Controverse over toekenning Machiavelliprijs aan Máxima Zorreguieta

Begin februari wordt de Machiavelliprijs 2011 aan Máxima Zorreguieta toegekend. NRC-redacteur Frank Vermeulen stapt uit het bestuur en schrijft een NRC-artikel Stop met dat geknipmes voor het koningshuis. Volgens hem kapen RVD en hof de prijs. Hij memoreert dat voorzitter Marja Wagenaar van de Stichting Machiavelli hem schrijft dat het juryrapport na overleg met RVD en het hof tot stand is gekomen. Vermeulen kan de inmenging niet bewijzen. Het ligt niet voor de hand dat het hof dit publiekelijk toegeeft.

De reden daarvoor geeft het juryrapport in de volgende passage: Ook mag niet onvermeld blijven dat het Koningshuis en dus ook de echtgenote van de toekomstige koning, ondersteund wordt door een omvangrijk apparaat dat er alles aan doet om de positie van de Troon te bewaken en bestendigen. Rijksvoorlichtingsdienst en hofhouding hebben er meer dan een dagtaak aan om de Koninklijke Familie zo goed mogelijk over het voetlicht te krijgen, in voorziene en onvoorziene omstandigheden.

De Machiavelliprijs kan beschouwd worden als marketing om Máxima Zorreguieta aan het publiek te verkopen. Het wordt tot onderdeel van een publiciteitscampagne om het koningshuis zo gunstig mogelijk voor te stellen. Vermeulen verwijt dat de Oranje’s niet, zij dienen met een uitgebreid publiciteitsapparaat hun eigenbelang met verve. Maar tegenkrachten ontbreken. Hermelijnvlooien gaan in de nabijheid van de Koninklijke Familie knipmessen. Ze leveren hun Nederlandse frisheid van de lever in voor gedweep.

Jan van Rossum mengt zich in de discussie met een NRC-artikel onder de titel Er was geen vuile was bij Machiavelliprijs. De Stichting Machiavelli is in 1987 opgericht door PR bureau Van Rossum & Partners. Herman Nieuwenhuis is ook medeoprichter. Van Rossum betwijfelt of het buiten hangen van vuile was door Vermeulen een groot maatschappelijk belang dient. Zijn repliek blijft steken in welles-nietes, wat hem niet valt te verwijten. Vermeulen noch Van Rossum kunnen kun zaak hardmaken omdat het achter de schermen speelt. Van Rossum ziet koningin Beatrix en prinses Máxima ‘excellente bijdragen leveren’ aan de samenleving.

Antwoord wie gelijk heeft ligt in de achtergrond van Marja Wagenaar. Ze was tot 2002 lid van de Tweede Kamer voor de PvdA, gepromoveerd op de Rijksvoorlichtingsdienst. Pauline Meurs is sinds 2007 lid van de Eerste Kamer voor de PvdA en nodigt als toenmalig WRR-voorzitter Máxima uit in 2007 te spreken bij de presentatie van een WRR-rapport over identiteit. Dat leidt tot maatschappelijke verdeeldheid. Op dat snijvlak van consultancy, commercie, partijpolitiek en overheidscommunicatie wordt de Machiavelliprijs toegekend.

Het juryrapport geeft het kabinet-Rutte speldeprikken en leest als een lofrede op de monarchie. Wie weet gaat volgend jaar de prijs naar het Republikeins Genootschap. In de profilering van Nederland achter de schermen.

Foto: Felicitatie in de vorm van een tekening aangeboden door Beatrix van Driel uit Axel, geboren op 31 januari 1938, aan Prinses Beatrix als gelukwens bij haar achtste verjaardag op 31 januari 1946.

10 gedachten over “Controverse over toekenning Machiavelliprijs aan Máxima Zorreguieta

 1. Gelet op de eerdere prijswinnaars, al gesuggereerd dat Máxima als tegenprestatie voor deze prijs samen met Mauro de aftrapt geeft voor de wedstrijd om de Johan Cruyff schaal in de rumoerige Arena.
  Zo bijster florissant is haar communicatie niet.
  Prima dat ze verzeild is geraakt in een smakelijke rel op een toneel waar de MSM, politiek & bestuur, de RVD en PR-bureau’s zich etaleren. LOL!

  Like

 2. @King Billy
  Voetbal met Argentijnen? Dat wordt schoppen en huilen. En wellicht wordt Nederland met terugwerkende kracht toch nog Wereldkampioen 1978. De FIFA onderzoekt, of het AD denkt dat de FIFA onderzoekt.
  http://www.ad.nl/ad/nl/1045/WK-voetbal/article/detail/3181514/2012/02/15/Onderzoek-FIFA-Nederland-toch-wereldkampioen.dhtml

  Machiavelliprijs 2012 in dat geval dan maar naar de FIFA? Of toch naar de Bloemenveiling Aalsmeer die ook ontzettend goed communiceert zoals je weet. Met een grote klok met wijzers. Valt niet te missen. Da’s nog eens duidelijke communicatie.

  En of Maxima’s communicatie florissant is weet ik niet. Maar als het vaak genoeg gezegd wordt, dan gaan burgers het nog geloven ook. Zeker als er een prijs bij komt. Jij weet wel, Mak, Machia .. wie? Nog 10 maanden wachten, Billy. 2013 is het Jaar van de Burger.

