Maleisië en Saoedi-Arabië te kijk als intolerant door zaak Hamza Kashgari

De zaak Hamza Kashgari wint aan internationale allure. De Saoedische blogger vlucht op doortocht naar Nieuw-Zeeland via Jordanië naar Maleisië. Hij arriveert daar op 7 februari en wordt de 10de gearresteerd en met een Saoedisch vliegtuig teruggevlogen naar Saoedi-Arabië. De Nederlandse Mensenrechtenambassadeur Lionel Veer die toevallig in Saoedi-Arabië op dienstreis is stelt de kwestie namens de EU aan de orde. Ook bij de Maleisische autoriteiten tracht de EU te bemiddelen, maar dat komt te laat als Kashgari al uitgeleverd is.

Hamza’s uitlevering wordt door Maleisische autoriteiten buiten de immigratiedocumenten gehouden. Met een habeas corpus aanklacht vechten advocaten de rechtsgang aan. Dat wordt de 22ste behandeld. Advocaat Fadiah Nadwa Fikri zegt dat als Kashgari zou zijn gedeporteerd nadat die zondag om 13.45 uur een rechterlijk bevel was gegeven de uitwijzing op te schorten, dat neerkomt op minachting van de rechtbank. Dat kan uitlopen op het indienen van een zaak tegen de overheid. Maleisië en Saoedi-Arabië blijken in weerwil van wat de Maleisische Minister van Binnenlandse zaken Hishammuddin zegt geen uitleveringsverdrag te hebben.

Maleisische autoriteiten compliceren de zaak door Interpol te noemen. Politiewoordvoerder Ramli Yoosuf zegt op 10 februari volgens AFPKashgari was detained at the airport upon arrival following a request made to us by Interpol after the Saudi authorities applied for it. The Guardian baseert zich vermoedelijk op een bericht van persbureau Bernama dat Interpol noemt. Zondag de 12de citeert The Guardian in een update een woordvoeder van Interpol die alle betrokkenheid ontkent. Wat Minister Hishammuddin de 13de bevestigt.

Deze zaak kent geen winnaars. De reputatie van Saoedi-Arabië waar een intolerante versie van de islam heerst wordt bevestigd. Alle publiciteit wakkert de roep om actie aan die kan eindigen met een campagne om de betrekkingen met een land dat de mensenrechten schendt te heroverwegen. Maleisië danst naar de pijpen van Saoedi-Arabië en schendt eigen rechtsbeginselen. De EU geeft signalen, maar zal vanwege economische belangen en gebruikelijke verdeeldheid niet doorbijten. Minister Rosenthal verkiest economische politiek hoe dan ook boven mensenrechten. Hamza Kashgari moet vrezen voor zijn leven. Als grootste verliezer.

Foto: Afbeelding Koning Abdullah van Saoedi-Arabië

8 gedachten over “Maleisië en Saoedi-Arabië te kijk als intolerant door zaak Hamza Kashgari

 1. Ik begrijp de consternatie niet.iedere week worden er tenminste 20 mensen zonder daadwerkelijke reden afgemaakt in b.v. Iran.
  Tel de andere arabische landen erbij op: zeg een slordige 50 per week.

  De waarde van deze vogel wordt bepaald doodat hij beter gesitueerd is–had mobiel, was aan het twitteren, en kan zich vliegen naar Maleisie veroorloven.

  Die andere 50 per week geen waarde?
  Ik vind de consternatie hypocriete flauwekul

  Like

 2. @PHM
  Niemand beweert dat het geval Hamza Kashgari op zichzelf staat. Niemand beweert dat er geen ander leed is. Niemand beweert dat het leed van Hamza belangrijk is dan leed van anderen.

  Verschil is dat deze affaire internationale aandacht en relevantie heeft gekregen. Maleisië en Saoedi-Arabië spotten met internationale en nationale rechtsbeginselen. Naar nu blijkt beschuldigde Maleisië Interpol om het eigen blazoen schoon te poetsen. En dat roept weer reacties op van Interpol zelf en degene die Interpol aanvallen. De geest kan niet meer terug in de fles.

  Omdat Hamza vanonder de radar is gekomen kan-ie niet meer genegeerd worden. De ontwikkelingen in deze zaak staan voor het onrecht in sommige moslimlanden. Waar de macht keihard en meedogenloos is. Waar een mensenleven niet telt. Waar een individu niet telt. Soms heeft het benoemen van een onderwerp een handvat nodig. Welnu, da’s blijkbaar Hamza Kashgari.

