Vrijheid van meningsuiting niet overal vanzelfsprekend: Hamza Kashgari

De muziek kon beter, maar de boodschap is duidelijk. Vrijheid van meningsuiting geldt zonder uitzondering voor iedereen. Ook als religie burgers dat recht ontzegt. Als een religie vrijheden van burgers afneemt, dan moeten zij terugvechten. Vooral degenen in open samenlevingen moeten van zich laten horen.

Het filmpje is tot stand gekomen in de Facebook-groep Free Hamza Kashgari. De groep opereert wereldwijd en overbrugt culturen en landen. Sociale media zijn in staat nieuwe verbanden tussen geestverwanten te leggen en te onderhouden. De inspanning laat zien dat het verschil tussen moslims en niet-moslims minder groot is als vaak wordt beweerd. Verschillen lopen langs andere breuklijnen. Zoals democratische gezindheid, streven naar diversiteit en individuele vrijheden boven groepsdenken. Religies ontlenen daar hun macht aan.

De Saoedische blogger Hamza Kashgari wacht in Saoedische detentie op zijn proces. Hij zou op 4 februari in tweets de profeet beledigd hebben. Extremistische moslims vroegen God vervolgens zijn leven te nemen. De Saoedische regering ging daar in mee. Kashgari vluchtte daarop naar Nieuw-Zeeland. Maar op een tussenstop in Maleisië werd-ie door de autoriteiten teruggestuurd naar  Saoedi-Arabië. Wereldwijd roept deze kwestie veel kritiek op. Het belicht de onsympathieke kanten van de extreme islam en motiveert de tegenbeweging.

13 gedachten over “Vrijheid van meningsuiting niet overal vanzelfsprekend: Hamza Kashgari

 1. Hoe lang is het geleden dat bij ons vloeken een misdaad was?
  Religie is de vrijwillige celstraf van het verstand.

  Like

 2. Als je niet zelfstandig rechtop kunt lopen heb je wel een stok nodig. Zo onderwerpt de mens zich aan de dictatuur van God/Allah.

  Like

 3. Rikus,
  Zo vrijwillig is die straf niet,als kind heb je nu eenmaal geen keuze,
  Maar met het geloof,daar is niet veel mee mis,het zijn de kerken als
  instituut en als macht,waar men tegen moet zijn.
  Roberto

  Like

 4. De Heer gaf ons benen om te lopen en wij lopen. Voor zover ik weet heeft nog nooit iemand zitten wachten om te lopen tot de Heer hem gebood te lopen. Met het begrip is dat het zelfde, de Heer heeft ons dat volgens mij gegeven om het te gebruiken, volgens onze wens en onze wil.

  Like

 5. En de heer gaf ons hersens om te gebruiken,onderzoeken is 1 van die gebruiken.

  Vrijheid van meningsuiting is een recht,de vrijheid van kwetsen niet.
  Roberto

  Like

 6. In een apenkolonie worden de jongeren ook geplaagd, dit alles om hen sterker te maken voor de toekomst.
  Ik snap niet waarom men zich gekwetst voelt, over de woorden en mening van een ander. Op dat moment hecht je toch meerwaarde aan de woorden van een ander dan aan eigen waarheid (mening & feiten).

  Like

 7. Netwerk,
  voor sommige geldt “nieuw, nooit gebruikt”.
  ——————————————————
  Dat zijn mijn woorden ook altijd,
  Alhoewel ik de wereld vanuit een bepaalde hoek bekijk,behoud ik mijn eigen mening .
  Laat me door geen religie of politieke partij bepalen hoe ik over de dingen moet denken.
  Roberto

  Like

 8. @Roberto
  Wat is de vrijheid van kwetsen? Naar mijn idee is dat begrip zo persoonlijk dat het onbruikbaar wordt in het debat tussen mensen. Wat ik zie is dat het beroep op fatsoen en de oproep om niet te beledigen vaak op een oneigenlijke manier het publieke debat beperkt. Ook in Nederland. Met reacties van degenen die zich beledigd voelen kan ik meer dan met de bekommernis om die belediging.

  Zo zal ik nooit iemand moedwillig beledigen. Maar bovenstaande tekst over Hamza Kashgari, vrijheid van meningsuiting en religie zal ongetwijfeld iemand als beledigend opvatten. Want altijd zal iemand zich ergens beledigd over voelen. Zo iemand kan zich gekwetst voelen door de rationalisering dat religie meer is dan zingeving en wereldse macht zoekt. In religies een taboe.

  Moet ik dan zelfcensuur toepassen en bij voorbaat zwijgen? Ik heb liever dat iemand me hier zegt, beste George wat je opschrijft is in strijd met mijn gevoelens. Dan antwoord ik dat me dat oprecht spijt en het me niet om het kwetsen te doen was. Maar ik het om tal van redenen nodig vond om het te zeggen. En dat vrijheid van meningsuiting voor mij inhoudt dat religie vrij is, maar dat in mijn opvatting precies hetzelfde voor religiekritiek geldt.

  Like

 9. George,

  Laten we zeggen dat de wijze waarop Theo van Gogh zijn vrijheid van meningsuiting gebruikte,
  voor mij te ver ging.
  Roberto

  Like

 10. Pingback: Vragen over vrijheid van godsdienst in Nederland en Saoedi-Arabië « George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.