VVD worstelt met hypotheekrenteaftrek door cliëntelisme

In Den Haag ontstond vandaag storm in een glas water. VVD-Fractieleider in de Tweede Kamer Stef Blok had op een spreekbeurt in Drachten gezegd dat zijn partij geen voorstander is van aanpassingen van de hypotheekrenteaftrek. Ook zou-ie volgens de Leeuwarder Courant gezegd hebben dat dit onderwerp taboe is in de onderhandelingen in het Catshuis. Blok en premier Rutte ontkenden dat laatste. Blok zou niet gedoeld hebben op de onderhandelingen, maar het verkiezingsprogramma van de VVD verwoord hebben.

Maar ook dit laatste is merkwaardig. Want welke fractievoorzitter grijpt op dit moment terug naar een 2 jaar oud verkiezingsprogramma dat achterhaald is door de politieke en economische situatie? Want zelfs zonder achterhaald te zijn door de actualiteit was ook in 2010 het standpunt van de VVD over hypotheekrenteaftrek al achterhaald. Wat noemt de VVD niet en wat zijn de verkeerde aannames en misverstanden?

Het eigenwoningbezit ligt in Nederland boven de 55% en is hiermee vergelijkbaar met landen als Finland, Oostenrijk en Frankrijk. Historisch was de Nederlandse hypotheekrenteaftrek ooit bedoeld om het lage percentage eigen woningen op te krikken. Da’s intussen gebeurd. Afschaffing van de hypotheekrente moet niet opgevat worden als een belastingverhoging, maar als de afschaffing van overheidssubsidie. Dat past bij een kleinere overheid die de VVD zegt voor te staan. Bij een geleidelijke afbouw van de hypotheekrenteaftrek houden fiscale maatregelen de huizenprijzen niet langer hoog. De starters worden hiermee gediend.

De OESO vraagt al jaren om de geleidelijke afschaffing van de hypotheekrenteaftrek omdat het een onevenwichtigheid van onze economie vormt. De Volkskrant schrijft al in 2004 naar aanleiding van een OESO-rapport: ‘De miljardenverslindende subsidieregeling houdt de belastingtarieven hoog, bevoordeelt de hoogste inkomens, beperkt de mobiliteit van eigen-woningbezitters en verstopt de woningmarkt‘. Schulden van huishoudens zijn nergens in Europa zo hoog als in Nederland. Enige oorzaak is de hypotheekrenteaftrek.

Zoals alle politieke partijen bedient de VVD de eigen belangengroep, namelijk de huizenbezitters. Zwakte van een politiek systeem met machtige partijen is dat deze verdelen en heersen. Doel van partijen is niet per definitie het dienen van het algemeen belang maar het vasthouden van een achterban door beloften en douceurtjes. Partijen snijden die band liever niet door omdat ze daardoor aan hun eigen voortbestaan raken.

Foto: Schermafbeelding van het standpunt over hypotheekrenteaftrek op website VVD

3 gedachten over “VVD worstelt met hypotheekrenteaftrek door cliëntelisme

 1. ’t Zou me niet verbazen, dat Brussel geen genoegen neemt met hervormingen en bezuinigingen als de HRA buiten schot blijft.
  Per slot van rekening is voor Brussel Wilders een doorn in het oog. Herverkiezingen in Nederland, ook met het oog op Frankrijk, mogelijk vervroegde verkiezingen in Griekenland, de wankele coalitie in Duitsland met inmiddels een dan opgetuigd ESM +ESFM, kan op langere termijn een breder draagvlak cre-eren dan de huidige situatie.

  Like

 2. @King Billy
  Mee eens, de hypotheekrenteaftrek kan logischerwijs niet buiten schot blijven. Des te merkwaardiger zijn de uitspraken van Blok en Rutte. Ze begeven zich onnodig in de nesten door te gaan liegen over iets waarvan iedereen onderhand weet dat het fundamenteel veranderen moet. Management by onspeech?

  Like

 3. Dit moet in veel breder verband geplaatst worden, behalve de bezuinigingen. Het ESM en het EFSM, komende verkiezingen in Duitsland, Frankrijk en Griekenland. Het politieke landschap binnen de EU kan er in juli compleet anders uitzien en Rutte’s positie in NL en binnen de EU is wankel.
  Illustratief is dat de Duitse oppositie géén beslissing over het ESM wil nemen vóór de bovengenoemde verkiezingen.
  Duitsland voorziet in 2013 een hoger tekort dan 3% dankzij het ESM en horen we daar de EC iets over zeggen?
  Rutte werkt zich in de nesten, of wringt zich in allerlei bochten uit puur politiek lijfsbehoud. Hoe dan ook, hij speelt geen open kaart.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.