Aan juryrapport Machiavelliprijs aan Máxima schrijft het hof mee

Onder de kop ‘Stop met dat geknipmes voor het koningshuis‘ plaatste de NRC een stuk van redacteur Frank Vermeulen over de toekenning van de Machiavelliprijs 2011 aan Máxima Zorreguieta. Als bestuurslid van de Stichting Machiavelli stelt Vermeulen op aangeven van voorzitter Marja Wagenaar dat het juryrapport na overleg met RVD en hof tot stand kwam. Máxima Zorreguieta wordt geprezen in een juryrapport waaraan RVD en hof hebben meegeschreven. De RVD ontkent dit overigens. De gang van zaken was reden voor Vermeulen om zich uit het bestuur van de stichting terug te trekken. Het juryrapport is hier op de site te vinden.

Weekblad HP/De Tijd reageert onder de kop ‘Wees geen onderdaan, wees krant!‘ op het NRC-artikel. Het verwijt de NRC dat het bericht wordt weggemoffeld op p.15 zonder dat er een nieuwsbericht of verwijzing naar is gemaakt. Volgens het weekblad onbegrijpelijk omdat het een primeur betreft over de inmenging van RVD en hof in zowel juryrapport als gang van zaken rond de uitreiking van de Machiavelliprijs.

Frank Vermeulen wijst op koningskramp, ‘in de ondergeschikte betekenis van dat woord’. Volgens hem krijgen koninklijke personages door deze onderdanige houding een verkeerd beeld van Nederland en de Nederlanders. Dit is mogelijk de verklaring waarom Máxima Zorreguieta de Nederlandse identiteit nooit heeft kunnen vinden. Knipmessen in haar omgeving gedragen zich vreemd en niet zoals het Nederlanders betaamt.

Maar het gaat verder dan misplaatste onderdanigheid van onderdanige onderdanen. Want Vermeulen geeft ook aan dat hof en RVD de regie over de prijs overnamen. Hij zegt met zoveel woorden dat de prijs werd gekaapt door RVD en hof. Geen misselijke beschuldiging. Met andere woorden, onderdanen worden ook tegen hun zin in een onderdanige positie gedwongen. Het is kiezen of delen. Of weglopen zoals Vermeulen doet en niet meewerken aan het verdraaien en verfraaien door het hof. Of slikken en kiezen voor onderdanigheid.

Een tussenweg is gewenst. Voorwaarde is de introductie van een ceremonieel koningschap. Zodat hof en RVD inbinden en burgers zelfbewust kunnen zijn. Continuïteit en kwaliteit van de Nederlandse monarchie is een mythe. Vermeulen citeert uit het rapport: het Koningshuis wordt ondersteund ‘door een omvangrijk apparaat dat er alles aan doet om de positie van de Troon te bewaken en bestendigen. Rijksvoorlichtingsdienst en hofhouding hebben er meer dan een dagtaak aan om de Koninklijke Familie zo goed mogelijk over het voetlicht te krijgen (..)’. De Nederlandse bevolking kan zich redelijk redden zonder het Koningshuis. We mogen het alleen niet weten.

Foto: Jorge Zorreguieta, koningin Beatrix en Máxima Zorreguieta voorafgaand aan de doopplechtigheid van prinses Ariane in de Kloosterkerk in Den Haag, 2007.

Advertentie

4 gedachten over “Aan juryrapport Machiavelliprijs aan Máxima schrijft het hof mee

 1. Een suggestie, voeg aan de tags IOC, Blätter, Grondona, FIFA, Bariloche, Martin Zorrequieta, Inez Zorrequieta, Westbroek Blackstone, Raad van State, Donner, grondwet staat er al, Statuut van het Koninkrijk der Nederlanden, VVD, SGP, CU, D66, PvdA, Groen Links, PvdD, Wulff, ‘Hij is er klaar voor’, ‘dat is een beetje dom’, Bankloterij, Prins Bernhardfonds toe.
  Kan er nog tientallen bedenken

  Een ieder, waaronder politici en politieke partijen, die serieuze poging ondernemen aan het bouwwerk van de Oranje’s te sleutelen vragen om zelfmoord. Kritiek kan nog net door de beugel. Méér wordt niet getolereerd. Of wordt met repressieve middelen bestreden.
  Confucius en Machiavelli ontlopen elkaar niet zoveel. L’état c’est les Oranges.

  Like

 2. @King Billy
  Mee eens. Zelfs in zijn kritische NRC-artikel doet Frank Vermeulen net alsof het niet om Máxima Zorreguieta of prins Willem-Alexander gaat: ‘Zij staan hier waarschijnlijk buiten‘. ‘Waarschijnlijk‘ op de manier waarop de Russen zeggen dat Vladimir Putin niets met de stagnatie en corruptie te maken heeft. Zo moet Vermeulen zich in zijn gezagsgetrouwe krant indekken om frontale kritiek te ontlopen. Toch bewonder ik zijn moed.

  Natuurlijk staat het Koningshuis hier niet buiten. In elk geval is de indirecte druk op de betrokkenen groot. Maar als het Koningshuis toch uit deze episode rond de Machiavelliprijs zou willen leren dat het de burgers waarmee het verkeert niet verder onder druk wil zetten, dan kan het uit eigen beweging een stapje terug doen. Trouwens, die inmenging van het juryrapport doet me denken aan het afstuderen van Willem-Alexander. Zouden de RVD en het hof ook meegeschreven hebben aan zijn scripties zoals ze nu ‘waarschijnlijk‘ ook aan het juryrapport van een autonome Stichting hebben meegeschreven?

  Like

 3. Pingback: Controverse over toekenning Machiavelliprijs aan Máxima Zorreguieta « George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.