Hamza Kashgari betwist rechtsgang van zijn uitwijzing door Maleisië

Volgens het Maleisische persbureau Bernama heeft Hamza Kashgari vandaag via zijn advocaten bij de Maleisische Hoge Raad een habeas corpus ingediend. Dat wil zeggen dat Kashgari zijn uitlevering door Maleisië aan Saoedi-Arabië betwist vanwege het rechtsbeginsel ‘dat de verdachte van een misdrijf binnen een bepaalde termijn van zijn aanklacht in kennis moet worden gesteld, dat deze in levenden lijve aan een rechter moet worden voorgeleid en dat gevangenneming slechts mag volgen op gerechtelijk bevel‘. Volgens advocaat Murni Hidayah wordt de habeas corpus aanvraag op dinsdag 14 februari behandeld.

Foto: Schermafbeelding van persbericht Bernama over Hamza Kashgari van 13 februari 2012

5 gedachten over “Hamza Kashgari betwist rechtsgang van zijn uitwijzing door Maleisië

 1. @GK: ik vind het geweldig dat je hier aandacht aan besteed. Jammer genoeg heb ik op dit moment weinig tijd om te reageren, maar ik wil toch mijn verbazing uitspreken over het feit dat zo weinig bloggers solidair zijn (of dat op een blog laten weten) met het lot van een collega blogger in een Arabisch land. Hetzelfde patroon heb ik meen ik gezien toen Egyptische bloggers achter de tralies verdwenen

  Stilte!

  Bloggers die over het algemeen wel erg actief zijn daar waar het mensenrechten en schendingen daarvan betreft als het een bepaald land in het MO betreft geven nu geen piep.

  Ik vind hun stilte werkelijk oorverdovend en diep schokkend.
  Daarnaast maakt het al hun andere bijdragen ongeloofwaardig en klinken ze vals als in bevooroordeeld!

  Hun drijfveren…. Angst, haat (liggen dicht bij elkaar) ik weet het niet, maar het maakt me droevig over de morele staat van goed ontwikkelde en geïnformeerde mensen in een democratische staat met volledige vrijheid van meningsuiting.

  Nogmaals dank, hoewel ik bang ben dat het geen enkele zoden aan de dijk zet als er niet wereldwijd een bloggers opstand ontstaat tegen een dergelijke onmenselijke, primitieve en sadistische censuur en onderdrukking van de vrije meningsuiting.

  Like

 2. Er is nu een enkel persoon in moeilijkheden.
  nou en?
  iedere week worden er in moslim landen vrouwen levend begraven of onthoofd, o.a. omdat ze slachtoffer zijn. Worden er een x aantal mensen opgehangen of anders afgemaakt zonder reden.
  Is deze een betere mens met een hogere waarde?
  nee hoor, hij wist welk risico hij nam.
  Ik heb met hem niet meer medelij dan met die onbekende die zonder reden afgemaakt wordt als een wild dier
  Is weer iets van NL schijnheiligheid en dubbele standaards.

  Like

 3. @Jack
  Dank je. Ik heb de stilte niet gevolgd. Op een Facebook-groep ‘Free Hamza Kashgari’ heb ik verslag gedaan van mijn inspanningen in Nederland en meegedebatteerd.
  http://www.facebook.com/groups/217865731642049/

  Maar een groepsmens ben ik niet en dat bleek ook wel toen een Noorse dame begon te zeggen wat anderen moesten zeggen. Hamza moest vrij, maar over de islam mocht niet gesproken worden. Enfin, dat leek me als het bakken van een omelet zonder te praten over eieren. En een analyse zal onvermijdelijk uitkomen bij de islam. Dat liet ik haar weten. Enfin, toen werd ik door haar uitgescholden wat ik best vond. Altijd interessant om iemand te zien flippen. Ik antwoordde daar dus op. Maar toen gebeurde er iets raar. Haar reacties verdwenen, en later verdween de hele draad. Enfin, iemand begon daarna weer een discussie over free speech en censuur, waar ik me weer bij aansloot. Want wie zijn wij om anderen te veroordelen als we zelf nog niet zoiets simpels als een internationale Facebook-discussie kunnen stroomlijnen?

  In die Facebook-groep wordt ook inhoudelijk gewerkt en journalisten en parlementsleden benaderd. En over Interpol zijn allerlei geruchten de wereld in gekomen. Het laatste woord is daar zeker nog niet over gezegd. De reputatie van Interpol is aan slijtage onderhevig. Het Franse AFP noemt concreet de woordvoerder Ramli Yoosuf van de Maleisische politie die zegt: Kashgari was detained at the airport upon arrival following a request made to us by Interpol after the Saudi authorities applied for it.
  http://www.google.com/hostednews/afp/article/ALeqM5iYOlqSyEgYjr9JwInEob0JgxEZ2Q?docId=CNG.2804282c28651b6d2d7f5aec7466b75e.341

  @PHM
  Er zijn meerdere personen in moeilijkheden juist door de kwestie Hamza Kashgari. Bloggers worden in KSA onder druk gezet door de autoriteiten om zich niet kritisch uit te spreken en afzijdig te blijven. Zoniet, dan worden ze opgepakt en gedetineerd. Maar inderdaad er is veel onrecht. Zo zit Hadi Saeed-al-Mutif al in de cel sinds 1993 omdat-ie aan een gebed over de profeet had toegevoegd ook te bidden op zijn penis. Tja, en toen kwam de Saoedische gedachtenpolitie in actie. Deze islam is een slechte grap.
  http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2006/sep/14/abadjoke

  Het voorbeeld van Hadi Saeed-al-Mutif toont aan hoe meedogenloos en hard het Saoedische regime is. De lichtste kanttekeningen worden afgestraft. Daarbij komt dat Hamza een kritische blogger is en zijn tweets slechts worden aangegrepen om hem te pakken en van hem af te komen. Daarom is het leven van Hamza Kashgari wel degelijk in gevaar. Alleen buitenlandse druk door een mix van diplomatie en publiciteit kan hem nog redden.

  Toevallig kwam vandaag in de publiciteit dat koning Abdullah gratie heeft verleend aan Hadi Saeed-al-Mutif, zo bericht de US Commission on International Religious Freedom:
  http://www.uscirf.gov/news-room/press-releases/3701-uscirf-concerned-about-saudi-blogger-.html

  Like

 4. Pingback: Maleisië en Saoedi-Arabië te kijk als intolerant door zaak Hamza Kashgari « George Knight

 5. Pingback: Komt Saoedi-Arabië uit de greep van moslimextremisten? « George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.