Arto Imago nam Kunstuitleen Tilburg over en veilt 537 kunstwerken

De onvolprezen en best bezochte kunstsite van Nederland Trendbeheer merkt het op. Op internet is weer een kunstveiling aan de gang die mogelijk marktverstorend werkt. Deze keer is het Arto Imago die overbodig werk van de Kunstuitleen Tilburg opruimt. Eigenaren Catherine Megens en haar partner Cessy Paardekooper menen dat kunst aan de wand hoort. Er worden 537 werken voor slechts 10% van de verkoopprijs ingezet.

Eerder besteedde ik hier aandacht aan de kunstveilingen van de gemeente Nijmegen. In december 2011 zocht ik contact met coördinator Stefan Grond met het verzoek om de resultaten openbaar te maken. Om na te gaan of een kunstveiling op internet inderdaad marktverstorend werkt. Grond overlegde met cultuurwethouder Henk Beerten die openbaarmaking afwees. Grond voerde als argument aan dat een meerderheid van kunstenaars tegen openbaarmaking was vanwege de lage verkoopwaarde van hun werk. Omdat een slecht resultaat echter ook kan volgen uit een slechte uitgevoerde veiling klinkt dat tamelijk vergezocht.

Het is onduidelijk op welke voorwaarden de gemeente Tilburg de collectie van de Kunstuitleen Tilburg heeft overgedaan aan Arto Imago. Het persbericht Voortzetting kunstuitleen door Arto Imago van 29 april 2010 citeert cultuurwethouder Marjo Frenk (GroenLinks): ‘Met deze overeenkomst zorgen we ervoor dat de gemeentelijke kunstcollectie behouden en toegankelijk blijft voor de kunstliefhebbers van de stad‘. Het valt lastig in te zien hoe een kunstveiling dit doel dient. Het is aan de Tilburgse raad om te checken of wethouder Frenk de overeenkomst met Arto Imago wel onder de goede voorwaarden heeft gesloten.

Sluitingstijd van de veiling is maandag 12 maart 2012 vanaf 20.00 uur. Er kan geboden worden op werken van onder meer Paul Klemann, Otto Egberts, Marlene Dumas, Leon Adriaans, Fons Haagmans, Frans Franciscus, Marc Mulders, Co Westerik en Rob Scholte. Ik ben benieuwd of kunstenaars door Arto Imago van de veiling op de hoogte zijn gebracht. Deze veiling staat niet alleen. Vele gemeentelijke en provinciale kunstcollecties gaan onder de hamer. Het aanbod aan grafiek is groot. Sla uw slag, zet een paar tientjes opzij en doe een bod.

Foto: Paul Klemann (1960) – zonder titel – Grafiek/Papier 29/65 – 75 x 94 cm, lot 513

Advertentie

15 gedachten over “Arto Imago nam Kunstuitleen Tilburg over en veilt 537 kunstwerken

 1. Toch jammer dat er geen werk van de internationale kunstenaar Fred van der Wal bij is. Dan zou het zeker een topveiling zijn geworden en was transparantie zeker geen probleem geweest.

  Like

 2. Heel erg.
  Ook omdat het geen incident is.
  Wanneer houdt dit op.
  ……………………..niet meer dus.

  De politieke pooiers hebben van de cultuur een goedkope hoer gemaakt.

  Paul Klemann
  http://www.paulklemann.nl

  Like

 3. @Paul
  Het houdt op wanneer de uitverkoop voorbij is. Ok, je bent niet op de hoogte gebracht van de veiling. Je wist dus niet dat je werken geveild werden.

  @Rikus
  Misschien is er even wat minder geld. Trouwens herverdeling zou helpen om het eerlijker te verdelen. Maar kunstcollecties die geprivatiseerd en opgeschoond zijn veranderen zonder de kans dat nog ooit terug te draaien. Da’s het addertje onder het gras.

  Like

 4. Ze worden ook niet verkocht, alleen aankopen worden even uitgesteld en subsidies aan kunstenaars ook. Dus die moeten zorgen werk te maken dat verkocht wordt en niet in gemeente bergingen worden opgeslagen. Zodat niemand ze ooit terug ziet.

