Frans Timmermans gaat voorbij aan partijpolitieke invloed op benoemingen

Op Facebook schrijft PvdA-kamerlid Timmermans: Nijmegen. Tsja. Als ervaringsdeskundige weet ik inmiddels hoe het werkt. Er komt een voordracht. Die bevalt een partij niet. Die lekt naar de regionale krant en deze springt er graag bovenop, waardoor een publieke en politieke dynamiek ontstaat die de keuze beslissend beinvloedt. De politiek mist de integriteit om vertrouwelijke procedures aan te kunnen. En dat is triest.

Wat bedoelt Frans Timmermans? In Nijmegen wordt CDA’er en huidig burgemeester van Venlo Hubert Bruls burgemeester. Niet Timmermans partijgenote Sharon Dijksma. Zij stond nummer 1 op de lijst van de vertrouwenscommissie en Bruls 2. Timmermans lijkt alleen kritiek te hebben op het verbreken van de vertrouwelijkheid. Hij wijst het handjeklap tussen partijen over functies in het openbaar bestuur niet af.

De Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer gaat verder waar de partijpoliticus Timmermans stopt. Naar aanleiding van klachten over de benoeming van Piet Hein Donner tot vice-president van de Raad van State vroeg Brenninkmeijer onlangs om de partijpolitieke invloed op benoemingen te beperken. Dat geldt vooral hoge functies die onpartijdigheid vragen. Daarom lijkt de benoeming van CDA’er Donner een foute stap.

Brenninkmeijer stelt dat bij de selectie van kandidaten voor het openbaar bestuur competenties een eigen plaats moeten hebben naast het partijpolitieke belang. Hij zet voorzichtig vragen bij de dominantie van de partijpolitiek op benoemingen. Zijn politieke ruimte is beperkt. Timmermans mist de afstand om het gebrek aan integriteit van de partijpolitiek te zien. Zijn concentratie op de bijverschijnselen is een teken aan de wand.

Foto: PvdA-lid Sharon Dijksma op Prinsjesdag 2010 in de Ridderzaal, waar koningin Beatrix de Troonrede zal lezen. ANP Marcel Antonisse

5 gedachten over “Frans Timmermans gaat voorbij aan partijpolitieke invloed op benoemingen

 1. Als Timmermans beweert daar ervaring mee te hebben, doelt hij dan op zijn eigen lek-campagne tegen Cohen? Overigens heeft hij in 2006 persoonlijk een stokje gestoken voor regeringsdeelname van de SP. (Dat werd toen niet rondgespetterd, maar wikileaks heeft het boven water gebracht.)

  Nijmegen mag z’n borst wel nat maken met die Bruls: http://www.youtube.com/watch?v=EaKCJQClVNA.

  Like

 2. @Joke
  De keuze van Nijmegen voor Bruls vind ik tamelijk onlogisch. Ik begrijp evenzeer dat Nijmegen Sharon Dijksma niet hoeft. Ze was een goede, standvastige staatssecretaris, maar burgemeester?

  Ik heb een paar jaar geleden naar aanleiding van het Utrechtse burgemeestersreferendum dat zo grandioos mislukte contact gezocht met Utrechtse raadsleden. Die gaven toe dat de Utrechtse vertrouwenscommissie te veel gefocust was geweest op ‘de eigen soort’, dus andere politici. Al zijn ze van een andere partij zoals nu Bruls. Zolang de selectie niet uit handen van de raad en de vertrouwenscommissie wordt genomen, of in elk geval niet wordt verbreed, zal deze beperkte focus blijven bestaan. En kan bij wijze van spreken een raad blijven kiezen tussen Mussert en Moskou.

  Graag had ik Timmermans daar kritische noten over horen kraken. Maar dit soort partijpolitici dat voor benoemingen afhankelijk is geworden van de positie en steun binnen hun partij kan niet eens meer over de eigen schaduw heendenken. Terwijl ze van zichzelf menen dat ze het zo breed en ruim zien. Zo dwars kritisch. Niet dus. Niet erger dan een conformist die zich verkleed als dwarsligger en zich kritisch waant.

  De benoeming van Bruls tekent opnieuw het failliet van de partijpolitiek. Maar partijpolitici zien het niet of ontkennen het en willen er geen lering uit trekken. Het wordt steeds meer tijd voor de anarchie van de burgers. Wat moeten we in hemelsnaam met de grijze middelmaat van Timmermansen, Brulsen en Dijksma’s?

  Like

 3. Die Timmermans kan beter naar D66 overstappen,als sociaal Liberaal past hij niet in de PvdA.
  Roberto

  Like

 4. @George: Bruls is een Nijmegenaar, in die zin is hij ‘eigen soort’. Waarom GL Nijmegen wegloopt met deze ijzervreter van CDA-huize, zou ik zo 1-2-3 niet weten te duiden als partijpolitiek.
  De Leidse burgemeester Lenferink werd ook ‘genoemd’ inz. Nijmegen. Wat er van waar is blijft gissen, de media zijn begonnen met namen noemen. En gister schijnt Pechtold geroepen te hebben dat zijn hart nog steeds in Leiden ligt, hij gaat hier zelfs nog altijd naar de kapper…. *hrmpf*

  Maar dat Timmermans zijn veto heeft ingezet tegen de SP in 2006, vind ik vele, vele malen kwalijker.

  Like

 5. @Roberto
  Als oud-sympathisant van D66 hoop ik dat Timmermans bij de PvdA blijft. De partij met de pretentie van brede volkspartij kan vogels van allerlei pluimage herbergen. Dus ook Timmermans.

  @Joke
  Ik begrijp het ook niet waarom de meerderheid van de Nijmeegse raad in ‘Moskou aan de Waal’ voor een conservatieve CDA’er kiest. Waarschijnlijk is de procedure amateuristisch verlopen. Dus een schot in eigen voet. Immers, wat voor bijzondere expertise hebben raadsleden in zo’n vertrouwenscommissie nou van werving en selectie? De weeffout bij het kiezen van een burgemeester wordt opnieuw blootgelegd. Zie ook:
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2011/08/20/weeffout-wolfsen/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.