstrengeling door het niet af te blazen. De Utrechtse raad neemt er genoegen mee. Omdat iedereen vuile handen heeft valt niemand van onzorgvuldig bestuur te betichten.

En Amersfoort kent belangenverstrengeling tussen de gemeente en Advies- en managementbureau BMC. Amersfoort huurt per jaar voor 31 miljoen euro diensten in bij BMC dat in Amersfoort machtig is. Zeker waar het op afstand gezette instellingen betreft, zoals Amersfoort-in-C. Daarover hebben college en raad niets te zeggen. Maar BMC wel. Partner en senior consultant van BMC is Marco van Vulpen. Jarenlang gemeentelijk hoofd cultuur en nu directeur van Amersfoort-in-C. Hij huurt zichzelf in. Ook relationeel was-ie ooit aan Ploum verbonden. Hij schrijft alle plannen voor de huisvesting van de Armando Collectie in Oud-Amelisweerd.

Bedenkelijk is niet dat bedrijven als BMC of personen als Jacobs, Ploum of Van Vulpen hun belang volgen. De laatsten met vermenging van privé en zakelijk. Het politiek tekort is dat ze er door onvoldoende toezicht en ontbrekende middelen van het openbaar bestuur mee wegkomen. Zowel de Amersfoortse cultuurwethouder Pim van den Berg (D66) als zijn Utrechtse collega Frits Lintmeijer (GroenLinks) moeten het laten gebeuren.

Steeds meer wordt  het openbaar bestuur geprivatiseerd. Wethouders spelen alsof ze besluiten nemen en hun ambtenaren plannen maken. Maar kant-en-klare plannen worden gedumpt. Het geval Oud-Amelisweerd leert dat een drietrapsraket van BMC-Van Vulpen, Van Vulpen-Ploum en Ploum-Jacobs de politieke besluitvorming kaapt. Met als gevolg dat de plannen nooit politiek zijn getoetst omdat een forum om ze te toetsen ontbrak. Raadsleden in Amersfoort en Utrecht beseffen dat drommels goed, maar staan knarsetandend aan de kant. In al hun gespletenheid verdedigen wethouders niet publieke plannen alsof het algemeen belang ervan afhangt.

Foto: Armando, Espace Criminel 10-58, 1958. Olieverf op doek. Collectie Het Kröller-Müller Museum.

Advertentie

8 gedachten over “Politiek wikt en BMC beschikt over Museum Oud-Amelisweerd

 1. @Rikus
  Heeft Wilders dan een Museumkaart gekocht? In ieder geval krijgt Wassenaar een nieuw museum dankzij verzamelaar Joop van Caldenborgh. Een echt museum zonder overheidssteun. Wat anders dan de hybride vorm van het Museum Oud-Amelisweerd dat het zonder overheid zegt te kunnen bolwerken. Maar intussen wel voorwaarden over een (maat)schappelijke huur bedingt.
  http://www.dearchitect.nl/nieuws/2012/03/28/kraaijvanger-ontwerpt-onderkomen-voor-collectie-joop-van-caldenborgh/kraaijvanger-ontwerpt-onderkomen-voor-collectie-joop-van-caldenborgh.html

  Like

 2. Binnen de “Stichting Amersfoort in C” is het initiatief tot de combinatie Armando-Oud Amelisweerd ontstaan. Het bestuur heeft dit initiatief ontwikkeld en gedragen. Tot nu toe heeft George Knight er geen blijk van gegeven behoefte te hebben aan een reactie van de zijde van het bestuur van “Amersfoort in C”. Zijn versie van de achtergrond van de combinatie Armando en het nieuwe Museum Oud Amelisweerd komt neer op misleiding van de publieke opniie.
  Kees Spaan
  Voorzitter “Stichting Amersfoort in C”.

  Like

 3. @Kees Spaan
  Dit is een open forum en u bent vrij om uw reactie en/of correctie te geven op alles wat u onjuist acht. Al sinds december 2010 besteed ik hier aandacht aan de beoogde huisvesting van het Armando Museum, respectievelijk de Armando Collectie in landhuis Oud-Amelisweerd. Als een werk in uitvoering. Uw standpunt dat ik geen behoefte aan reacties zou hebben deel ik dan ook niet. U had iets toe kunnen voegen. Ik zoek ook buiten dit blog met betrokkenen contact.

  Eerder het omgekeerde. De in mijn ogen eenzijdige voorlichting vanuit het Armando Museum Bureau (AMB) en het relatieve zwijgen van de media of het ongefilterd doorgeven van persberichten die door het AMB over dit onderwerp aangeleverd werden brachten me er juist toe hieraan aandacht te besteden. Om toch enig contrapunt in de publiciteitsstorm te bieden. Ook om deze reden vind ik uw verwijt tamelijk uit proportie.

  Ik zie trouwens niet in hoe uw en mijn woorden met elkaar in tegenspraak zijn. U onderstreept juist wat ik hierboven in mijn stukje over BMC zeg, namelijk dat de lokale politiek wordt gemarginaliseerd. De macht van de wethouders wordt ingeperkt. En ik zie eveneens dat u niet ontkent dat er een band bestaat tussen BMC en Amersfoort-in-C. Als die band volgens u niet bestaat dan hoor ik dat graag van u.

  Nu ik toch uw aandacht heb kunt u me misschien ook uitleggen waarom het in uw ogen gelukkig is dat dhr. Van Vulpen in alle openheid -en blijkbaar met medeweten van wethouder Van den Berg- zowel partner en senior consultant van BMC als directeur van Amersfoort-in-C en plannenmaker van Museum Oud-Amelisweerd is. En dat laatste zelfs met uw expliciete goedkeuring is geworden. Want ik neem aan dat u als bestuursvoorzitter sollicitatiegesprekken met meerdere kandidaten hebt gevoerd. Is het dan toeval dat u bij een partner van BMC uitkomt? Ofwel, in uw opereren bevestigt u naar mijn idee juist wat ik beweer.

  Like

 4. Pingback: Oud-Amelisweerd: staalkaart van bestuurlijke onzorgvuldigheid « George Knight

 5. Pingback: Onduidelijkheden over T-Collectie van Armando’s werk rechtgezet. En nog enkele andere misverstanden aangepast | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.