Mitt Romney gaat voor de meeste gedelegeerden op Super Tuesday

Op Super Tuesday proberen de kandidaten zoveel mogelijk gedelegeerden te verzamelen. Er zijn er 416 te winnen. Georgia (76), Idaho (32), Massachusetts (38), North Dakota (25), Ohio (63), Oklahoma (40), Tennessee (55), Vermont (17) en Virginia (46) samen met de Alaska Caucus (27) die twee weken duurt. Onder de grens van 20% krijgt een kandidaat niks. Daarnaast zijn er staten als Ohio waar het prestigieus is om te winnen.

Mitt Romney heeft tot nu toe met 203 de meeste gedelegeerden achter zich, Rick Santorum heeft er 92, Newt Gingrich 33 en Ron Paul 25. Het aantal om te winnen is 1144. Een projectie van FiveThirtyEight verwacht dat Romney 224, Santorum 76, Gingrich 87 en Paul 25 gedelegeerden wint. Gunstig voor Romney is dat Gingrich in de race blijft en in zuidelijke staten als Georgia en Tennessee stemmen bij Santorum wegsnoept. Deze mist door gebrekkige organisatie kansen. Paul kan als kandidaat overstappen naar de Libertarische Partij.

Als de projectie klopt dan komt Romney op kop met 427 en vergroot-ie de voorsprong op Santorum die blijft steken op 168. Staten die op Super Tuesday op het spel staan zijn divers en verspreid over het land. Ze geven een idee van de verkiesbaarheid van een kandidaat. Afgelopen week schaarden belangrijke Republikeinen als meerderheidsleider Eric Cantor zich achter Romney. Het scenario dat een witte ridder als Jeb Bush inspringt is afgewend. Verwachting is dat Romney na vandaag definitief op koers ligt, de economie tot speerpunt en Obama tot mikpunt maakt. Na de valse start in Iowa en alle sociaal-conservatieve aanvallen van Santorum.

Foto: Romney op campagne in Ohio

4 gedachten over “Mitt Romney gaat voor de meeste gedelegeerden op Super Tuesday

  1. Zal er wel weer op uitdraaien dat na de verkiezingen in het najaar in Florida de stembiljetten weer herteld moeten worden om een definitieve winnaar vast te stellen. 2500 stemmen, toch, waarom het in 2008 draaide? Drie keer is scheepsrecht.

    Like

  2. @King Billy
    Het kan. Toch zie ik Romney niet winnen van Obama. Enfin, Vladimir Poetin bewijst dat bedrog werkt. Zoals eerder George W Bush bewees in Florida.

    Like

  3. Als reactie op een aardige posting ‘Wat heeft Mitt Romney wat de andere Republikeinen niet hebben?’ van Loeka Oostra schreef ik het onderstaande:
    http://whatsbehindthenews.wordpress.com/2012/03/06/wat-heeft-mitt-romney-wat-de-andere-republikeinen-niet-hebben/

    Om genomineerd te worden gaat het er niet om welke kandidaat de meeste staten wint, maar de meeste gedelegeerden. Theoretisch kan een kandidaat genomineerd worden zonder ook maar een staat te winnen. Praktisch is dat overigens onwaarschijnlijk. In staten waar gedelegeerden representatief worden verdeeld kan een continue tweede plek veel gedelegeerden opleveren.

    Kritiek op Mitt Romney is dat-ie te veel afstand heeft tot de burgers. Hij ‘connects’ niet. Programmatisch krijgt-ie de meeste kritiek vanwege zijn zorgplan dat-ie in Massachusetts als gouverneur invoerde en dat lijkt op Obama’s plannen. Romney ontkent de overeenkomst wat hem weer op de beschuldiging van draaikont, ‘flip-flopper’, komt te staan.

    Rick Santorum, New Gingrich en de Tea Party zadelen de Republikeinse partij op met een extreme sociaal-conservatieve agenda. Dat zijn culturele onderwerpen als religie, abortus of euthanasie. Velen menen dat Romney daarover een gematigd standpunt heeft, maar mee naar rechts beweegt om verkiesbaar te blijven.

    Probleem voor de Republikeinse partij is namelijk dat het door de ruk naar rechts de onafhankelijke en gematigde kiezers van zich vervreemdt. En die zijn nodig om president te worden. De strijd wordt immers in het centrum gestreden. In ‘swing states’ als Florida, Nevada, Colorado of Ohio maken ongebonden kiezers het verschil.

    Paradox bij de Republikeinen is dus dat een kandidaat sociaal-conservatief moet zijn om genomineerd te worden, maar gematigd om president te worden. Daar loopt iedereen op stuk. Het is niet zozeer Romney die deze evenwichtskunst verweten moet worden, hoewel-ie zijn fouten heeft. Het is meer de Republikeinse partij die de eigen voorwaarden onvoldoende heeft bewaakt en te ver is geradicaliseerd door een actieve minderheid.

    Like

  4. Je hebt een mooi stuk geschreven! Ik zal wat kleine aanpassingen doorvoeren in m’n eigen blog, zodat de informatie completer wordt. Hartelijk dank voor het mij kenbaar maken van kleine fouten en onjuistheden.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.