Aanslag op Belgische moskee door strijd tussen moslims. Is witte mars de oplossing?

In het Brusselse Anderlecht is gisteren door brandstichting de 46-jarige imam Abdellah Dahdouh van de shjiitische Rida-moskee door rookvergiftiging om het leven gekomen. De dader is een soennietische moslim. Vertegenwoordigers van de Belgische moslimgemeenschap hebben de soennitische beweging verantwoordelijk gesteld voor de brandstichting. Als motief geeft de brandstichter op dat-ie ‘de sjiitische gemeenschap angst wilde aanjagen omwille van de situatie in Syrië‘. Zo meldt het parket volgens De Morgen.

De Rida-moskee organiseert komende zondag een witte mars ter ere van de omgekomen imam. Een Belgische manier om geweld te veroordelen. Volgens Kamel M’Rabet van het centrum moet de mars ‘voorkomen dat er in de toekomst nog zoiets gebeurt‘. Het zal ook een oproep zijn ‘tot verdraagzaamheid en dialoog‘.

Maar de vraag is of een witte mars het juiste middel is om geweld tussen sjiieten en soennieten te stoppen. Het is nauwelijks voorstelbaar. Als dat zo is dan kunnen de Belgen de formule van de witte mars misschien exporteren naar Libanon, Syrië of Irak. Landen met veel geweld tussen sjiitische en soennietische moslims.

Advertentie

7 gedachten over “Aanslag op Belgische moskee door strijd tussen moslims. Is witte mars de oplossing?

 1. Hoelang vermoorden de Sjiieten en Soennieten elkaar nu al? Wanneer zou deze broedermoord ooit stoppen. Het is een gevaar als je beiden in je land hebt. Je weet nooir wat er gebeurd. Vrede onder elkaar kennen ze niet, alleen haat.

  Like

 2. Religie. Mooi hè. Ik ben overigens benieuwd wanneer alle moordpartijen van de Syrische en Libische ‘opstandelingen’ het nieuws halen. In Libië worden de zwarte Afrikanen in dierentuinen gehouden en zijn de graven van ‘the Desert Rats uit woII’ allemaal vernield door de helden uit Benghazi,. Maar je hoort er niets van. De journalistiek is dood, morsdood, het zijn -voor het grootste deel- verworden tot doorgeefluiken en groupies.

  Het is overigens een kwestie van tijd voordat alle islamitische en geopolitieke problemen worden uitgevochten in onze tuin. Soennieten die sjiieten naar het leven staan, Berbers versus Marokkanen, Turken versus Koerden en Armenen etc. Culturele verrijking in optima forma en als toetje krijgen we er een middeleeuwse religie/ideologie bij. Met de complimenten van de Linkse Kerk, de Sociaal Christenen, Europa en de amorele ondernemers die alleen maar denken aan tijdelijke goedkope arbeidskrachten. Ik denk dat we met in begin van de jaren ’90 onze top tijd beleefde. Het is nu downhill. Op naar de middeleeuwen.

  Like

 3. @Rikus
  Tja, we weten het niet.

  @Raaf
  Nou, ik hoop wel dat de religieuze of politieke conflicten uit het Midden-Oosten niet in West-Europa geintroduceerd worden. Die de Europese machten deels op hun geweten hebben. Deze conflicten zijn onnavolgbare wisselwerkingen en verwerkingen die vanuit een ver verleden gevoed worden. Maar de verwijzing naar Syrië door de sjiitische moslim in Anderlecht doet het ergste vrezen. Gelukkig blijft de meerderheid rustig.

  Like

 4. Vooralsnog George. maar je weet toch hoe het werkt. Wie weet waren in den beginne de soennieten en sjiieten ook gezellige broeders totdat iemand op het lumineus idee kwam de ander bij een een uit de hand gelopen feestje de kop af te mutsen. En dan krijg je het proces van boedwraak en gaat de juggernaut rollen. Arthur van Amerongen schreef al jaren over de ‘furnace’ in Brussel. Maar niemand doet wat. Zeker de politiek niet. Ik zie het somber in. Nog eens niet zo in Nederland omdat hier dankzij Fortuyn en van Gogh een debat gaande is. het debat is gemankeerd en gestold maar er is een debat. Dat zie je in andere landen niet (bv. UK of België) laat staan in het gehate Europa.
  Het ondemocratische Brussel, de citadel van de ivoren pieken en torens en paleizen en citadellen, daar gaat de agressie naar toe de komende jaren. Je kunt niet ongestraft vrije volkeren blijven kortwieken, schofferen en beduvelen zonder dat je een tegenreactie krijgt. Al het andere is eigenlijk niet meer belangrijk want een bevolking kan -democratisch- wel van alles willen maar als de mandarijnen van Europa krijsen njet dan is het njet.
  Dus wanneer de mandarijnen in hun geluidsdichte bunkers in hun almachtige wijsheid beslissen dat er geen problemen zijn tussen soennieten en sjiieten of inzake integratie, immigratie dan kun je op-en-neer springen tot je ons weegt. En dan krijg je dat spreekwoord over de barstende kruik.

  Like

 5. Ik raad de meeste mensen aan om je eerst eens deftig te informeren over de hele situatie vooraleer te beginnen lullen. Het gaat om een salafist, een extremist. Er is trouwens niet zoiets als de soennitische beweging. Moslims organiseren zich niet zoals pakweg de Rooms-Katholieke Kerk zich organiseert.

  Het is trouwens manifest onjuist dat de moslimgemeenschap de schuld geeft aan de soennieten. Er is veel meer sprake van grote onderlinge solidariteit.

  Nog een laatste opmerking. Wat er nu gebeurt in Syrië is géén oorlog tussen sjiieten en soennieten. Dat is veel te simplistisch.

  Like

 6. @Pjotr69
  De uitspraak dat ‘de soennietische beweging’ verantwoordelijk is voor de aanslag is afkomstig van een medewerker van de Rida-moskee. Ik vond het illustratief genoeg om het toe te voegen. Het is onweerlegbaar dat er animositeit tussen sjiiten en soennieten bestaat. Uiteraard is iemand die zo’n aanslag pleegt een extremist. Toen ik het stukje schreef was niets bekend over zijn achtergrond. Dus of-ie wel of niet salafist is.

  Of er onderlinge solidariteit is tussen sjiiten en soennieten hangt af van de omstandigheden. Als ze tegen elkaar opgezet worden dan brengen ze elkaar om zeep. Maar als anderen zich tegen ‘de moslims’ keren en ze een gemeenschappelijk belang hebben dan kan het zijn dat ze solidair zijn. Wel of geen solidariteit hangt dus af van de situatie.

  Ik ben het met u eens dat de situatie in Syrië ingewikkeld is. Maar waar u vandaan haalt dat de brandstichter zou hebben gezegd dat het daar om een oorlog tussen sjiiten en soennieten gaat ontgaat me.

  Like

 7. Pingback: Vragen over vrijheid van godsdienst in Nederland en Saoedi-Arabië « George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.