  Op Facebook is een pro-islam groep opgericht die om Hamza’s executie vraagt. Dat roept weer een ‘Free Hamza Kashgari’ groep op. Sociale media zijn niet aan landen gebonden. Dat brengt de aandacht pro- en contra-Hamza eveneens in een hogere versnelling.

  En is het redden van een leven niet altijd de moeite waard? Ik denk dat een realistische aanpak tussen naïeviteit en cynisme mogelijk is. Om Hamza Kashgari te redden, maar ook alle anderen die lijden onder deze intolerante islam te helpen.

  Like

 3. Op de online versie van het Saoedische en Engelstalige ‘Arab News’ schreef ik de volgende reactie bij een stuk ‘Twitter and the runaway poet’ van Mohammed Alsaif. Ik weet niet of het geplaatst wordt.
  http://arabnews.com/opinion/columns/article575162.ece;jsessionid=DA2A5EC2677D19E2C2894116944374BC?

  @Husam Yaghi
  I couldn’t agree more with you. Really sad. I’m a great supporter of pluralism. Without prejudice I try to respect all religions and beliefs equally. And the freedom for individuals to choose whatever they want to believe. I understand you also support that freedom of religion. You say you live in the USA. I understand free speech is important in that country according to the First Amendement. So I assume you support that view.

  Insulting religion or a belief is no mortal sin. It’s an opinion. Who are we as human beings to take one’s life because of an opinion? In practice it’s never God who takes a life, but a self declared judge or representative. If it really annoys God it can be settled without human intervention. So people don’t have to bother. If their belief is strong it will be settled in the end by God.

  Within various religions exist people who live withdrawn and even secluded to worship their God. They’re submissive and won’t intervene. Those believers earn respect in their detachment.

  I life in a European Kingdom and see the Hamza Kashgari story developing with amazement. Clearly it’s becoming more and more political. The Malaysian government is running into big trouble because of the hasty extradition to the KSA. Even Mr. Matathir Mohamad is critical. And in the Saudi Kingdom itself cautious reforms are met with strong language by moslimclercs as Sheikh Nasser al Omar who asked Hamza Kasgari to be executed.

  So, mutual respect is needed. I agree with you again. You can worship your religion in the USA because it has freedom of religion. That freedom is two sided. That’s the deal. You are free to worship your religion without intervention of a government. And citizens won’t prevent other citizens in following their own religion or belief by an individual choice. So the conclusion must be: Hamza Kashgari should be free.

  Like

 4. De moralisten zijn werkelijk achtelijk.
  ALS het doel was het redden van het leven van die knaap; had dat via stille diplomatie moeten gebeuren.
  Wat kennelijk bij de ruimdenken gestoorden NIET bekend is, is dat de staat in Saoudie de imams volkomen beheerst.
  Maar nu zijn ze zo in een hoek gedrukt, door die publiciteit, dat ze hem MOETEN executeren, als hij terugkomt naar Saoudie.
  Wordt ie niet uitgeleverd is er niets aan de hand.

  Like

 5. @PHM
  Interessante aanname dat het beroep op universele mensenrechten Hamza Kashgari het leven kost. Dat beroep heeft echter niks met moralisme te maken, maar alles met basisrechten die ongeacht de cultuur of omgeving voor elke wereldburger gelden. Alleen niet overal toegepast worden zoals in vele moslimstaten blijkt waar een loopje met het recht en het leven van de eigen ingezetenen wordt genomen.

  Hamza Kashgari is afgelopen zondag door Maleisië uitgeleverd aan Saoedi-Arabië. Zelfs Maleisische moslimpolitici als oud-leider Matathir Mohamad komen nu naar voren en zeggen dat het buigen voor Saoedi-Arabië en het met voeten treden van de rechtsgang ongelukkig is. Het zorgt voor interne spanningen binnen Maleisië. Van de ene kant heeft de uitlevering van Hamza Kashgari de islamitische verbondenheid met andere moslimstaten zoals Saoedi-Arabië vergroot, maar van de andere kant de nationale trots aangetast.

  Een mix van publiciteit en stille diplomatie zorgt doorgaans voor een maximaal effect. Ook in dit geval. De Nederlandse ambassadeur mensenrechten Lionel Veer kaart dit onderwerp namens de EU in Saoedi-Arabië aan. En nogmaals, het gaat niet om het leven van Hamza Kashgari alleen, maar om het verbeteren van de levensomstandigheden van alle Saoedische burgers. Kashgari is een prima handvat om dat te bespreken met hoop op terreinwinst.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.