  Like

 3. Correctie: het moet 2012 zijn.
  Verder een aardig stuk m.b.t. het zoveelste stinkende zaakje in het kader van oranjepropaganda annex oranjealchemie. De NL burger is i.h.a. te aardig, goedgelovig en lankmoedig. Zeker in periodes van zorg. De oranjemeute (ik bedoel daar het lakeienvolk mee) maakt daar gretig misbruik van.

  Like

 4. Was trouwens ook gecharmeerd van de radiocolumn van Ciska Dresselhuijshttp://goedemorgennederland.kro.nl/seizoenen/2012-02/afleveringen/10-02-2012/fragmenten/ochtendhumeur_ciska_dresselhuys

  Like

 5. Met enig cynisme zal ik toch moeten vaststellen dat ze ergens toch wel heel goed heeft gecommuniceerd als je als buitenlandse met zo’n achtergrond koningin van Nederland kan worden. Dan moet (en is) er heel wat uit de kast getrokken worden lijkt me.
  Machiavelli was overigens een omstreden figuur.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Niccol%C3%B2_Machiavelli Hier lees ik:
  == Biografen omschrijven Machiavelli’s karakter als open en loyaal, cynisch, onhandig en sociaal gebrekkig. ==
  Al die eigenschappen heb je dan wel nodig om deze prijs te accepteren. Zal wel een familietrekje zijn.

  Like

 6. @republiektrien
  Met ‘2013 Jaar van de Burger’ doelde ik op de EU die daar een jaar aan wijdt. Alsof niet elk jaar het Jaar van de Burger zou moeten zijn. Ik vermoed dat u ook op dat laatste doelt.
  http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2011:0489:FIN:NL:PDF

  Het risico van burgers die zich te onderdanig opstellen in de omgang met de Oranje’s is dat de leden van het Koninklijk Huis een totaal verknipt beeld van de Nederlandse bevolking krijgen. En doordat zij voornamelijk in contact komen met knipmessen krijgen ze een verkeerd beeld van de Nederlandse identiteit.

  @Aad
  De marketing van Máxima Zorreguieta is inderdaad goed geslaagd. En ja, zij weet het tot een succes te maken. Maar het idee dat wij dat gevraagd hebben of er met z’n allen op zouden zitten te wachten vind ik wat overdreven.

  Like

 7. Mijn correctie is ten oprechte gegeven. Ik had te snel gelezen.. en het moment van uitreiking verwisseld met het jaar van ” verdienste” . Hierbij mijn welgemeend excuus!

  Like

 8. Natuurlijk verdient ze het Machiavelliprijs. Machiavelli was toch die jongen die de monarchen adviseren hoe ze moeten liegen en bedriegen om aan de macht te blijven? Alles was toch toegestaan voor de leiders?

  Like

 9. Grondona, Senior VP FIFA, reikte samen met Videla in 1978 de Troostprijs aan Ruud Krol uit. Dezelfde Grondona heeft een advocatenkantoor dat de exclusieve rechten heeft op de verkoop van grondpercelen in Bariloche. Diezelfde firma gaf een nieuwjaarsfeestje waar Zorrequieta’s waren.
  Grondona was tegelijkertijd met WA in Kaapstad, waar WA, volgens een Oostenrijkse journalist, openlijk werfde voor het WK 2018 in Nederland. Opnamen daarvan zijn van YouTube gehaald.
  Daarnaast zijn er openlijke contacten tussen Inez en Martin Z. met Grondona.
  Diezelfde Grondona zei dat hij bereid was zijn stem voor het WK 2018 of 2022 aan Engeland te geven in ruil voor de Falklands.
  Hij zei nog meer: ‘Scheidrechter is hard werk en niets voor Joden. Joden houden niet van hard werken’.
  En Máxima straks naast WA op de troon in Nederland? Een bananenmonarchie.
  De geschiedenis van Bariloche, onteigening van simpele landboertjes, was een ramp.

  Like

 10. @Mihai
  Mooie analogie.

  @King Billy
  Ja, de publiciteitscampagne heeft goed gewerkt om de bruine kantjes van de familie Zorreguieta weg te werken. Inclusief Maxima zelf. Ik schreef hier eerder:
  Vraag is of hetzelfde voor Willem-Alexander geldt. In Nederland geldt-ie als een beetje dom, maar ook goeiig. Geen intellectuele hoogvlieger met aangeboren politiek besef, maar een aardige man. Uit dommigheid verdedigde hij ooit dictator Videla. Maar ondanks alles heeft-ie de functie niet gezocht en dat pleit voor hem.

  Voor zijn vrouw Máxima Zorreguieta geldt dat niet. Zij heeft strategisch carrière gezocht door Alexander te trouwen. Geruchten omringen haar. Schenkt ze als katholiek geld aan de conservatieve Argentijnse bisschop Jorge Bergoglio? Geld dat ze als toelage van de Nederlandse overheid krijgt? Onduidelijk is of deze geruchten waar zijn of door de RVD uit de pers worden gehouden om het koningshuis te beschermen.
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2011/02/03/terug-naar-de-republiek/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.