Haitham al-Haddad wordt zowel onterecht geweigerd als uitgenodigd

De Brits-Pakistaanse Haitham al-Haddad is vertegenwoordiger van de Islamic Sharia Council, de grootste Britse sharia organisatie, gevestigd in Oost-London. Volgens Al-Haddad behandelt zijn informele raad meer dan 200 zaken per maand. Ze hebben geen wettelijke bevoegdheden en kunnen geen sancties opleggen. Het krijgt kritiek van moslimvrouwen die zich gediscrimineerd voelen omdat het door mannen geleid wordt die mannen bevoordelen. Vrouwen die er gerechtigheid zoeken zitten klem tussen hun geloof en hun vrouw-zijn.

Al-Haddad is uitgenodigd door de Islamitische Studentenvereniging Amsterdam (ISA) aan de VU om te spreken op een symposium. Volgens de brochure gaat het over de overlevering van de koran en de moslim-academicus in het Westen. Maar een kamermeerderheid van VVD, PVV, CDA, SGP en CU heeft Minister Opstelten verzocht Al-Haddad te weren uit Nederland. Redenen zijn diens anti-semitische en anti-christelijke uitspraken, vrouwonvriendelijkheid en oproepen tot geweld. Vorige week werd na klachten van studenten door de Students Union aan de London School of Economics een uitnodiging aan Al-Hassad ingetrokken.

Weinig Nederlanders, inclusief moslims zullen Al-Haddads standpunten over joden, christenen, vrouwen en afvalligen delen. Zijn intolerantie past niet in een pluriforme samenleving. Maar domheid of beledigingen zijn geen reden om hem te weigeren. Oproep tot geweld zou dat wel zijn. Dat vraagt om concrete aanwijzingen. Die lijken er niet te zijn. Ofwel, de oproep van de volksvertegenwoordigers om Haitham al-Haddad op voorhand te weren is ongepast omdat het zich mengt in de onderlinge contacten tussen burgers. Daarbij komt dat Al-Hassad de beste anti-reclame is die tegenstanders van de islam zich maar kunnen indenken.

De uitnodiging door de ISA roept vragen op. Hadden de mensen die belast waren met de screening van Al-Haddad genoeg specialistische kennis over het onderwerp om zijn achtergrond te beoordelen? Wie Al-Haddads uitspraken op een rijtje zet twijfelt daar aan. Het studieprogramma van de Bachelor Religie en Levensbeschouwing, traject Islam vraagt hoe rechtsstaat en sharia zijn te verenigen: Alle burgers in dit land moeten zich natuurlijk ook aan de wet houden. Dat ook geeft aan dat er op de VU nog heel wat reparatiewerk wacht. Te beginnen met het doorlichten van het uitnodigingenbeleid door studentenverenigingen.

Foto: Brochure van de ISA over het Tweedaags symposium met Shaykh dr. Haitham al-Haddad, 17 en 18 februari 2012.

Advertentie

12 gedachten over “Haitham al-Haddad wordt zowel onterecht geweigerd als uitgenodigd

 1. @reinejragolo
  Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft minister Opstelten van Justitie en Veiligheid verzocht om dhr. Haitham al-Haddad niet tot Nederland toe te laten. Dat verzoek kan een minister naast zich neerleggen, zoals vaker gebeurt. Maar los daarvan vind ik dat als de staatsveiligheid of de veiligheid van individuele personen niet direct in het geding zijn niemand op voorhand de toegang tot Nederland geweigerd kan worden.

  Like

 2. Toch kan ik me voorstellen dat Opstelten zijn veiligheid niet wil garanderen.
  “Veiligheidsdiensten” genoeg die interesse hebben voor dergelijke
  kopstukken van de fanatieke Islam.

  Like

 3. Het kost me wel moeite om enige tolerantie op te brengen jegens deze man, maar alla – laten we de woorden van Voltaire niet vergeten. Als een Avigdor Lieberman of een Antonin Scalía (de Amerikaanse rechter die homo’s haat en martelpraktijken verdedigt) hier welkom zijn, waarom al-Haddad dan niet.

  Like

 4. @Joke
  Mee eens. Het kost mij ook de grootste moeite om sympathie te hebben voor deze vrouwonvriendelijke man. Maar hij is welkom in een vrij land als het onze.

  Like

 5. @King Billy
  Nederlandse wetten zijn toch wat anders dan de interpretatie van een Sharia Council met lekenrechters die vrouwen structureel benadeelt?

  Like

 6. Pingback: Strijd om de verkeerde moslim met Haitham al-Haddad « George Knight

 7. Pingback: Cultuurrelativisme op terugtocht: Cohen, Al-Haddad en Kashgari « George Knight

 8. Pingback: De al-Haddad Hutspot - C L O S E R — C L O S E R

 9. Pingback: Nederland kan haatimam Al-Haddad vol trots en zelfvertrouwen ontvangen « George Knight

 10. Pingback: Irshad Manji vindt moslims het grootste probleem van de islam « George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.