  Like

 5. @Rikus
  In dit geval is de Kunstuitleen Tilburg in particuliere handen van Arto Imago overgegaan. Mij is onduidelijk hoe scherp de voorwaarden waren die de gemeente stelde. Ik neem aan dat de kunstveiling van 537 werken binnen de voorwaarden valt. Ik verwacht niet dat Arto Imago die voorwaarden oneigenlijk oprekt. Dat betekent dat cultuurwethouder Frenk van Tilburg bij de overdracht deze kunstveiling niet verhinderd heeft. Wat zijn haar redenen om deze kunstveiling binnen 2 jaar na de overdracht niet te blokkeren, maar zelfs mogelijk te maken?

  Wat je precies bedoelt ontgaat me. Openbare kunstcollecties die bezit van alle burgers zijn worden op grote schaal afgestoten. Particuliere partijen doen hun voordeel ermee. En nu wordt een deel van zo’n collectie zelfs op de markt gebracht. De verkoop kan nooit meer ongedaan worden gemaakt.

  De opslag van een kunstuitleen werkt als een warenhuis. Bezoekers zoeken met hun ogen. Sommige werken zijn populairder dan andere. Uit de minder populaire werken is een keuze gemaakt volgens eigenaar Catherine Megens. Zij hoopt op een gemiddelde opbrengt -veel grafiek- van 100 euro. Het werk dat nu wordt geveild is sinds mei 2010 niet meer geleend. Dat zegt niet alles over de kwaliteit, maar wel alles over de populariteit. Het verschil met openbare collecties is dat criteria van kwaliteit of noodzaak niet meer centraal worden gesteld. Vraag is of de Tilburgse raad dit beleid goedkeurt en mogelijk voorzien heeft.
  http://bd.nl/nieuws/tilburg-stad/internetveiling-kunst-uit-bezit-van-arto-imago-1.147536

  Like

 6. Het aankoop beleid van de gemeenten berust in veel gevallen op vriendjes politiek. In de gemeentelijke burelen liggen stapels zgn kunstwerken die de kosten van de opslag niet waard zijn. Je kon ze destijds bij ons in de gemeente huren voor 1 gulden per jaar. Ook worden veel van deze kunstwerken gratis uitgeleend aan ziekenhuizen, buurt en clubhuizen of andere openbare instellingen.
  Ik praat nu over pakweg 20 jaar terug, maar denk dat er weinig is veranderd.
  Dat is ook de reden dat ik hierop reageer

  Like

 7. @Rikus
  Het gaat bij de kunstveiling door Arto Imago niet om een gemeentelijke collectie, maar om een voormalig gemeentelijke collectie die sinds 2010 in particuliere handen is. De discussie gaat er juist over dat er zo ontzettend veel veranderd is. Deels was dat een goede verandering omdat er sprake was van slecht doordacht beleid, maar deels is de rol van kunst door overheden in snel tempo afgebroken. Dus een onbedachtzame verandering. De Beeldende Kunstenaars Regeling (BKR) is sinds 1987 definitief voorbij.

  De markt moest het antwoord zijn. Nou, intussen hebben we onze bekomst daarvan. In sectoren als zorg en woningbouw is die marktwerking doorgeslagen. Algemene en sociale voorzieningen kunnen niet onverkort naar het bedrijfsleven vertaald worden. Daarnaast is er het hybride karakter van ambtenaren die binnen hun organisatie ondernemer spelen zonder zelf enig risico te lopen. Type Erik Staal van Vestia.

  Vraag is of Arto Imago ook zo’n hybride organisatie is die binnen een ambtelijke sfeer met ondernemerschap stunt. Marktwerking is voor kunst evenmin de oplossing als dat voor de andere sectoren was. In enkele gevallen is marktwerking succesvol, maar niet bij voorbaat. Je zou zelfs kunnen zeggen dat de kunstsector door haar kwetsbare en arbeidsintensieve ‘mensachtige’ karakter dat nog minder is.

  De gemeente Tilburg kondigde in 2010 het afstoten van de Kunstuitleen Tilburg onomwonden als een bezuinigingsmaatregel aan. Men gooide het algemeen belang over de schutting in de tijd dat dit een favoriete activiteit was die brede politieke steun kreeg. Nu is het te laat om het nog terug te draaien.

  De kunstveiling is een gevolg van de marktwerking. Want let wel, het gaat niet om het normale ontzamelen dat de museumsector volgt. Dus zeg maar het opschonen wegens fysieke (depot is vol) of kwalitatieve (mindere werken wegdoen) normen, maar om louter bedrijfseconomische redenen. De te veilen werken moeten weg omdat ze niet geleend worden.

  Like

 8. Ik krijg al een rare smaak ik mijn mond in 2010 over gegaan in particuliere handen.
  En ik denk dat je de juiste conclusie trekt in het vergelijk van de tussen de Vestia affaire en Arto Imago. Het spel van het old boys netwerk.

  Like

 9. Tussenstand:
  Wat mij nog het meeste zorgen baart is dat het niet om het normale ontzamelen gaat dat gangbaar is in de erfgoed- en museumsector. Bij een soortgelijke kunstveiling in 2011 door de gemeente Nijmegen werd nauwgezet de LAMO-richtlijn gevolgd.
  http://www.icn-kennisdossiers.nl/index.php?option=com_content&view=section&layout=blog&id=4&Itemid=50

  Maar wat voor richtlijn volgt een particuliere organisatie als Arto Imago die los van de gemeente Tilburg staat? En wie controleert dat? De veilinginformatie geeft daarover geen duidelijkheid.

  In Nijmegen bestond in elk geval de intentie om kunstenaars van wie werk verkocht werd op de hoogte te brengen. Een kunstenaar van wie enkele werken geveild worden vertelde me echter niet op de hoogte te zijn gebracht van de huidige veiling door Arto Imago en Notarishuis Arnhem. Ik vermoed dat dit voor alle kunstenaars geldt. Misschien kunnen kunstenaars van wie werk wordt aangeboden dat hier bevestigen.

  Kortom, deze kunstveiling is een gevolg van de marktwerking. Het gaat niet om het normale ontzamelen dat gebeurt vanwege fysieke (depot is vol) of kwalitatieve (mindere werken wegdoen) normen. Uitsluitend bedrijfseconomische redenen tellen. Want volgens de eigenaren worden de werken geveild omdat ze niet geleend worden. Dus niet populair zijn. Met kwaliteit of de opbouw van een kunstcollectie heeft dat niks te maken.

  Vraag is onder welke voorwaarden de Tilburgse gemeenteraad en de Tilburgse cultuurwethouder Marjo Frenk in 2010 de collectie van de Kunstuitleen Tilburg hebben overgedragen? Waren ze voldoende op de hoogte en konden ze in 2010 al voorzien dat binnen 2 jaar deze veiling van 537 werken zou plaatsvinden? Heeft de wethouder bij de overdracht expliciet bedongen dat Arto Imago de LAMO-richtlijn volgt? En zoniet, wat was dan de reden van wethouder Frenk om dit niet te bedingen?

  De vervolgvraag is of de Tilburgse raad met deze kunstveiling gelukkig kan zijn. Want de politiek heeft de zeggenschap afgestaan aan een particuliere partij en niks meer te zeggen over deze met gemeenschapsgeld opgebouwde openbare kunstcollectie. Is dat een gewenste en voorzienbare ontwikkeling? Ik vind van niet.

  En zoals in vele gemeenten is het opnieuw een GroenLinks of D66-cultuurwethouder die de bijl mocht hanteren. Bijna een reden voor een negatief stemadvies op deze partijen. Zie Gouda, Nijmegen, Utrecht, Tilburg, Rotterdam, Den Haag etc.

  Like

 10. Pingback: Museale objecten uit niet-museale kunstcollecties verdienen betere bescherming « George Knight

 11. Pingback: Verkoopt Amersfoort gemeentelijke kunstcollectie om economische redenen? « George Knight

 12. Pingback: Met 370 kelderrestanten opnieuw kunstveiling « George Knight

 13. Pingback: Arto Imago houdt weer internetveiling: tik topschilderij op de kop « George Knight

 14. Pingback: Opnieuw: Arto Imago veilt 475 werken van Kunstuitleen Tilburg | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.